Napisano 8 Styczeń 201213 l Witam Podpowie ktoś w jaki sposób najlepiej opleść sferę kształtem? chodzi o coś takiego jak w załączonym obrazku, czyli mam wytłoczone kontynenty skonwertowane do EditPoly - i teraz w jaki sposób opleśc nimi sferę? próbowałem bendem, pathdeform, spherify ... jednak to nie to; pewnie jest na to jakis prosty sposób no ale ja niestety nie mogę do niego samodzielnie dojść - pomoże ktoś? nie ma znaczenia czy pod spodem bedzie inna, pełna sfera - można załozyć że nie czyli ze chodzi o efekt jak na tym srebrnym globie na czarnym tle - oczywiście ten bump na kontynentach mnie nie interesuje - sama sferyzacja
Napisano 8 Styczeń 201213 l Trochę od złej strony do tego podchodzisz. Ja bym na sferę, dość gęstą, nałożył teksturę globu, a potem ręcznie bym wyciął co trzeba, po czym dał shella. Ewentualnie, skoro bump Cię nie interesuje, załatwiłbym to mapa kontynentów z alphą. Bez wycinania i użerania się z geometrią. :)
Napisano 8 Styczeń 201213 l Mógłbyś zrobić tak: Ściągnij teksturę, którą dałem ci w załączniku, albo użyj podobnej. Utwórz kulę, daj jej subdivide i ustaw to na 1 (przy 32 segmentach kuli). Może ci zmulić kompa. Teraz weź utwórz materiał w którego kolor wstawisz tą teksturkę. Przypisz kuli ten materiał i wyświetl podgląd w viewporcie. Daj kuli modyfikator UVW map i daj spherical i dobierz ustawienia tak, żeby to dobrze wyglądało. Następnie daj kuli modyfikator displacement i daj tą samą teksturę oraz tam gdzie masz mapping to daj use existing mapping. Ustaw odpowiendio strenght. Do środka wsadź mniejszą kulę i voila :P (chociaż siatka będzie w cholerę gęsta, to przynajmniej dobrze to będzie wyglądało. Możesz też skorzystać z pro boolean żeby wyciąć środek tak żeby zostały kontynenty a w środku było puste, jak na twoim pierwsyzm obrazku i po sprawie. PS Sorry, wstawił się zły załącznik i nie mogę go usunąć xD Po prostu wstaw czarno białą teksturę z kontynentami, tak żeby kontynenty były całkiem białe, a morze całkiem czarne. Ewentualnie możesz zrobić też tak: Użyć tej tekstury jako displacement i zamiast robić cokolwiek booleanem, użyć jej również jako cutout chociażby w materiale architectural, tyle że z odwróconymi kolorami. Efekt będzie znacznie lepszy niż z booleanem. Z kolei jeśli nie chcesz tego robić na rzeczywistej geometrii, to wystarczy sam cutout oraz shell i po sprawie :P Edytowane 9 Styczeń 201213 l przez Aethersis
Napisano 9 Styczeń 201213 l Autor Dzięki za odpowiedzi najprościej byłoby to zrobić mapa ale najlepiej chciałbym uzyskać coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=Ka7O4Y94diI a w takim przypadku zostaje chyba dłubanie ręczne o którym pisał Shogun 3D - trochę sporo dłubania ale jeśli nie ma innej opcji ... Myślałem że jest jakiś prosty myk na przyklejenie tego kształtu do sfery, kiedyś widziałem tutorial w którym ktoś tłumaczył jak przykleić droge do pofałdowanego terenu - poszperam bo to chyba nawet tu na forum było, może ten sposób sprawdziłby się również tutaj dziekuję za rady przy okazji tej kwestii mam inne pytnie które jednak postanowiłem zadać w osobnym wątku (chodzi o zakup gotowego modelu): http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=81217&p=1078913#post1078913
Napisano 9 Styczeń 201213 l robilem kiedys dokladnie to samo tyle ze w maya. tam wystarczy nalozyc benda 2 razy na obiekt. podejrzewam ze w maxie tez mozna. wczesniej sciagnalem sobie mape ziemi w wektorze, zeby nie dlubac tego recznie.
Napisano 9 Styczeń 201213 l nie wiem jak bend dziala w maya ale w max'ie to o czym pisze kengi raczej nie przejdzie. ja bym probowal tak jak pisze kengi tylko ze najpierw wycialbym co mi trzeba z dosc gestego plane'a a pozniej bend'owal.
Napisano 9 Styczeń 201213 l Jesli nie przeszkadza Ci ilosc poly, to wrzuc to w ZBrusha z mapowaniem i tekstura. Pozniej robisz selection i extract (tak sie chyba ichniejsze shellowanie nazywalo). Zrobione. Zrobilem to kilkukrotnie na roznych projektach i dziala bez zarzutow - jedyny problem to mocny subiv. Ale to tez do przejscia jesli chcesz z retopo, albo jesli nie edytujesz, to jakis optimize w maxie, tudzez inny decimation master w zbrushu. Opcji jest wiele. Powodzenia. Edytowane 9 Styczeń 201213 l przez VoNd
Napisano 9 Styczeń 201213 l Tak jak Kengi napisał,w maxie tak samo jak w Maya dajesz dwa bendy i masz sfere.Kiedyś robiłem i pamiętam że gdzieś znalazłem jak pogiąć bendami. Edit: Tu masz koleś dokładnie pokazuje jak zrobić :http://area.autodesk.com/forum/191693
Napisano 9 Styczeń 201213 l Autor mafida - bingo! męczyłem się bendem ale z marnym skutkiem, zaraz przetestuję to tak jak w tym przykładzie, wielkie dzięki wszystkim a w szczególności za ostatni tutorial