Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Jestem studentem architektury i moja przygoda z 3ds-maxem dopiero sie zaczyna dlatego zwracam sie z proźba do bardziej doświadczonych użytkowników o rady odnośnie nauki. Przez ostatni miesiąc zrobiłem sporo tutoriali i w radze sobie już z modelowanie problemem jest nadal dla mnie teksturowanie i oświetlenie w renderze. Domyślnei chciałbym renderować używając v-raya. Polecilibyście jakieś materiały z których mógłbym ogarnąć te zagadneinia, z czego wy się uczyliście ? bardzo prosze o pomoc

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 3,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kup Vray complete guide. Chociaż prawie to samo jest dostępne pod F1 albo na stronie vraya.

Napisano

a jakie tutoriale?? coś konkretnego godne polecenia?

Napisano

ja jednak wole praktyczną naukę, odbieram modelowanie jak matme czy rysunek nie nauczę się go z książek tylko z praktyki i pracy

Napisano

miałem nadzieje ze ktos poleci mi jakis tutorial..

Napisano

nie wiem czy zauważyłeś, ale tutaj dyskutuje się o koko euro a nie o grafice.

Idz na zagraniczne fora, tych tutaj zostaw z ich koko...

Napisano

hubert1602 - no jak się uczysz modelowania to F1, no a jak lubisz wiedzieć ( a nie tylko wykonywać polecenia krok po kroku ) co robisz to Vray CG jest dla ciebie.

Co do tutków to wpisz w google Vray Tutorial, wyskoczy ci tego całe mnóstwo, większość po prostu opisuje to samo tylko w inny sposób.

Chrupek3D - jednym z tych tutaj jestem ja, a mam w d.... euro koko, a jak ktoś nie ma to też jest spoko.

Napisano

Na samych tutorialach daleko nie zajedziesz. Sprawdzałeś co ta książka zawiera? Czy ci się po prostu nie chciało i oczekujesz od nas abyśmy podali ci wszystko na tacy i poprowadzili za rączkę? Czy tak ciężko poszukać w googlach, vray tutorials, 3ds max best tutorials, vray architecture tutorials itp? Czy już nawet na stronie vraya zajrzeć do helpa? Wszystko jest opisane każda funkcja + przykłady.

mihpolak byłeś szybszy ;)

I żeby nie było. Ja bardzo chętnie pomagam innym i każdy do mnie może napisać na forum czy gg(no może chwilowo nie bo mam maturke). Ale kurcze troche pomyślunku bo niedługo to trzeba będzie robić video tutoriale o szukaniu tutoriali. Pomyśl, że kiedyś nie było Internetu i ludzie sobie radzili.

Edytowane przez Logos

Napisano

Ja od siebie mogę polecić:

-The Archviz Training (Evermotion)

-Vizualisation Master Training

-Help F1

-Spot3d

Osobiście jednak proponowałbym rozważyć sens nauki 3dmax`a, ja rozważałbym SketchUp + Vray + Photoshop - zdecydowanie szybciej zobaczysz efekty a i projekty będziesz śmigał w krótszym czasie. (Wiem bo sam tego doświadczam :))

Napisano

Robilem juz projekty w dokładnie takim samym zestawie ale jednak 3ds max daje dużo szersze pole do popisu i lepszego bardziej detalicznego modelowania:) a zależy mi żeby na pracy dyplomowej mieć dużo lepsze wizualizacje. Puki co zrobilem z learning chanel na youtube plus tutki z digital tutors które są naprawdę dobre jeśli chodzi o modeling ale mało tłumaczą jeśli chodzi o światło. Ciężko znaleść naprawdę pożądne materiały a The Archviz Training zapowiada się profesionalnie co do Vizualisation Master Training to z jakiej jest on strony? Wielkie dzięki Lubus

Napisano

dzięki wielkie jeszcze raz:)

Napisano

hubert1602 zacznij robic jakies projekty i nie na zasadzie tutorial gotowy tylko np zrób własny pokój , mieszkanie , jakis domek napewno jak zaczniesz i bedziesz miał pytania to ci pomozemy ale na samych tutkach nie pojedziesz daleko zobaczysz sam ze potrzebne ksiażki ci do tego beda, bo tutoriale nie dają odpowiedzi na kazdy problem i wiele z tych problemów muszisz sam rozwiazac Nawet w szkole ucza cie na matmie zasad a kombinatoryka to jest wykorzystanie własnej głowy i tego nikt za ciebie nie zrobi Lubus ci dobrze napisał wpisujesz cyferki a nawet nie wiesz po co i dlaczego kilku osobom poprawiałem renderuy i nastawki i jak sie pytam dlaczego tak to odpowiedx jest jedna bo mam tak w innj scenie albo tutku a chyba chesz byc indywidualista anie kopiarką ?. Jak bedziesz zainteresowany to moge ci np jakis projekt architektoniczny podesłac zebys sie nauczył chociazby to czytac i mógł w ten sposób zric wizualizacje na podstawie dokumentacji. Takze do dzieła

Logos w czasach jak nie było netu to panował IMAGINE i ludzie siedzieli jeden u drugiego i sie podniecali reytresowana kóla która robiła sie dobe na sprzecie takim jak Amiga lub Zabytek z seri x86 który wymagał koprocesora zeby to policzyć i szczerze mówiac wiecej sie wtedy człowiek musiał sam wysilic i sprawdzic do czego jaki guzik słuzy ;)

PS .A jak ktos nie che innym pomagac to na grzyba funkcjonuje na tym forum ? chyba własnie powstało ono po to aby sobie nawzajem pomagąć;)

Edytowane przez shadowsexpe