Napisano 29 Wrzesień 201014 l Może macie jakieś pomysły bo mi już ręce opadają. Kolega od druku obrusza się na rendery z maxa (defaultowo zapisane 72 DPI) i chce żeby renderować w 300 DPI (zmiana parametru w fotoszopie odpada, to MUSI być ustawiane jeszcze PRZED renderem) tylko dlatego, że 300 ma "lepszą jakość" i jest wyraźniejsze niż 72. Żeby nie było wątpliwości, mówimy cały czas o bitmapach. Typowe polecenie: "daj mi render 2000 pikseli w rozdzielczości 300 DPI". Nie mam pomysłu jak to człowiekowi wyjaśnić.
Napisano 29 Wrzesień 201014 l otwierasz photoshopa wpisujesz wys 2000 szer 2000 rozdziałkę 300dpi i wklejasz z pliku 2k x 2k obrazek i zapisujesz :)
Napisano 29 Wrzesień 201014 l powiedz koledze że jest ograniczony i niech poczyta najpierw o dpi. DPI to parametr druku, zanim bitmapa zostanie wydrukowana, jej wartość dpi jest wirtualna i można ją ustawić dowolnie, za jakość odpowiada ilość pixeli. Dpi w szopie to po prostu przelicznik ile będzie miał po wydrukowaniu obrazek kropek na cal kwadratowy zakładając jakąś wielkość w mm.
Napisano 29 Wrzesień 201014 l Autor Jak narazie tak właśnie robię (ps+zmiana parametrów), ale przez swoje uwagi na ten temat zyskałem opinię upartego współpracownika, który niepotrzebnie dyskutuje z (uwaga) specjalistą ds. grafiki.
Napisano 29 Wrzesień 201014 l zrób tak jak pisze ola-f. kolega będzie miał dokładnie to co chce. a, że jest to całkowicie bez sensu, bo zmieni tylko rozmiar obrazka w cm, nie ważne. kolega będzie miał to czego chce, a ty spokój :). i nie dyskutuj :P edit: no albo po prostu zapytaj się w jakim rozmiarze będzie to drukowane, ustal sam rozdziałkę uwzględniając to 300dpi i tyle.
Napisano 29 Wrzesień 201014 l No nie jest do końca tak jak piszecie ale mniejsza z tym, renderuj do tifa gdzie w opcjach możesz możesz wybrać ilość DPI
Napisano 29 Wrzesień 201014 l no kolega specjalista ds. grafiki boi sie ze mu bedzie zle interpolował grafikę program do składu, albo sam będzie musiał ją wymiarować i boi się baboli ale to trochę zalatuje latami 90.
Napisano 29 Wrzesień 201014 l Jak może podać rozmiar w pixelach i DPI? Po prostu daj mu 2000x2000 i niech się goni. Przy 300 DPI 2000x2000 to jest kilkanaście centymetrów.
Napisano 29 Wrzesień 201014 l dac są takie rzeczy jak metadata interpretowane przez programy. kolejny wątek dla złotoustych.
Napisano 29 Wrzesień 201014 l Autor No niewątpliwie jest to wątek (czat?) dla złotoustych. Np. porada o zapisaniu się na kurs (dtp, o to chodziło?), bo tyle to sam wiem :-) Niech raczej ktoś wyjaśni sens ustawiania tego na poziomie maxa bo nigdzie w manualu do brazila nie znalazłem aby miało to wpływ na jakość/ostrość renderu (he he). Nieważne, nie ma co tego tematu rozwijać w nieskończoność. Ale jak ktoś jeszcze ma ciekawe sytuacje w pracy - takie swojskie zawodowe miejskie legendy, to dawajcie : )
Napisano 29 Wrzesień 201014 l dac są takie rzeczy jak metadata interpretowane przez programy. kolejny wątek dla złotoustych. Chyba ciężko znaleźć program DTP który nie pozwala samemu ustawić DPI grafiki?
Napisano 29 Wrzesień 201014 l to, to nic. debili nie brak. ja co jakis czas spotykam sie z takim schematem: pytanie: w jakiej rozdzielczosci ma byc render? odpowiedz klienta: poprosze zeby mial jakies 200mb.
Napisano 29 Wrzesień 201014 l dac no pewnie nie będzie łatwo dlatego napisałem ze zalatuje latami 90. ew. wyjatkowym lenistwem przy dołączaniu grafik. ja się nabijałem z sytuacji gdy ktos dostał gifa animowanego na wizytowkę poki nie dostałem zlecenia na przygotowanie do druku animowanej kartki świątecznej wg. jej odpowiednika we flashu :)