Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam Ponownie,

Tworząc obiekty, natknąłem się na pewne problemy. Jednym z nich jest wygładzenie krawędzi (nie mówię tutaj o wygładzanie całego objektu).

Przykład:

Mam skomplikowany obiekt który w rzeczywstości posiada w NIEKTÓRYCH miejscach wygładzoną (zaokrągloną) krawędź. Cały obiekt jest kanciany, jak zrobić żeby jedną krawędź zaokrąglić? Wygładzić?

Próby:

1. Wykorzystywałem modyfikator: Subsurf.

- Niestety ten modyfikator działa na cały obiekt i go w moim przypadku niszczy.

2. Wykorzystywanie opcji: Sudivide.

- Przy skomplikowanym obiekcie potrafi ostro namieszać. (Dodawałem face'y i kształtowałem krawędź przesywając edge'e w ten sposób że wychodzi jako takie wygładzenie, jest to bardzo uciążliwe. Mianowicie: zbliżam do siebie enge'e i środkowy [który aktualnie jest ostrą krawędzią] przesuwam do środka obiektu i powstaje ten efekt)

Rozwiązanie:

Macie jakieś? ;)

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 6,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1. Przy przechodzeniu z low poly do high poly, używasz subsurf i modelujesz obiekt już pod kątem tego modyfikatora, czyli w przypadku ostrych krawędzi musisz dodatkowe loopy ustawiać, by zaostrzyć krawędź.... tu kieruje do tutoriali.

2. Dobra metoda, gdy już masz model w high poly na zaaokrąglanie wybranych elementów to zaznaczenie wybranych krawędzi i używanie Smooth, lub "To sphere" w drugim przypadku punktem środkowym zaokrąglenia będzie bodajże 3d Cursor. :) Łopatologicznie możesz zaznaczyć punkty na tej krzywiźne ktore miają być najbardziej wysunięte i podziałać proportional editing... z ustawionym "sphere", a ostatecznie możesz bawić się skulpem, lecz to troche mało precyzyjne... :)

Napisano

Ja z reguły używam modyfikatora Edge Split (wskazując kąt lub krawędzie, które mają pozostać ostre). Możesz również spróbować ustalić kąt opcją Auto Smooth (po którą osobiście nigdy nie sięgam).

Napisano

@mookie: Coody chyba nie ma na myśli smooth shading tylko subdivision. Ale tak szczerze mówiąc to lepiej się właśnie nauczyć najpierw normalnego modelowania i symulowania geometrii przez odpowiedni shading.

@Coody: Żaden program nie pozwala na takie praktyki i nie ma takiej potrzeby, gdyż w rzeczywistości prawie nie spotyka się ostrych krawędzi. Od początku musisz zdecydować czy modelujesz pod subsurf czy to będzie zwykły mesh i wtedy odpowiednio prowadzisz siatkę.

Napisano

A ja tam bym zrobił to tak:

1. chamfer na krawędzi, która ma być ostra

2. Smooth (jedna grupa) na nowo powstałe krawędzie i na dwie ściany stykające się z tymi krawędziami

Napisano

Jeśli masz na myśli gładką geometrię bryły - przede wszystkim korzystaj z Bevela, rozsądnie przygotowując obiekt (tak, aby Bevel nie rozwalił Ci siatki).

Napisano

podstawowe pytanie - low-poly czy high poly?

jeżeli low-poly to tylko Edge Split (jak pisze mookie), a jeżeli high_poly to zagęszczanie siatki przy krawędziach - np z Subsurf działają kontrolery ostrości krawędzi Edge Crease - Shift+E

Napisano
  • Autor

Teraz nie mam jak sprawdzić waszych pomysłów. Zrobię to dzisiaj później, albo jutro.

mara - Nie za bardzo rozumiem low/high-poly. Jeżeli chodzi o ilość poligonów to staram się o to żeby było ich jak najmniej. Ponieważ nie mam mocnego sprzętu. Czyli robie w low-poly :D

Ogółem dzięki za pomoc ;) Jak coś to będę pisał... a pisać będę na pewno. Pozdro 600...

Napisano
  • Autor

Hmm... Na razie nie. Raczej to będzie animacja/wizualizacja/filmik.