lukasjogabonito Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Tło za oknem psuje efekt....a firanka w "kratkę" chyba powinna być troszkę delikatniejsza...
Quentin Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Design mi się nie bardzo podoba.. Ten czerwony trochę tak jakby na siłę. Oświetlenie i render są ok ale nic specjalnego. I zasłony są związane w złym miejscu.
Tweester Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Jak dla mnie zbyt czerwone ściany. Daj bardziej trochę ciemne. Zasłony dla mnie wyglądają plastikowo. I ten dywan ma jakieś grube włosie.
Lukasz_D Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 kreskówka :) firanki smiesznie wyszly no i widok za oknem. ale mysle ze jak to zmienisz bedzie dosc fajnie :)
Modzal Napisano 1 Wrzesień 2010 Autor Napisano 1 Wrzesień 2010 te tlo mi bez kitu nie wyszło... ale mam taki problem bardzo często gdy oświetlam systemem daylight albo jasne tło albo ciemne pomieszczenie jak to zrobic poprawinie?
dac77 Napisano 2 Wrzesień 2010 Napisano 2 Wrzesień 2010 Zasłony z gumy, firanki z sieci rybackich, wzorek na części siedzisk dobry ale czemu nie na wszystkich.
Modzal Napisano 5 Wrzesień 2010 Autor Napisano 5 Wrzesień 2010 (edytowane) Kolejny render tym razem zrobiony w vray'u jest to pierwsze projekt który zrobilem na tym silniku, nie umiem sie posługiwać nim jeszcze... ale ogolnie wydaje mi sie bardziej realistyczny niz ten pierwszy z mental ray'a edit@ w odbiciu na szkle ławy jest biały kwadrat tam powinno byc odbicie nieba w jaki sposób to zrobić? w maxie czy poprawic w photoshopie? kolory sa inne ponieważ gdy wstawialem jedna sciane czerwona czerwien bardzo mocno przenikała na inne sciany i sufit w jaki sposób moge to kontrolowac? Generate GI i Receive GI ? czy czyms innym? i jeszcze jedno pytanko czytalem o antialiasingu w vray'u ze dardzo dobrze spisuje sie Adaptive QMC tylko w moim vray'u znalazlem tylko Adaptive DMC czy to jest to samo tylko pod inna nazwą czy nie? Edytowane 5 Wrzesień 2010 przez Modzal
mkeruj Napisano 5 Wrzesień 2010 Napisano 5 Wrzesień 2010 http://www.google.pl/search?hl=pl&safe=off&q=override+material+tutorial+vray&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai= http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/examples_vray_overridemtl.htm 1
Modzal Napisano 5 Wrzesień 2010 Autor Napisano 5 Wrzesień 2010 o dokładnie o to chodziło jutro się zajmę lekturą i podzielę się wynikami dzięki wielkie mkeruj :)
Modzal Napisano 9 Wrzesień 2010 Autor Napisano 9 Wrzesień 2010 (edytowane) po zabawie w vray wyszło mi coś takiego niestety nie jest to tak zrobione jak bym chciał, nie czuje tej realności obrazu a np na stole jest szyba w której powinno się odbijać niebo ale w oknach wstawione jest światło zaznaczyłem opcje invisible ale w odbiciu nadal jest ono widoczne. Ogólnie co o tym sądzicie, przydały by mi się opinie nad czym warto popracować co mam w miarę dobrze zrobione itp. było by to bardzo pomocne. :) Edytowane 9 Wrzesień 2010 przez Modzal
Mortom Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 po zabawie w vray wyszło mi coś takiego ...na stole jest szyba w której powinno się odbijać niebo ale w oknach wstawione jest światło zaznaczyłem opcje invisible ale w odbiciu nadal jest ono widoczne... A w parametrach światła wyłączyłeś również "Affect Reflecions i "Affect Scectular" ? jeśli nie to wyłącz, a światło będzie tylko świecić. Gama za wysoka... nie widać czarnych plam... lub masz za mały kontrast obrazka. W color mapingu (F10>Vray>Color Mapping) włącz przynajmniej "Exponential". Pobaw się również ustawieniami "dark multipler" i "Bright multipler". Pozdrawiam.
