Skocz do zawartości

DPI renderów.

narwik

Rekomendowane odpowiedzi

Może macie jakieś pomysły bo mi już ręce opadają. Kolega od druku obrusza się na rendery z maxa (defaultowo zapisane 72 DPI) i chce żeby renderować w 300 DPI (zmiana parametru w fotoszopie odpada, to MUSI być ustawiane jeszcze PRZED renderem) tylko dlatego, że 300 ma "lepszą jakość" i jest wyraźniejsze niż 72. Żeby nie było wątpliwości, mówimy cały czas o bitmapach. Typowe polecenie: "daj mi render 2000 pikseli w rozdzielczości 300 DPI". Nie mam pomysłu jak to człowiekowi wyjaśnić.

• Odpowiedzi 14
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

powiedz koledze że jest ograniczony i niech poczyta najpierw o dpi. DPI to parametr druku, zanim bitmapa zostanie wydrukowana, jej wartość dpi jest wirtualna i można ją ustawić dowolnie, za jakość odpowiada ilość pixeli. Dpi w szopie to po prostu przelicznik ile będzie miał po wydrukowaniu obrazek kropek na cal kwadratowy zakładając jakąś wielkość w mm.

zrób tak jak pisze ola-f. kolega będzie miał dokładnie to co chce. a, że jest to całkowicie bez sensu, bo zmieni tylko rozmiar obrazka w cm, nie ważne. kolega będzie miał to czego chce, a ty spokój :). i nie dyskutuj :P

edit:

no albo po prostu zapytaj się w jakim rozmiarze będzie to drukowane, ustal sam rozdziałkę uwzględniając to 300dpi i tyle.

No niewątpliwie jest to wątek (czat?) dla złotoustych. Np. porada o zapisaniu się na kurs (dtp, o to chodziło?), bo tyle to sam wiem :-) Niech raczej ktoś wyjaśni sens ustawiania tego na poziomie maxa bo nigdzie w manualu do brazila nie znalazłem aby miało to wpływ na jakość/ostrość renderu (he he).

Nieważne, nie ma co tego tematu rozwijać w nieskończoność. Ale jak ktoś jeszcze ma ciekawe sytuacje w pracy - takie swojskie zawodowe miejskie legendy, to dawajcie : )

dac no pewnie nie będzie łatwo dlatego napisałem ze zalatuje latami 90. ew. wyjatkowym lenistwem przy dołączaniu grafik.

ja się nabijałem z sytuacji gdy ktos dostał gifa animowanego na wizytowkę poki nie dostałem zlecenia na przygotowanie do druku animowanej kartki świątecznej wg. jej odpowiednika we flashu :)