Napisano 18 Luty 201114 l Jak wszyscy tutaj zebrani wiemy że finałem naszej cieżkiej pracy jest renedering. Zrenderowany obrazek zapisujemy w czelościach naszego dysku. Po zakończeniu pracy z Max'em odpalam PS i tam jeszcze doszlifowuje detale typu światło, barwa itp. I w PS wszystko wygląda ok lecz gdy podejżę obrazek w przeglądarce Windowsa 7 to kolory, kontrast, nasycenie - wszystko jest inne. To samo zjawisko zauważam gdy podglądam renderingi z Max'a ( zanim jeszcze je obrobie w PS) Windowsowską przeglądarką. Innymi słowy Renderingi wyglądają właściwie tylko w Max'ie i PSie. Dlaczego Windows przekłamuje kolory? I jak to naprawić? To leży w ustawieniach programów? monitora? Windowsa 7? Z góry dzięki za pomoc :-)
Napisano 18 Luty 201114 l Czy Render i plik obrabiany w PS ma głębię 16 lub 32 bpc [bitPerChannel] ? Jeśli odpowiedź brzmi TAK - Różnica polega na fakcie że Windows pokazuje taki obraz jako "spłaszczony" obraz 8bpc [ale używa innego algorytmu niż programy typowo graficzne]. Aby osiągnąć zadowalający efekt "wywołaj" obraz do pliku 8bpc [TIF,PNG,JPG] prosto z PS.
Napisano 18 Luty 201114 l tez stawiam na gamme albo profil kolorow. Mozliwe ze renderujesz obrazek z zapisana inna wartoscia gammy, photoshop potrafi to odczytać, zwykla przegladarka windy nie koniecznie.
Napisano 18 Luty 201114 l Autor Macie racje z gammą. Przed chwilą sprawdziłem. 3d max renderuje mi w gammie 2.2. To teraz pytanie: co mam zmienić w ustawieniach windowsa 7 aby wyświetlał mi prawidłowo?
Napisano 19 Luty 201114 l Adobe Gamma.cpl Jeśli nie ma w panelu sterowania - szukaj w Program Files [x86].
Napisano 20 Luty 201114 l Zapewne ustawić jako profil domyślny monitora (trzeba pogrzebać we właściwościach karty graficznej / monitora). Sam ostatnio zmieniałem, trochę pomogło. Eksport obrazka w sRGB z Maxa też mógłby chyba pomóc...
Napisano 27 Marzec 201113 l Autor Taka kalibracja którą opisujecie nie bardzo ma sens ponieważ gdy wyśle do klienta wizualizację to bedzie miał kompletnie inne kolory. Wiem że każdy ma inny monitor i inaczej skalibrowany ale prawda jest taka że oprócz grafików przeciętny zjadacz chleba jeśli kalibruje swój monitor to i tak nie odchodzi mocno od normy. Swój przypadek opisuje gdyż pojawia się bardzo wielka różnica w obrazie w 3d studio i podglądzie Windows. Przykładową wizualizację sprawdzałem na swoim komputerze stacjonarnym, laptopie, 5 komputerach w pracy u kolegów - wszedzie wygląda podobnie. Wiec pytanie zadam nieco inaczej niż wcześniej: Czy jest możliwośc ustawienia kolorów w 3d maxie tak by renderował w podobnych kolorach jak Windows?
Napisano 27 Marzec 201113 l Zadałem już to pytanie wcześniej ale nie odpowiedziałeś. W oknie ustawień Renderera [nie wiem jak to jest w V-ray] jest dział "Sampling Quality" - tam powinno być ustawienie "Frame Buffer Type" - domyślnie renderer tworzy obraz z 16bitową głębią na kanał - Max przy pomocy wew. ustawień gammy wyświetla Ci obraz 8bit w oknie. Nie mogę teraz tego sprawdzić ale domniemam że jeśli będziesz renderował od razu 8bit [nie wiem jak to zmienić] to podgląd Maxa powinien być zbliżony do podglądu Win. Choć całości problemu nie rozumiem, bo mając obrazek 16 lub 32bit możesz go ponownie dostosować w postprodukcji do tego co uzyskałeś w oknie renderu Maxa - jako referencję możesz zrobić PrintScreen [PrtSc lub alt+PrtSc].
Napisano 2 Kwiecień 201113 l Autor Nie odzywałem się bo sprawdzałem rózne teorie. Sly - nie wiem jak ustawić to co opisujesz w V-ray'u lecz wiem że powinienem mieć wszystko zapisane w 8 bitach ale i to nawet nie pomaga. Nawet gdy robie "print screen'a" to kolory w podglądzie windowsa są znów przekłamane. Pomocne jest to żeby zapisywać do TIF'a (Dzięki wielkie :-) ale kolory i tak są troszkę przekłamane. Zacząłem się bawić ustawieniami Adobe Gamma i narobiłem bałaganu. Mam monitor Benq V2400 Eco czyli LED i chcąc wgrać jego ustawienia okazuje się że nie mogę gdyż po wybraniu jego opcji pojawia się komunikat: "The selected profile is not legal RGB display profile." Może to dlatego że wszystkie tam zawarte pliki są z rozszerzeniem ICC a ten jest ICM? Wiec wybrałem inny i zacząłem go dopasowywać tak aby wyglądał jak najlepiej i efekt jest taki że wygląda jeszcze gorzej :-/ Chciałem przywrócić ustawienia poprzednie ale już nie wiem jak to zrobić...
Napisano 5 Marzec 201510 l Miałem ten sam problem w windows 8.1. W windows 7 rozwiązanie powinno być takie samo: (używam windowsa w j.angielskim dlatego część nazw może się nieco różnić) 1. Panel sterowania, wyszukujemy "color management" (zarządzanie kolorami) 2. Po otworzeniu color management mamy listę profili ICC, jeśli jest tam profil z nazwą naszego monitora w nazwie to jest to przyczyna problemu. 3. W takim wypadku musimy dodać nowy profil, u mnie działa "sRGB IEC61966-2.1 (default)" 4. Po dodaniu kasujemy poprzedni z nazwą monitora a nowy ustawiamy jako domyślny. 5. Dla pewności, że wszystko gra w zakładce advanced (zaawansowane) w polu na samej górze też powinien być ten sam profil, który ustawiliśmy jako domyślny. 6. Koniec :)