Modzal Napisano 9 Wrzesień 2010 Autor Napisano 9 Wrzesień 2010 (edytowane) w sumie powinienem dac obraz który wyszedl mi z maxa a nie po poprawkach w photoshopie tu daje oryginalny rendering Edytowane 9 Wrzesień 2010 przez Modzal
Mortom Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 (edytowane) Ja bym dążył mniej więcej do takiego efektu. Pozdrawiam. PS. Jak byś chciał się dowiedzieć jak to obrobiłem, to daj znać... wyśle ci PSD. Edytowane 9 Wrzesień 2010 przez Mortom
lukasjogabonito Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 za ciemno jest w pomieszczeniu zwiększ światło w oknie... material kanapy nie wygada fajnie
Modzal Napisano 9 Wrzesień 2010 Autor Napisano 9 Wrzesień 2010 Jak byś chciał się dowiedzieć jak to obrobiłem, to daj znać... wyśle ci PSD. jasne ;) każda pomoc sie przyda ;)
mkeruj Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Dobrze widzę rendertime 28h? Sporo... Zrób parę tutoriali na interiory, cienie się pokażą i czasy zrobią się krótsze :)
Modzal Napisano 9 Wrzesień 2010 Autor Napisano 9 Wrzesień 2010 (edytowane) renden 28h bo w kilku materiałach subdivs byl dosyć wysoki i nie umiem jeszcze dobrze ustawiać ustawień a i mój PC to nie młodzieniec ^^ kolejny render ten chyba najlepszy(ale testowy w słabej jakości) ale ciągle pozostaje na stoliku brak odbicie wczesniej bylo białe teraz jest czarne ale to detal jakoś pozniej poprawie zrezygnowałem z tamtych kolorów nic do nich nie pasowało ;p Edytowane 9 Wrzesień 2010 przez Modzal
adam_m Napisano 10 Wrzesień 2010 Napisano 10 Wrzesień 2010 Wcześniejszy kadr był lepszy. Teraz ciasno się zrobiło, przez co odnoszę wrażenie ze pogubiłes się z proporcjami. Przerabiałes ten tutorial: http://www.evermotion.org/tutorials/show/7900/making-interior-scene
Modzal Napisano 11 Wrzesień 2010 Autor Napisano 11 Wrzesień 2010 (edytowane) kolejny render tym razem o wiele szybszy bo nie całe 8 godzin zapomniałem tylko o firance przy renderingu i niechcący ją ukryłem ;p ale będę dodawał jeszcze trochę książek i może jakąś roślinę, postaram się tez zrobić wersje nocną co za tym idzie jakieś lampy :) można było by jeszcze trochę tu popoprawiać ale scena całkiem całkiem mi sie podoba ;) popracuje jeszcze nad dywanem bo wygląda troche jak karny jeżyk albo jakaś skała ;p czekam na wasze opinie ;) Edytowane 12 Wrzesień 2010 przez Modzal
Mortom Napisano 12 Wrzesień 2010 Napisano 12 Wrzesień 2010 (edytowane) Ściany mają materiał override? bo sufit jakoś tak szaro nienaturalnie wyszedł. Spróbuj w Globall illumination zmniejszyć saturacje a override materiału na GI wyłącz... powinno to trochę urealnić GI. Pozdr Edytowane 12 Wrzesień 2010 przez Mortom
Modzal Napisano 12 Wrzesień 2010 Autor Napisano 12 Wrzesień 2010 poprawiłem sufit i dodałem firankę, dywanik usunąłem gdyż mam za słabego pieca zęby dobrze go wyrenderować to chyba będzie ostatni rendering swoją wiedzę i wasze podpowiedzi będę stosował w kolejnych wizkach wielkie dzięki dla lukasjogabonita, Mortoma, mkeruja i wszystkich innych :)
Berger Napisano 12 Wrzesień 2010 Napisano 12 Wrzesień 2010 Bez tego dywanika jakoś lepiej jest jak dla mnie :)
Mortom Napisano 12 Wrzesień 2010 Napisano 12 Wrzesień 2010 Tak, dywanik wywal do kosza :) Teraz ładniej, a i w pomieszczeniu czyściej się zrobiło. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi