Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej.

Potrzebuję pomocy w wyjaśnieniu mi pewnych rzeczy. Prawdę powiedziawszy nie bardzo się w tym łapię...

Otóż muszę wyrenderować obrazy w formacie A3 - przedmiot - na potrzeby wydruku. A3, 300 dpi.

A3 w 300DPI w "fotoszopie" to ok 4960 pix na 3800pix (dokładnie nie pamiętam!).

Teraz meritum.

Renderuję obiekt nie w w/wspomnianej rozdzielczości - czyli 4900pix - tylko proporcjonalnie np 3500 pix, ale plik zapisuje

nie w 300 DPI tylko w 900DPI!

W ps blokuję rozdzielczości pixelowe, a zmniejszam DPI. W efekcie wielkość druku mi sie powiększa o jakieś wartości - mniej

więcej by osiągnąć format A3...

Powiedzcie mi czy tak powiększony obszar druku bardzo traci na jakości, czy wszystko jest ok, czy też koniecznym byłoby

jednak z tych 900DPI powiększać też rozdzielczość "pixelową" by osiągnąć format A3?

Pytanie o tyle jest na miejscu gdyż nie bardzo mogę wyrenderować aż tak duży obraz (4900pix), a poza tym renderując mniejszą rozdzielczość zaoszczędzam na czasie!

Proszę, o Waszą opinię za którą z góry bardzo dziękuję!

P.S. Jeśli temat był już gdzieś poruszany, to przepraszam za swój, ale nie mogłem go znaleźć...

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

err... czy dobrze rozumiem ze chcesz moc wyrenderowac mniejszy obrazek a potem go powiekszyc 3 krotnie i zeby nagle cudownie zrobil sie wiekszy z lepsza jakoscia?

Pamietaj ze DPI na komputerze nic nie znaczą, DPI czyli Dots Per Inch to jest jakosc z jaką drukarka przenosi obrazek na papier. To jak sobie zapisujesz na komputerze w pliku jakas wartosc DPI to tylko wskazowka dla programow i drukarek zeby wiedzialy domyslnie z jaka jakoscia chcesz to drukowac i jak przeliczac to na jednostki rzeczywiste typu cm.

Napisano

DPI to wprost i po polsku - Punktów Na Cal. Czyli jeżeli wyrenderujesz obrazek o szerokości 3500 px to żeby zachować wspomnianą jakość druku 300 DPI (300 punktów, pikseli, kropek... czy jak to tam chcesz nazwać / 1 cal) uzyskasz wydruk o szerokości ok 29,5 cm 3500 px / 300DPI * 2,54 cm (1 cal = ok. 2,54 cm).

Gdyby "powiększanie" obrazków z zachowaniem jakości (rozdzielczości) było możliwe wszyscy zapewne renderowali by miniatury tak po 5 minut od sztuki a potem je "rozciągali" ;-)

Na ten moment jednak często robi się wręcz odwrotnie - renderuje duże obrazki a potem zmniejsza dla poprawienia np antyaliasingu.

Twój pomysł niestety "chyba" się nie sprawdzi.

Napisano
  • Autor

Wrrr! :P:P

Ja nie napisałem w żadnej linijce, że powiększony obraz nie straci na jakości...

Zdaję sobie sprawę z tego, że lepiej z większego zrobić mniejsze niż z mniejszego większe. To jest dość logiczne...

Chodziło mi trochę o coś innego...

Spróbuję nieco inaczej opisać myśl...

(podaję zupełnie fikcyjne wymiary!)

Mam obrazek do wydrukowania 10 cm x 10 cm, w 300 dpi...

10x10 cm w 300dpi to np 1000pix x 1000pix...

Wyrenderowałem obrazek 500pix x 500pix i go zapisałem w 900dpi... (obrazek ma np 2x2 cm)

I teraz! - jaka jest różnica (przede wszystkim w wydruku!) w powiększeniu obrazka do 10x10 cm (skalując pixele do 1000x1000pix, degradując dpi do 300) a powiększając obrazek do 10x10 cm (ale pozostawiając 500x500 pix, degradując DPI do 300)???

Na ekranie różnica jest duża pomiędzy tymi dwoma manewrami... Powiekszajac pixele widzę wyraźne rozmycia, a nie powiększając pixeli jakość jest "zachowana"....

Napisano

Wyrenderowałes obrazek 500px x 500px. To jaki DPI zapisał do pliku nie ma ABSOLUTNIE żadnego znaczenia. Rozdzielczość w jakiej musisz renderować to wymiary(w calach) * dpi.

Jeszcze bardziej łopatologicznie - renderując obraz 500x500 i zapisując w 900dpi nie stworzy magicznie brakujących pikseli, dopóki rzeczony piksel nie zostanie wyrenderowany.

Edytowane przez Karrde

Napisano

chyba nie zalapales nic z tego co pisalismy. Powtorze za sobą i Karrde: DPI nie ma nic do rzeczy na komputerze, DPI pojawia sie dopiero w wydruku

Napisano

Nie znacie się.

Pixelvision potrafi powiekszać pixele.

Przecież tak napisał.

Napisano
  • Autor
Nie znacie się.

Pixelvision potrafi powiekszać pixele.

Przecież tak napisał.

Ehhh. Jak ja uwielbiam takich Polaków....

Z resztą już nie ważne. Sam sobie odpowiedziałem na moje pytanie drukując obie wersje...

Temat do zamknięcia.