Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej :)

1. Potrzebuję MEL'em odpytać majkę o viewport nad którym znajduje się kursor myszy, albo/i który jest zaznaczony.

2. Chciałbym też MEL'em oderwać menu np "show".

Ktoś zna sposób?

Pozdrawiam

Błażej

Edytowane przez asblaze

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ad1 string $panel = `getPanel -withFocus`;

Co do drugiego trzeba pokombinować, nigdy nie przyszło mi do łowy odrywać menu ;]

Napisano

Oderwać menu się raczej nie da (w sensie po prostu oderwać), gdyż menu to menu, a nie okno - a to dryfujące to są okna. Tak jak camel napisał możesz pokombinować tj. do menu dorzucić opcję "tear off" albo pod prawym przyciskiem context menu machnąć - pod którym byś miał komendę tworzącą floating okno z instancją oderwanego menu, a tamto usuwał ... przynajmniej ja bym tak to zrobił.

Swoją droga wszystkie okna w Maya to niby MEL itd. kurde niby jest zajebiste to wszystko, a w głupim Maxie masz 10x większą kontrolę nad ich budowaniem, odrywaniem, pobieraniem pozycji kursora, kontrolki oparte na .NET, obiekty ActiveX, UI builder itp. itd. Ciekaw jestem kiedy się w Maya zorientują, że coś się spowolniło w rozwoju tego softu :/

Napisano
  • Autor

Zasadniczo wiem jak zrobić własne menu, ale chciałbym dodać nowy menuItem do istniejącego już menu "Create".

Dodatkowe pytanie brzmi:

Jak powinien się nazywać parent dla tego itemu i jak w ogóle wyczaić nazwy drop-downow?

Mam :)

mainCreateMenu

Pozdrawiam

Błażej

Edytowane przez asblaze

Napisano

Widzisz spóźniłem się parę minut - a na prawdę chciałem Ci tę nazwę wyszukać :)

Dla potomnych - chodziło o:

menuItem -p "mainCreateMenu" -label "MyMenu" -c "print(\"Dziala!\")";