JakóbM Napisano 11 Grudzień 2011 Napisano 11 Grudzień 2011 (edytowane) Witam. Od jakiś dwóch miesiecy uczyłem sie podstaw modelowania. Próbowałem wymodelować tę oto bmk (BMW 8 Series (E31)). Jestem świadomy ile błędów popełniłem np. nie zrobiłem dobrej bazy. pogubiłem się trochę,a dobra baza to podstawa. Wiem też ,że auto tylko przypomina samochód który miałem zamiar wymodelować. Nie będę już tego samochodu kończył .. bo trzeba by było zacząć od początku. Właściwie to tak zrobię tylko z innym samochodem, ale wtedy już poddam weryfikacji swoją bazę jaką zrobię oraz kolejne etapy.Postaram się stosować do waszych wskazówek. baza : Mam parę pytań. Jak najlepiej wycinać poszczególne elementy karoserii ? czy lepiej brzegi "zaginać" za pomocą shift + przesuniecie czy extrude ? Jak najwygodniej chamferować brzegi? Edytowane 25 Lipiec 2013 przez JakóbM
JakóbM Napisano 23 Styczeń 2012 Autor Napisano 23 Styczeń 2012 Witam Zacząłem walkę z nowym samochodzikiem. A mianowicie jest to Corvetta z1961 r. Załączam Printscreeny bazy z MS oraz siateczkę. Pewnie przekombinowałem z ilością polygonów, ale nie wiedziałem jak inaczej to zrobić. Np lampy przednie sprawiają dużo problemów. Pozdrawiam i zachęcam do komentowania,jeszcze raczkuje w 3d.
latos Napisano 23 Styczeń 2012 Napisano 23 Styczeń 2012 Ogólnie koncept bazy jest okej ale za bardzo pociachałeś tylny narożnik, musisz tak siatkę porozkładać by skończyć tam na 2 max 3 liniach. Dbaj o to żeby siatka była prosta.(patrz np.szyba,przód maski,pod reflektorami) Dużo by wypisywać. Kolejna sprawa dbaj o równomierne rozkładanie siatki. Nie rób tak ,że najpierw masz odstępy co 1cm a potem nagle odstęp 10cm.
JakóbM Napisano 2 Luty 2012 Autor Napisano 2 Luty 2012 Dzieki latos za odpowiedz . Póbowałem trochę zmniejszyć gęstość siatki ,ale w niektórych miejscach się po prostu nie dało. Chyba będę już z tej bazy wycinał. Czy jeszcze nie warto ? Pozdrawiam
JakóbM Napisano 14 Luty 2012 Autor Napisano 14 Luty 2012 Witam. Walczę teraz z wycinaniem szczegółów. Jakieś uwagi?
illusion Napisano 16 Luty 2012 Napisano 16 Luty 2012 ooo nie wiedziałem, że robisz inne auto - warto zmienić mianiaturkę :) Bardzo piękne auto, sam kiedyś o nim myślałem. czy ta corvetta nie ma za bardzo wyłupiastych świateł przednich? http://www.classiccarart.us/carsvettes50s.htm Poza tym wygląda całkiem, całkiem - czekam na dalsze postępy, powodzenia. Pzdr. illusion
JakóbM Napisano 18 Luty 2012 Autor Napisano 18 Luty 2012 Wielkie dzięki illusion za miłe słowa i ten set zdjęć, na pewno się przyda. Rzeczywiście w moim wydaniu ma za bardzo wyłupiaste światła. Z tym ,że w pewnym momencie przy robieniu bazy pomyślałem że już nie będę się skupiał na tym czy jest wszystko tak jak w rzeczywistości i na tym czy jest idealnie prosto. Teraz już wiem ,że nie jest ani tak jak powinno być ani za bardzo prosto. To wszystko wychodzi w praniu. No ale już zaryzykowałem przekonwertowanie bazy to już nie chce wracać. No chyba że jest jakaś mniej inwazyjna metoda jak powrót do przedniego kroku ? W sumie ta część przy zderzaku przednim powinna być trochę szersza, bardziej obła. Mam też pytanko. Co zrobić żeby zniwelować tą nierówność na środku która powstaje w wyniku opcji symetry ? Pozdrawiam
JakóbM Napisano 16 Kwiecień 2012 Autor Napisano 16 Kwiecień 2012 W wolnych chwilach bawię się z tym modelem dalej.
JakóbM Napisano 24 Listopad 2012 Autor Napisano 24 Listopad 2012 Witam po dłuższej nieobecności. Ostatnio modeluje sobie dwa modele, na zmianę w zasadzie. Jak trochę znudzi mi się modelowanie samochodu to biorę się za jachcik. I na odwrót. Autko to Ford A , a jacht to Ethereal. Pozdrawiam Kuba
JakóbM Napisano 30 Grudzień 2012 Autor Napisano 30 Grudzień 2012 Witam .. Doszło parę elementów do forda.
JakóbM Napisano 7 Czerwiec 2013 Autor Napisano 7 Czerwiec 2013 Ostatnimi czasy zacząłem grzebać w NX. Mam nadzieje ze za jakiś czas bd w stanie wymodelować coś bardziej ambitnego.. a Tutaj sekcja przestrzenna statku. Pozdrawiam
Cent Napisano 7 Czerwiec 2013 Napisano 7 Czerwiec 2013 Tytuł pierwsze kroki. A ja widzę że kolega już dobrze biega.
JakóbM Napisano 17 Czerwiec 2013 Autor Napisano 17 Czerwiec 2013 A co z Fordem?! :D Ale zanim zjechał na te pobocze to jeszcze próbowałem dokleić mu garbik.
Dynamico Napisano 17 Czerwiec 2013 Napisano 17 Czerwiec 2013 He, he. Kierowca to na boki raczej nic nie widzi :-) No i drzwi mu zablokowałeś.
JakóbM Napisano 18 Czerwiec 2013 Autor Napisano 18 Czerwiec 2013 He, he. Kierowca to na boki raczej nic nie widzi :-) No i drzwi mu zablokowałeś. w zamyśle przód to miała być atrapa samochodu która jest dołączona do pawilonu gastronomicznego ... żeby nie była strasznie długa to tak ją właśnie umieściłem. No i wyszło trochę dziwnie.
JakóbM Napisano 17 Lipiec 2013 Autor Napisano 17 Lipiec 2013 Na praktykach mam możliwość bawić sie w Solid Worksie. Jak na program Cad to możliwości renderingu są zadziwiająco dobre. Ta sama głowica co powyżej lecz tamta była w NX. Pozdrawiam
JakóbM Napisano 25 Lipiec 2013 Autor Napisano 25 Lipiec 2013 Szkic do projektu. Jak wam się podoba linia jachtu ?
DrRambo Napisano 25 Lipiec 2013 Napisano 25 Lipiec 2013 ładnie, ale byłoby lepiej jakby wszystkie okna były rombami w tę samą stronę
JakóbM Napisano 25 Lipiec 2013 Autor Napisano 25 Lipiec 2013 Dzieki za sugestię. Okna akurat lecą w stone dziobu. otwory do przelewania wody po pokładzie do tyłu. Sprawdzę jak to wygląda w innej konfiguracji... Powyżej zmiany.
JakóbM Napisano 30 Sierpień 2013 Autor Napisano 30 Sierpień 2013 A tutaj kawałek statku MIR (fokmaszt) WIP.
Rekomendowane odpowiedzi