Napisano 6 Październik 201113 l Hej :) 1. Potrzebuję MEL'em odpytać majkę o viewport nad którym znajduje się kursor myszy, albo/i który jest zaznaczony. 2. Chciałbym też MEL'em oderwać menu np "show". Ktoś zna sposób? Pozdrawiam Błażej Edytowane 9 Październik 201113 l przez asblaze
Napisano 6 Październik 201113 l Ad1 string $panel = `getPanel -withFocus`; Co do drugiego trzeba pokombinować, nigdy nie przyszło mi do łowy odrywać menu ;]
Napisano 7 Październik 201113 l Oderwać menu się raczej nie da (w sensie po prostu oderwać), gdyż menu to menu, a nie okno - a to dryfujące to są okna. Tak jak camel napisał możesz pokombinować tj. do menu dorzucić opcję "tear off" albo pod prawym przyciskiem context menu machnąć - pod którym byś miał komendę tworzącą floating okno z instancją oderwanego menu, a tamto usuwał ... przynajmniej ja bym tak to zrobił. Swoją droga wszystkie okna w Maya to niby MEL itd. kurde niby jest zajebiste to wszystko, a w głupim Maxie masz 10x większą kontrolę nad ich budowaniem, odrywaniem, pobieraniem pozycji kursora, kontrolki oparte na .NET, obiekty ActiveX, UI builder itp. itd. Ciekaw jestem kiedy się w Maya zorientują, że coś się spowolniło w rozwoju tego softu :/
Napisano 9 Październik 201113 l Autor Zasadniczo wiem jak zrobić własne menu, ale chciałbym dodać nowy menuItem do istniejącego już menu "Create". Dodatkowe pytanie brzmi: Jak powinien się nazywać parent dla tego itemu i jak w ogóle wyczaić nazwy drop-downow? Mam :) mainCreateMenu Pozdrawiam Błażej Edytowane 9 Październik 201113 l przez asblaze
Napisano 9 Październik 201113 l Widzisz spóźniłem się parę minut - a na prawdę chciałem Ci tę nazwę wyszukać :) Dla potomnych - chodziło o: menuItem -p "mainCreateMenu" -label "MyMenu" -c "print(\"Dziala!\")";