Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam, musze wykonać animacje w ktorej będzie woda w wannie delikatnie się kolysac i dodatkowo od dołu będzie podświetlana. czym to najprosciej wykonac w maxie? nie musi byc nie wiadomo jakie fotoreal, ot takie w miare ok.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zależy co rozumiesz przez "ot takie w miare ok" ale może starczy sam animowany modyfikator noise (albo kilka nałożonych na siebie). Metoda prostacka ale myślę że powinna dać radę.

Napisano
  • Autor

wlasnie zrobilem noise - zawsze tak wode robię i jakosc jest ok do tego działania, tylko pytanie, jak go zanimowac by nasladował w miare udane falowanie wody, tzn przedewszystkim plynne. Myślę ze noise wystarczy jesli chodzi o jakosc prosze tylko o prosty sposob na animacje go. a houdini się przyglądne:)

Napisano
  • Autor

ten plugin jest naprawde fajny, kombinuje tylko jak zrobic by falowanie bylo nie w jednym kierunku, da sie?:) vray ocean shader tzn? bo nie rozumiem

- - - Updated - - -

ok z falowaniem zrobilem - za pomoca wiatru

Napisano
  • Autor

ok wyszlo spoko oceanmtl i houdini:) problem w tym ze chyba nie dawno Ci dalem i na razie nie moge dac ponownie bo system blokuje, ale bede pamiętał:)

pytanie numer dwa do tematu:

jak uzyskac odbicia lusta wody na scianach takie wyraznie jak na zdjeciu z linka i oczywiscie ruszajace sie- ale to juz wynik ruchu lustra wody. na razie mi wychodza jedynie takie porozrzucane plamki miekie w zarysach

link:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b9370f593ec27d03.html

Napisano

Najprościej to chyba światełko puścić z projekcją tekstury, skierowane na sufit - i to animowane - skala + przesunięcia. Np taką mapkę wrzuć do światła:

caustics.jpg

i powinno być fajnie.