Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Potrzebuję pomocy w wyjaśnieniu mi pewnych rzeczy. Prawdę powiedziawszy nie bardzo się w tym łapię...

Otóż muszę wyrenderować obrazy w formacie A3 - przedmiot - na potrzeby wydruku. A3, 300 dpi.

A3 w 300DPI w "fotoszopie" to ok 4960 pix na 3800pix (dokładnie nie pamiętam!).

Teraz meritum.

Renderuję obiekt nie w w/wspomnianej rozdzielczości - czyli 4900pix - tylko proporcjonalnie np 3500 pix, ale plik zapisuje

nie w 300 DPI tylko w 900DPI!

W ps blokuję rozdzielczości pixelowe, a zmniejszam DPI. W efekcie wielkość druku mi sie powiększa o jakieś wartości - mniej

więcej by osiągnąć format A3...

Powiedzcie mi czy tak powiększony obszar druku bardzo traci na jakości, czy wszystko jest ok, czy też koniecznym byłoby

jednak z tych 900DPI powiększać też rozdzielczość "pixelową" by osiągnąć format A3?

Pytanie o tyle jest na miejscu gdyż nie bardzo mogę wyrenderować aż tak duży obraz (4900pix), a poza tym renderując mniejszą rozdzielczość zaoszczędzam na czasie!

Proszę, o Waszą opinię za którą z góry bardzo dziękuję!

P.S. Jeśli temat był już gdzieś poruszany, to przepraszam za swój, ale nie mogłem go znaleźć...

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

err... czy dobrze rozumiem ze chcesz moc wyrenderowac mniejszy obrazek a potem go powiekszyc 3 krotnie i zeby nagle cudownie zrobil sie wiekszy z lepsza jakoscia?

Pamietaj ze DPI na komputerze nic nie znaczą, DPI czyli Dots Per Inch to jest jakosc z jaką drukarka przenosi obrazek na papier. To jak sobie zapisujesz na komputerze w pliku jakas wartosc DPI to tylko wskazowka dla programow i drukarek zeby wiedzialy domyslnie z jaka jakoscia chcesz to drukowac i jak przeliczac to na jednostki rzeczywiste typu cm.

Napisano

DPI to wprost i po polsku - Punktów Na Cal. Czyli jeżeli wyrenderujesz obrazek o szerokości 3500 px to żeby zachować wspomnianą jakość druku 300 DPI (300 punktów, pikseli, kropek... czy jak to tam chcesz nazwać / 1 cal) uzyskasz wydruk o szerokości ok 29,5 cm 3500 px / 300DPI * 2,54 cm (1 cal = ok. 2,54 cm).

Gdyby "powiększanie" obrazków z zachowaniem jakości (rozdzielczości) było możliwe wszyscy zapewne renderowali by miniatury tak po 5 minut od sztuki a potem je "rozciągali" ;-)

Na ten moment jednak często robi się wręcz odwrotnie - renderuje duże obrazki a potem zmniejsza dla poprawienia np antyaliasingu.

Twój pomysł niestety "chyba" się nie sprawdzi.

Napisano

Wrrr! :P:P

Ja nie napisałem w żadnej linijce, że powiększony obraz nie straci na jakości...

Zdaję sobie sprawę z tego, że lepiej z większego zrobić mniejsze niż z mniejszego większe. To jest dość logiczne...

Chodziło mi trochę o coś innego...

Spróbuję nieco inaczej opisać myśl...

(podaję zupełnie fikcyjne wymiary!)

Mam obrazek do wydrukowania 10 cm x 10 cm, w 300 dpi...

10x10 cm w 300dpi to np 1000pix x 1000pix...

Wyrenderowałem obrazek 500pix x 500pix i go zapisałem w 900dpi... (obrazek ma np 2x2 cm)

I teraz! - jaka jest różnica (przede wszystkim w wydruku!) w powiększeniu obrazka do 10x10 cm (skalując pixele do 1000x1000pix, degradując dpi do 300) a powiększając obrazek do 10x10 cm (ale pozostawiając 500x500 pix, degradując DPI do 300)???

Na ekranie różnica jest duża pomiędzy tymi dwoma manewrami... Powiekszajac pixele widzę wyraźne rozmycia, a nie powiększając pixeli jakość jest "zachowana"....

Napisano (edytowane)

Wyrenderowałes obrazek 500px x 500px. To jaki DPI zapisał do pliku nie ma ABSOLUTNIE żadnego znaczenia. Rozdzielczość w jakiej musisz renderować to wymiary(w calach) * dpi.

Jeszcze bardziej łopatologicznie - renderując obraz 500x500 i zapisując w 900dpi nie stworzy magicznie brakujących pikseli, dopóki rzeczony piksel nie zostanie wyrenderowany.

Edytowane przez Karrde
Napisano
Nie znacie się.

Pixelvision potrafi powiekszać pixele.

Przecież tak napisał.

Ehhh. Jak ja uwielbiam takich Polaków....

Z resztą już nie ważne. Sam sobie odpowiedziałem na moje pytanie drukując obie wersje...

Temat do zamknięcia.