narwik Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 Może macie jakieś pomysły bo mi już ręce opadają. Kolega od druku obrusza się na rendery z maxa (defaultowo zapisane 72 DPI) i chce żeby renderować w 300 DPI (zmiana parametru w fotoszopie odpada, to MUSI być ustawiane jeszcze PRZED renderem) tylko dlatego, że 300 ma "lepszą jakość" i jest wyraźniejsze niż 72. Żeby nie było wątpliwości, mówimy cały czas o bitmapach. Typowe polecenie: "daj mi render 2000 pikseli w rozdzielczości 300 DPI". Nie mam pomysłu jak to człowiekowi wyjaśnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 otwierasz photoshopa wpisujesz wys 2000 szer 2000 rozdziałkę 300dpi i wklejasz z pliku 2k x 2k obrazek i zapisujesz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 powiedz koledze że jest ograniczony i niech poczyta najpierw o dpi. DPI to parametr druku, zanim bitmapa zostanie wydrukowana, jej wartość dpi jest wirtualna i można ją ustawić dowolnie, za jakość odpowiada ilość pixeli. Dpi w szopie to po prostu przelicznik ile będzie miał po wydrukowaniu obrazek kropek na cal kwadratowy zakładając jakąś wielkość w mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narwik Napisano 29 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2010 Jak narazie tak właśnie robię (ps+zmiana parametrów), ale przez swoje uwagi na ten temat zyskałem opinię upartego współpracownika, który niepotrzebnie dyskutuje z (uwaga) specjalistą ds. grafiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 zrób tak jak pisze ola-f. kolega będzie miał dokładnie to co chce. a, że jest to całkowicie bez sensu, bo zmieni tylko rozmiar obrazka w cm, nie ważne. kolega będzie miał to czego chce, a ty spokój :). i nie dyskutuj :P edit: no albo po prostu zapytaj się w jakim rozmiarze będzie to drukowane, ustal sam rozdziałkę uwzględniając to 300dpi i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugo Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 No nie jest do końca tak jak piszecie ale mniejsza z tym, renderuj do tifa gdzie w opcjach możesz możesz wybrać ilość DPI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 no kolega specjalista ds. grafiki boi sie ze mu bedzie zle interpolował grafikę program do składu, albo sam będzie musiał ją wymiarować i boi się baboli ale to trochę zalatuje latami 90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 zapisz się na kurs :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 Jak może podać rozmiar w pixelach i DPI? Po prostu daj mu 2000x2000 i niech się goni. Przy 300 DPI 2000x2000 to jest kilkanaście centymetrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 dac są takie rzeczy jak metadata interpretowane przez programy. kolejny wątek dla złotoustych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narwik Napisano 29 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2010 No niewątpliwie jest to wątek (czat?) dla złotoustych. Np. porada o zapisaniu się na kurs (dtp, o to chodziło?), bo tyle to sam wiem :-) Niech raczej ktoś wyjaśni sens ustawiania tego na poziomie maxa bo nigdzie w manualu do brazila nie znalazłem aby miało to wpływ na jakość/ostrość renderu (he he). Nieważne, nie ma co tego tematu rozwijać w nieskończoność. Ale jak ktoś jeszcze ma ciekawe sytuacje w pracy - takie swojskie zawodowe miejskie legendy, to dawajcie : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 dac są takie rzeczy jak metadata interpretowane przez programy. kolejny wątek dla złotoustych. Chyba ciężko znaleźć program DTP który nie pozwala samemu ustawić DPI grafiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kengi Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 to, to nic. debili nie brak. ja co jakis czas spotykam sie z takim schematem: pytanie: w jakiej rozdzielczosci ma byc render? odpowiedz klienta: poprosze zeby mial jakies 200mb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 dac no pewnie nie będzie łatwo dlatego napisałem ze zalatuje latami 90. ew. wyjatkowym lenistwem przy dołączaniu grafik. ja się nabijałem z sytuacji gdy ktos dostał gifa animowanego na wizytowkę poki nie dostałem zlecenia na przygotowanie do druku animowanej kartki świątecznej wg. jej odpowiednika we flashu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 Soczewkowym można by. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi