Napisano 17 Czerwiec 201212 l Witam, Mam kilka rzeczy ciekawych i chciałbym sprzedać na turbosquid. W związku z tym będę bardzo wdzięczny za odpowiedz na dwa pytania z tym związanych. Dodam że mam zarejestrowaną działalność. 1. Czy rozliczać muszę się po miesiąc z US? Czy na koniec roku podatkowego? 2. Czy zanim wystawię model muszę tam powypełniać i powysyłać jakieś ich dokumenty podatkowe lub mogę wystawić model i sprzedawać wypełnić to kiedy będę chciał zapłaty ? Chodzi mi o to jak wygląda cała procedura rozpoczęcia sprzedaży. pozdrawiam, Piotr
Napisano 17 Czerwiec 201212 l Warto zapoznać się z możliwościami podatkowymi. O ile się nie mylę Polacy jako "poważni sojusznicy i bratni naród" są obłożeni 30% podatkiem który należy pozostawić w USA (mniej płacą np. Rumuni, Mongołowie i oczywiście większość krajów europejskich). Jeżeli dopełnisz formalności i zarejestrujesz się w USA jako podatnik zapłacisz im chyba tylko 10%. Ale wypełniając dokumenty trzeba to robić bardzo uważnie bo najmniejszy błąd powoduje odesłanie dokumentów do poprawienia.
Napisano 17 Czerwiec 201212 l 30% ale tylko od modelu sprzedanego w USA. W praktyce sporo modeli sprzedaje się w USA.
Napisano 17 Czerwiec 201212 l U mnie średnia wartość podatku to 12%. Dla mnie te 2% nie są warte zabaw z IRS, ale jasne że dla kogoś innego ta sytuacja może wyglądać inaczej.
Napisano 18 Czerwiec 201212 l Autor Dzięki wielkie za odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie. Skąd te dokumenty mam pobrać aby zapłacić mniejszy podatek i te podstawowe? Oraz gdzie to mam wysłać? Dostanę jakiegoś emaila od nich?
Napisano 18 Czerwiec 201212 l Wydaje mi się, że wszystkie informacje znajdziesz na stronie turbosquid (podczas rejestracji). Dokumenty nie są skomplikowane wszelkie odpowiedzi przychodzą dosyć szybko. Natomiast tak jak pisałem trzeba je wypełniać bardzo uważnie i uczulić notariusza, który ma potwierdzić prawdziwość kopii twoich dokumentów (np. paszport), aby zawarł wszystkie wymagane przez urząd w USA klauzule (są tam takie specyficzne, normalnie nie wpisywane wyrażenia).
Napisano 18 Czerwiec 201212 l Autor Dynamico napisał: Wydaje mi się, że wszystkie informacje znajdziesz na stronie turbosquid (podczas rejestracji). Dokumenty nie są skomplikowane wszelkie odpowiedzi przychodzą dosyć szybko. Natomiast tak jak pisałem trzeba je wypełniać bardzo uważnie i uczulić notariusza, który ma potwierdzić prawdziwość kopii twoich dokumentów (np. paszport), aby zawarł wszystkie wymagane przez urząd w USA klauzule (są tam takie specyficzne, normalnie nie wpisywane wyrażenia). To sprawa jest tak poważna, że trzeba do notariusza chodzić aby to pozałatwiać? i co jeśli nie mam paszportu? Edytowane 18 Czerwiec 201212 l przez Pi0tr
Napisano 18 Czerwiec 201212 l Żeby zacząć sprzedawać na ts wystarczy się tam zarejestrować. Żeby otrzymać pieniądze za sprzedane modele musisz wypełnić jeden formularz (chyba w8-ben), gdzie głównie wpisujesz swoje imię, nazwisko i adres, formularz ten wysyłasz e-mailem. Pieniądze chyba najwygodniej otrzymywać na paypal (tam najlepiej zrobić od razu pełną weryfikację żeby znieść limity). Tymi sprawami, żeby nie płacić 30% podatku od modelu sprzedanego w USA to bym się na początku nie zajmował. Wrzuć modele, zobacz jak się sprzedają, jaki procent idzie do USA i wtedy ewentualnie nad tym pomyśl.
Napisano 18 Czerwiec 201212 l To nie "taka poważna" sprawa. Ale jeżeli chcesz uzyskać "numer podatkowy" w USA musisz wysłać kserokopie dokumentów potwierdzających twoją tożsamość, no i te kopie muszą być potwierdzone przez urzędnika (notariusz), że są zgodne z oryginałami. Tak naprawdę kosztuje to kilka złotych i nawet trudno znaleźć notariusza, który zechce poświęcić swój "cenny" czas na takie "pierdoły". Ale oczywiście, tak jak piszą inni można i bez tego zacząć.
Napisano 18 Czerwiec 201212 l zawsze tez mozesz przejsc sie do ambasady (o ile masz mozliwosc) i zrobic ksero dokumentow na miejscu (od razu wbija pieczatke i potwierdza zgodnosc z oryginalem).
Napisano 19 Czerwiec 201212 l Autor Jak odbywa się dokładnie to rozliczenie? Załóżmy że sprzedaje modele w lipcu za 100 dolarów i na koniec miesiąca TS bierze sobie prowizje 60% czyli zostaje mi 40 dolarów ale od tego w tym samym miesiącu podatek do US 30% jeszcze zabierają i zostaje mi 28 dolarów w lipcu i tak w każdym miesiącu ?
Napisano 19 Czerwiec 201212 l Chyba, że modele kupił ktoś z poza USA, wtedy zostaje Ci 40 USD. Chyba, że przystąpisz do SquidGuild (sprzedaż modeli tylko na TS) wtedy w zależności ile już sprzedałeś możesz otrzymać do 60 USD. Chyba, że ktoś zakupi przez "Affiliate program", wtedy możesz dostać nawet 80 USD.
Napisano 19 Czerwiec 201212 l Autor Przystąpienie do SquidGuild rozumiem, że oznacza tylko to że obiecuje w innym miejscu nie sprzedawać modelu wystawionego już na TS ?
Napisano 1 Październik 201410 l Cześć, chciałbym odkurzyć wątek i spytać kogoś bardziej zorientowanego o rozliczanie sprzedaży z TS w Polsce. Konkretnie: Czy od sprzedanego produktu od ktorego zostanie potrącona marża i podatki z TS (60%) mam jeszcze policzyć podatek w PL? Czyli np 100$ - 60% (TS) = 40$ dla mnie i od tej sumy jeszcze podatek dla PL? Będe wdzieczny za odpowiedź.
Napisano 1 Październik 201410 l jezeli jestes w opcji a TS 30% dla nierezydentow to nie musisz, ale w innym wypadku musisz (u nas 19% za licencje)
Napisano 1 Październik 201410 l olaf napisał: jezeli jestes w opcji a TS 30% dla nierezydentow to nie musisz, ale w innym wypadku musisz (u nas 19% za licencje) Tak, na opcji bez dokumentacji dla nierezydentów. Czyli skoro miałbym nie odprowadzać od tego podatku już w PL to czy gdzieś muszę uwzględnić ten dochód z TS? Jakiś pit pod koniec roku zeby nasz US wiedzial skad ten dochod który dostaje z TS np na konto Paypal? Dzięki!
Napisano 23 Październik 201410 l podpowiem tylko ze duża część helphesku turbosquida jest polskojęzyczna, chyba mają tu jakiś vendor, więc jeśli macie jakieś wątpliwości to można bezpośrednio po ludzku z nimi zagadać :-D
Napisano 23 Październik 201410 l @adamczyk: TS odprowadza ten podatek w US i Twoj urzad skarbowy albo jest informowany albo nic mu do tego. Nie pamietam, ktora opcja ;)