Jump to content

Rozmyte tekstury przy ostrym kącie | vray

dElay

Recommended Posts

Hej!

To mój pierwszy post tutaj! Bawię się Vray'em już jakiś czas i po raz pierwszy napotykam na ten dziwny problem.

Mianowicie: tekstury/bitmapy które ustawione są pod ostrym kątem do kamery i dodatkowo oddalają się - dziwnie się rozmywają.

Załączam render.

blurproblem.jpg

DOF jest off

Motion Blur jest off

Dodam że tekstura asfaltu jest raczej hi-res 3000x1500 px. Proszę nie wnikajcie w tiling.

Czym kręcić? Please Help!

3dsmax + vray 1.5 sp4a

pzdr!

Dominik

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Blurowanie tekstur, jest znany bodajże jeszcze od kinetixowej wersji maxa. W scanline był receptą na zbyt ostre tekstury. Domyślna wartość 1 powoduje, że na obłych obiektach faktura naturalnie zmiękcza się na krawędziach, przy mniejszych wartościach wygląda to dość dziwnie.

Obecnie często wartości mniejsze od 1 powodują problemy z bump mapami, lub generują noise lub specyficzny flickering na teksturach przy motion blurach czy dofach. Wyszło nam to przy okazji Miasta Ruin, gdzie diffuse i bump mapy powodowały migotanie na drobnych obiektach. Przy rozdzielczości HD zupełnie rozwalając obraz.

Co ważne: w vrayu nie działa efekt blur > 1. bug z którym chaosi chyba jakoś sobie nie radzą :) W scanline dzięki temu można było szybko rozmyć sobie mapkę speculara czy refleksów, obecnie trzeba odpalać skrypty lub Photoshop'a.

Pozdrawiam

Tweety: jak to nie działa na vRay? ja to stosuje od dawna i wszystko śmiga, zarówno poniżej wartości 1 jak i powyżej. Dodatkowo nie wychodzi nic z tych rzeczy co mówisz (noise, flickering). Trzeba dobrze AA nastawić, żeby bawić się wartością blur.

A co do problemu z pierwszego posta: zaznacz sobie summed area w filtrowaniu bitmapy.

Tweety: jak to nie działa na vRay? ja to stosuje od dawna i wszystko śmiga, zarówno poniżej wartości 1 jak i powyżej. Dodatkowo nie wychodzi nic z tych rzeczy co mówisz (noise, flickering). Trzeba dobrze AA nastawić, żeby bawić się wartością blur.

A co do problemu z pierwszego posta: zaznacz sobie summed area w filtrowaniu bitmapy.

o tym właśnie mówię: noise i flicker wyłazi więc trzeba podbijać AA.

a co do blurred powyżej 1... moja wina. faktycznie sprawdziłem teraz i bluruje. nie wiem czemu mi się wydawało, że nie :) cofam i mea culpa