Napisano 8 Marzec 201114 l Witam :) Chciałbym zaokrąglić te krawędzie Tak żeby ładnie sie komponowały z maską :) Dając turbosmooth Tworzy sie takie dziadostwo :( Edytowane 8 Marzec 201114 l przez MatikLS
Napisano 8 Marzec 201114 l Nie jestem specem od modelowania samochodów, RTV i AGD ale wychodząc z takim problemem to jak nie pokażesz siatki to nikt ci nie doradzi jak ją poprawić.
Napisano 8 Marzec 201114 l Autor Nieee :P Chodzi oto aby to wygładzić i nie popsuć siatki :) Bo jak robie dzióre w plane i przeciągne jej krawędzie z shiftem to jest git ale strasznie kanciata a ja chcem to wygładzić nie tracąc kształtów :)
Napisano 8 Marzec 201114 l Autor A i jeszcze 1 pytanko , czemu gdy oddalam kamere to mi modele świrują tworzą jakby iluzje(przemieszczają sie) a gdy przybliże to jest git ? przy renderze też git ale jak modeluje to często psuje przez to model :(
Napisano 8 Marzec 201114 l Widzę, że by ci się przydało szkolenie z modelowania najpierw. Wyczyść sobie siatke po booleanie bo masz masę niepotrzebnych trisów i błędów. Nie rób trisów tylko quady bo to co masz to największa sieczka nie do przeskoczenia przy wygładzaniu. Takie ostre trisy najbardziej psują wygładzanie. Siatka musi być w miarę prosta i odpowiednio ustawiona żeby po wygładzaniu pozostał jej zamierzony kształt. To tyle. Może ktoś chętny znajdzie się jeszcze i ci narysuje albo jakąś refkę pokaże.
Napisano 8 Marzec 201114 l ok tutaj moja wersja: (jest tam jeden niepotrzebny trójkąt, nie patrz na niego) salut. Edytowane 8 Marzec 201114 l przez indian
Napisano 8 Marzec 201114 l Można też tak: W wersji "1" powstają wokół rogów pięcioboki co prawda, ale siatka jest czysta i gładka. W wersji "2", podobnej do Indianowej pojawi się problem przy zagęszczeniu poprzecznym do linii zagięcia modelu. Specjalnie wyostrzyłem rogi tej wnęki żeby to wydobyć. Pozdrawiam.
Napisano 8 Marzec 201114 l sly w wersji 1 mozna tych pieciobokow sie pozbyc, ale jak widac nie psuje to siatki wiec nie ma potrzeby, problem moglby byc jakbys chcial zaostrzyc bardziej wewnetrzne rogi
Napisano 8 Marzec 201114 l Autor Ok dzięki koledzy :P Znacie jakiś szybki sposób na dodanie vertexów ?
Napisano 10 Marzec 201114 l To ja sie podlacze :) Staram sie zrobic prostokatne wyciecie. Po wlaczeniu ms-a krawedzie wyraznie odstaja od reszty: (druga owalna linia od zewnatrz wysuwa sie wzgledem osi X) patrzac na zdjecie bedzie to w nasza strone. Dodajac po 2 edge ze wszystkich stron (jak pokazaliscie Matikowi) Udaje mi sie uzyskac elegancki prostokat ale z krawedziami robi sie jeszcze wiekszy bigos. Dodam ze z top view obydwie linie edgow pionowych(skrajnych) nie sa rowne wzgledem reszty bryly. Cala akcja rozgrywa sie na zaokragleniu zderzaka. Pozdrawiam Edytowane 10 Marzec 201114 l przez GrandPa
Napisano 10 Marzec 201114 l Spróbuj wyciąć ten otwór na wyższym subvidzie, czyli innymi słowy załataj tą dziurkę i nadaj na mesha meshsmooth i dopiero wtedy cutem albo booleanem( w tym wypadku jest troszkę więcej zabawy z naprawą siatki) i powinno być dobrze :) salut.
Napisano 10 Marzec 201114 l Ja bym z bolkiem do tego nawet nie podchodzil, jak juz na wyzszym subie to moze sobie smialo cut'em wyciac ;]