Napisano 31 Styczeń 201213 l Hehe... widzę, że nie jeden raz dałem się nabrać na CGI w serialach. A tak BTW nie wiedziałem, że Stargate Studios maczało palce w FX do Walking Dead.
Napisano 31 Styczeń 201213 l A ja nie sądziłem, że ogólnie, aż tyle miesza się w serialach. Najbardziej mnie zdziwiło "Episodes".
Napisano 31 Styczeń 201213 l myślałem ze to Twoja firma Apaczos, że pokazujesz :) no jak sie obejrzy reele za 2010 i 11 różnych firm to widac dokładnie to co tu, niekonczący się pokaz greenscreenów i takich podmiotów jest sporo. Dlatego pewnie mnie zmylił ten link.
Napisano 31 Styczeń 201213 l Czasem się zastanawiam czy serio taniej jest to montować i kleić w cg niż wyjść na dwór i nakręcić jedną sekwencje. Niedługo wszystko poza aktorami będzie na greenscreenie. Po paru latach i aktorów się wymieni bo taki mamy zalew speców od efektów że się chłopaki nudzą. W branży koncepciarzy takie tendencje już powoli widać. ;)
Napisano 31 Styczeń 201213 l @Monio dorabiając scenerię na greenscreenie mają pewnie większą kontrolę nad otoczeniem szczególnie w ujęciach miejskich. Zamykanie ulic organizowanie tłumów statystów pewnie wyszło by dużo drożej niż dogranie tego osobno i złożenie w studio przez grafików. Reel bardzo fajny. Lubiłem kiedyś kawałek, który użyli jako background, ale niestety z powodu nadmiernej eksploatacji zaczyna się mocno przejadać. Pozdrawiam,
Napisano 1 Luty 201213 l Autor myślałem ze to Twoja firma Apaczos, że pokazujesz :) To by było coś, jakbym po dwóch latach się dorobił takiego studia:D Czasem się zastanawiam czy serio taniej jest to montować i kleić w cg niż wyjść na dwór i nakręcić jedną sekwencje. Niedługo wszystko poza aktorami będzie na greenscreenie. Po paru latach i aktorów się wymieni bo taki mamy zalew speców od efektów że się chłopaki nudzą. W branży koncepciarzy takie tendencje już powoli widać. ;) Prosty przykład: słynna scena z "Czasu Apokalipsy" była zrobiona naprawdę. Roz...ali pół dżungli aby widz powiedział woooow!. "Długi pocałunek na Dobranoc", wysadzili pół mostu, co prawda był to model ale i tak potem mieli problemy z władzami miasta(chyba Toronto), gdyż efekt okazał się zbyt mocny:D. Teraz wystarczy kilka GS'ów i symulacja(w uproszczeniu), profit? oczywisty. Zresztą takie praktyki dzisiaj by nie przeszły;) Edytowane 1 Luty 201213 l przez ApaczoS
Napisano 1 Luty 201213 l Ok ok, ja rozumiem wysadzanie połowy miasta i miliony statystów. Bardziej chodzi mi o sceny typu 2 postaci i kawałek budynku.
Napisano 1 Luty 201213 l Autor Bardziej chodzi mi o sceny typu 2 postaci i kawałek budynku. Kwestia większej kontroli nad ujęciem, szczególnie w serialach, gdzie często i gęsto postpro się robi na kilka dni przed premierą odcinka. Nie ma wtedy czasu na "dokręcanie" ujęcia, łatwiej i szybciej jest zmodyfikować ujęcie z gs'em niż wysłać ekipę na drugi koniec miasta:)
Napisano 1 Luty 201213 l A jeszcze przeciez rzadko kiedy serial powstaje w danym miescie i danej lokacji. Wiekszosc robi sie w halach zdjeciowych w Los Angeles i wozenie aktorow do np. Seattle ( jak to jest chociazby w Grey's Anatomy) dla paru ujec nijak sie nie kalkuluje. A reel fajowy. Bedzie tego coraz wiecej. t.
Napisano 1 Luty 201213 l Co by nie mowic to ja chce takiego riga DSLR na auto!! :) Oczywiscie z kompletem body :).
Napisano 1 Luty 201213 l Koleś który biegnie z greenscreenem mnie rozwalił. Musi biec jakies 3 razy szybciej ze względu na szwenk i optyke. hehe