Napisano 21 Grudzień 201113 l Zabrałem się za robienie kuchni w blenderze + render w cycles i mam nadzieje że pomożecie wycisnąć coś z tego projektu 4fun. Render jest jeden z pierwszych testowych zaszumiony mocno choć liczył się 1h na gtx 460 i było 2200 sampli a zwykle przy takiej ilości było już w miare czysto. Może to wina meshlightów zamiast żarówek nad meblami i dużego za kamerą w drzwiach . Myślę by dodać stół na 4 osoby + jakieś krzesła by wypełnić wolne miejsce. Jestem otwarty na sugestie porady nie tylko estetyczne ale i techniczne jeśli ktoś myśli by poprawić jakiś materiał mogę wrzycić screen jak jest zrobiony ewentualnie jak ktoś będzie bardziej zaangażowany to zapodam całą scenke z texturkami . Jutro powinienem wrzucić większy render i już nie taki zaszumiony.
Napisano 21 Grudzień 201113 l Na pierwszy rzut oka to powtarzalność tekstury na szafkach, ale to chyb a wiesz ;)
Napisano 21 Grudzień 201113 l Nie ma okapu nad kuchenką i szufladek, same szafki; lodówki najczęściej mają na dole oddzielne drzwiczki do zamrażarki, ale może to kwestia modelu. Brakuje mi również stołu, o którym wspomniałeś, żyrandola (powinien być widoczny), żaluzji, rolet lub zasłon w oknach. Ściana bezpośrednio nad blatem też powinna być czymś wyłożona, zawsze to urozmaici scenkę. Powodzenia!
Napisano 21 Grudzień 201113 l Jeśli masz problemy z dużymi szumami to proponuję potestować ustawienia ze zwykłymi lampami (point lub area). W jednym z projektów udało mi się dzięki nim całkowicie wyeliminować noise na jednej ze powierzchni, która czyściła się bardzo, bardzo długo.
Napisano 21 Grudzień 201113 l Autor Szafki są narazie wstawione arrayem by zapchać miejsce zróżnicuje je gdy będzie więcej na scenie. Myślałem że uda mi się przemycić okap zamknięty w szafce :p ale fakt chyba lepiej będzie jak zrobie niezabudowany z aluminium. zasłony by się przydały rzeczywiście i odsune lodówke od sciany bo narazie jest nieotwieralna dodam też osobne drzwiczki od zamrażarki. Wyłącze też lampki przynajmniej narazie bo szum robią a za ładne nie są (wie ktoś może coś o IESach w cyclesie?). Myśle nad zrobieniem małego bałaganu na lodówce magnesami/naklejkami i będe musiał jeszcze popracować nad materiałem firany.
Napisano 22 Grudzień 201113 l Autor Wrzucam render w większej rozdzielczości i niestety wyrzuciłem meshlighty a szum dalej jest nawet po prawie 13h renderu a powinno być czysciutko (sampli było około 2700) . Druga sprawa to stół nie miałem czasu na testy za bardzo i jest po prostu brzydki (wie ktoś jak zrobić fajny obrus ?). Dodałem też okno naprzeciw mebli by doświetlić i niestety ujęło troche firany .Teraz podejrzewam że to one są za ten szum odpowiedzialne.