fiszkas Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 Witam, chciałbym uczyć się Efektów, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać, czego się uczyć. Możecie podpowiedzieć czym zajmuje się artysta VFX, żebym wiedział czego się mniej więcej uczyć? Chodzi mi o to, jakie działy musiałbym umieć, żeby swobodnie pracować.
jacob Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 czegoś tu nie rozumiem... chcesz się uczyć efektów, a nie wiesz czym zajmuje się artysta vfx?
jacob Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 to tak jakby powiedzieć, chcę leczyć ludzi... możecie mi podpowiedzieć czym zajmuje się lekarz? fiszkas, napisz dokładnie co Cię interesuje i co rozumiesz przez efekty
fiszkas Napisano 9 Marzec 2012 Autor Napisano 9 Marzec 2012 Właśnie chciałbym dowiedzieć się czym zajmuje się artysta VFX, bo ostatnio słyszałem baaardzo różne odpowiedzi na ten temat. Chciałbym się dowiedzieć jakich działów muszę się nauczyć. Znam działy ale nie wiem jakie podporządkować do VFX, czy animacje, kompozycje itd.
Marvin Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 "Chciałbym się dowiedzieć jakich działów muszę się nauczyć." VFX to bardzo szerokie pojęcie. Nie będziesz w stanie być gościem od wszystkiego. Wybierz sobie specjalizację, która najbardziej Ci odpowiada i się na niej skup. Tu masz DVD gdzie przedstawiają techniki VFX: http://www.hollywoodcamerawork.us/vfx_index.html
Pawelkos Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 Jak wpadnie tu Symek i napisze ci czego powinienes sie nauczyc to ci sie odechce VFX-ow :]
fiszkas Napisano 11 Marzec 2012 Autor Napisano 11 Marzec 2012 Dzięki wielkie za odpowiedzi i za linka. Muszę spytać, czy te "działy" wymienione na dole stronki http://www.hollywoodcamerawork.us/vfx_index.html są obowiązkowe do pracy wszstkie, czy mam wybrać jeden lub kilka. Chciałbym pracować nad fluidami.
tmdag Napisano 11 Marzec 2012 Napisano 11 Marzec 2012 kazdy grafik powinien wiedziec oco chodzi w calej produkcji by wiedziec jak wspolpracowac z innymi ludzmi. W polsce jescze nie jest tak bardzo mocne rozdzielenie na poszczegolne dzialy i czesto jest sie poprostu generalista ktory robi wiele rzeczy na raz. W polsce rowniez nie ma popytu na fluidy bo zadko zdarza sie projekt ktory tego wymaga ale jak chesz sie nauczyc tej dzialki to musisz ogarnac matematyke, fizyke przede wszystkim i byc zaznajomionym z jakims jezykiem programowania/skryptowania jak python/c++ i ogolnie rozumiec czym jest grafika komputerowa od podstaw.
safian Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=78351&highlight= Tutaj masz fajny temacik na ten temat ;).
fiszkas Napisano 12 Marzec 2012 Autor Napisano 12 Marzec 2012 Wielkie dzięki za odpowiedź :) A jakie znać najlepiej "działy" w polsce z vfx-ów?
Shogun 3D Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Najpierw naucz się porządnie 3d, bo to podstawa. mam na myśli na początek modelowanie, potem teksturowanie i praca z materiałami. Następnie ogarnij kwestię oświetlenia i renderingu. Jak to już ogarniesz w miarę przyzwoicie to wróć za rok i powiemy Ci co dalej.
fiszkas Napisano 12 Marzec 2012 Autor Napisano 12 Marzec 2012 To już możecie powiedzieć co dalej, bo to obczajam w miarę :)
tmdag Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 dalej przedstaw portfolio, jezeli porzadnie naumiales sie 3d to nie bedziesz mial problemow ze znalezieniem pierwszej pracy w dziedzinie.
fiszkas Napisano 12 Marzec 2012 Autor Napisano 12 Marzec 2012 Tylko, że chciałbym się zapytać was jakie "dziedziny" są najbardziej opłacalne w polsce do nauki z vfx.
praetorian Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Tylko, że chciałbym się zapytać was jakie "dziedziny" są najbardziej opłacalne w polsce do nauki z vfx. generalista
fiszkas Napisano 12 Marzec 2012 Autor Napisano 12 Marzec 2012 Ale wszystkiego chyba nie można umieć ;p
fiszkas Napisano 13 Marzec 2012 Autor Napisano 13 Marzec 2012 Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogły. A tak na marginesie, tmdag czym z FX-ów się zajmujesz?
Rekomendowane odpowiedzi