Napisano 10 Sierpień 201113 l Czy pamiętacie jeszcze renderer o nazwie Brazil? Niegdyś uważany był przez wielu użytkowników za numer jeden. Później jakoś tak zrobiło się o nim ciszej. Zapewne niewiele osób pamięta firmę SplutterFish, która go stworzyła. Później ten produkt został przejęty przez Caustic Graphics, a w 2010 tą firmę wchłonęła znowu firma Imagination. Firma ta na tegorocznej konferencji SIGGRAPH zaprezentowała nową wersję Brazil'a 3.0. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=1934
Napisano 10 Sierpień 201113 l O proszę, a właśnie wczoraj wieczorem nie wiem czemu naszła mnie myśl o tym, co się dzieje z Brazilem?:))
Napisano 10 Sierpień 201113 l Autor Mnie już dawno nachodziła. Kiedyś pamiętam, że to był taki dzisiejszy VRay. Pisałem o każdej nowej wersji. Ciągle nie rozumiem do końca przyczyn tak nagłego zniknięcia tego produktu (z masowego użytku).
Napisano 10 Sierpień 201113 l Hah, Brasil był pierwszym, którym się kiedyś zainteresowałem… Fajnie wiedzieć, że jeszcze żyje. ;]
Napisano 11 Sierpień 201113 l Fajnie że coś się ruszyło. Od dawna już przebąkiwali na Splutterfish o nowej wersji ale nie wiele było wiadomo. Cieszę się bo to był też mój pierwszy "poważny" renderer. Sporo na nim walczyłem swego czasu i był wtedy bez konkurencji. Zobaczymy jak sibie poradzi teraz. Trzymam kciuki.
Napisano 11 Sierpień 201113 l Aż się łezka w oku kręci:). Zanim na dobre przesiadłem się na Blendera to właśnie Brazila używałem i jakoś nie mogłem się do V-Raya przekonać. Brazil "zniknął" na długo być może dlatego, że jednak w porównaniu do V-raya był wolniejszy, a v2.0, przynajmniej w moim odczuciu nie był tak rewolucyjny jak wszyscy mieli nadzieję.
Napisano 11 Sierpień 201113 l Mi też ciężko przychodziła przesiadka z brazila na vraya. Na brazilu jechali prawie wszyscy, niektórzy jeszcze w final renderze siedzieli. Teraz vray pozamiatał wszystkich, ciężko będzie reszcie go dogonić.
Napisano 11 Sierpień 201113 l Hah, Brasil był pierwszym, którym się kiedyś zainteresowałem… Fajnie wiedzieć, że jeszcze żyje. ;] to samo :) Jak dla mnie brazil padl bo nagle zatrzymal sie w rozwoju. Brazil 1 wydawal sie stac w miejscu, kiedy Vray wsiadl na rower i pedalowal ile sie da. Kiedy wyszła ver 2 wszyscy juz od dawna siedzieli na vrayu, a do brazila pozostal juz tylko sentyment.
Napisano 11 Sierpień 201113 l Brasil byl swietny, o dziwo przesiadka na Vraya byla w moim przypadku bardzo intuicyjna. Moze jescze wroci na 'salony' ;)
Napisano 11 Sierpień 201113 l Autor No prawdę mówiąc jakoś tak bardzo pozytywnie wspominam ten renderer. A wspominam bo naprawdę nigdzie nie mogłem odnaleźć, aby w tej, aktualnej wersji był gdzieś używany. W zasadzie to nie wiem czy to on tak naprawdę nie rozpoczął tej walki w rendererach. ps. Xeav!! Witamy po latach!