Napisano 23 Maj 200420 l No to pierwsze dzielo (nie liczac tutoriali). Mam za malo czasu zeby to dopiescic, a na ambitniejsza prace tez przyjdzie kolej. Robilem to w przerwie od nauki . Tylko ustny polak i angol i juz po maturkach. Robiłem to jakies 4 h wiec prosze o wyroziumalosc. W maxie 6, renderowalem mental reyem. Athlon 1400, 256 ram ( moze niedlugo wiecej ;) ).
Napisano 23 Maj 200420 l hehe..rownie dobrze mógłbys to zrobic w 5 minut i wyrenderowac scanline`m.. ale.. żyzcę powodzenia dalej.. sory za sarkazm..z czasem będzie lepiej:)
Napisano 23 Maj 200420 l Autor Wlasnie nie mam pojecia czym i czy w ogole sie one roznia. Dopiero zaczynam i nie znam wszystkich magicznych sztuczek i sposobow. Nawet nie wiem czym sie brazil rozni od mental czy scanline. Zamiast dolowac moze byscie to wytlumaczyli albo jakis odnosnik podali. To sa pierwsze kroczki. Zreszta narazie mam nawal pracy z polakiem 3 dni a mi zostalo 100 pytan do zrobienia ;(
Napisano 23 Maj 200420 l Ale czlowieku po : 1. tu sie nieklnie wiec markuj swoje wybryki 2. jak startujesz to najpierw sie naucz cos robic i niezaczynaj na forum od raczkowania przynajmniej zainteresuj sie CG i poszukaj na ten temat w necie jest tego pelno 3.heh no czasami to dziwi bo hmm jak na 4 godz to jakos naprawde sie leniles
Napisano 23 Maj 200420 l Autor A czy ktos moglby mi polecic tytuł jakiejs ksiazki do poczytaniana na temat 3ds maxa? Prosze. Albo wybrac ktoras z tych : 3ds max 5. Projekty i rozwiązania. 3ds max 4. Techniki modelowania. Biblia Po prostu 3ds max 5
Napisano 23 Maj 200420 l hmm wiesz na poczatek to cie odsylam na stronke adka sa na niej takie cus jak dla poczatkujacych tam sa tutki i ksiazki w *.pdf ale naprawde duzo jest na http://ag.bocznica.org/ dzieki akdsn ;)
Napisano 23 Maj 200420 l marcin18pl -> tez miales swoje poczatki wiec nie badz taki Na dobry poczatek: roznia sie predkoscia renderowania :P. Maja niektore wiecej efektow inne mniej (takich jak np GI - global illumination), caustics i inne. Renderery oferuja efekty ktore scanline moze tylko nasladowac (mieszajac rozne elementy i ustawienia swiatel). Nawet z takiego kwiatka mozna troche wykrzesac. Pobaw sie troche ustawieniem kamery (poszukaj takiego \"obiektu\") i pobaw sie edytorem materialow (choc tu juz i tak nie jest zle IMHO). Nie zadawaj pytan takich w stylu tego o brazila bo zaraz ktos (np ja :>) Cie odesle do regulaminu. Osobiscie nie wiem czy jest sens kupowania ksiazek. Poszukaj na necie jest tego masa (max3d.pl na dobry poczatek). Jesli czegos nie wiesz - zagladaj do HELPa w maxie. Jesli czegos nie rozumiesz po ENG to wejdz na www.ectaco.pl i tam sie napewno tego dowiesz. Jesli tego nie ma w HELPie to przejrzyj dzial na forum HELP. Jesli tam tego nie ma to zadaj tam pytanie (najpiew zawsze szukaj) itd. Mi sie kwiatek podoba. Piekno w prostocie i fajny wyraz \"twarzy\"
Napisano 23 Maj 200420 l Autor wreszcie ktos mnie nie zbluzgal. dzieki.po maturkach postaram sie cos wyczesac.
Napisano 23 Maj 200420 l marcin18pl: wyluzuj człowieku!!! Lasqa: na początku przeglądnij help\'a, dobre programy mają dobe help\'y 8). a z książek jakie wypisałeś polecał bym \"3ds max 4. Techniki modelowania\". sam jej kiedyś używałem. stanowczo odradzam \"Po prostu 3ds max 5\" nie widziałem jej, ale widziałem inne z tej serii... straszna łopatologia. a zresztą, jeśli masz dostęp do netu to książka ci niepotrzebna. gdybym niemiał tych książek za dormo to bym kożystał z tutków i help\'a.
Napisano 23 Maj 200420 l Trzeba było dać chociaż jakąś podłogę i ścianę, żeby to nie wisiało tak w powietrzu. I camerę mogłeś ciut wyrzej przesunąć
Napisano 24 Maj 200420 l Ja miałem gorsze początki...... Nie będę krytykował. Czekam na nastepne prace.
Napisano 24 Maj 200420 l fajne niebiekie tło:P(!joke!) oteksturuj , wstaw w jakies otoczenie i będzie git:D chociaż może lepiej by to wyglądało Ink Paint\'em... jak a pierwszą prackę to dosyć fajnie ale 4h to chyba za dużo..... pozdr.
Napisano 27 Maj 200420 l gdyby bylo troszeczke wieksze byloby czytelniejsze...i twarzyczka w srodku pownna miec (moim zdaniem) bardziej przemawiajacy charakter...pozd
Napisano 29 Maj 200420 l UROCZE ! Ma swój plastelinowy klimat. Taki karykaturowy troszke. Uważam, że jak zaokrąglisz doniczke i dorobisz biurko + jakieś elementy (zeszyt np.). Będzie naprawdę SUPER. PODOBA MI SIĘ i nie chce abyś w tym przypadku dażył do realności. :-) Edit: Przenieś to do WIP`a.
Napisano 15 Sierpień 200420 l co do ksiazek to polecam 3ds max 5. Projekty i rozwiązania:) naprawde dobra ksiazka pozdrawiam