Napisano 11 Wrzesień 201212 l Witam Poniżej screeny tego co ostatnio udało mi się wymodelować... tekstury po 2k, UAZ 11k tri, T72 18,5k. Konstruktywna krytyka mile widziana, pozdrawiam. T72 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 UAZ 1 2 3 4 5 6 7 8 Edytowane 11 Wrzesień 201212 l przez PiSz
Napisano 11 Wrzesień 201212 l Pewnie wyjdzie, że się czepiam bo jestem zielony w ga ale co tam. T72 ma za mało trisów z tyłu na zbiornikach tak to byłby idealny ;) UAZ ma moim zdaniem za płaskie i za "srebrne" koła też by się tam więcej trisów przydało np. wyciągniętych z tych elementów wnętrza uchwyty itp. o ile to możliwe.
Napisano 11 Wrzesień 201212 l Pewnie wyjdzie, że się czepiam bo jestem zielony w ga ale co tam. T72 ma za mało trisów z tyłu na zbiornikach tak to byłby idealny ;) UAZ ma moim zdaniem za płaskie i za "srebrne" koła też by się tam więcej trisów przydało np. wyciągniętych z tych elementów wnętrza uchwyty itp. o ile to możliwe. Rzeczywiście - koła UAZa wyglądają lepiej od wewnętrznej strony. Ogólnie bardzo ładnie - aż się prosi o jakąś małą scenkę z low poly drzewkami :P
Napisano 11 Wrzesień 201212 l Ano czołg klasa. Tylko te zbiorniki paliwa od razu rzuciły sie w oczy. Cały model ładnie zaokrąglony a tu takie coś. Te +200 trisow przy 18.5k nikomu nie zrobi różnicy :D.
Napisano 12 Wrzesień 201212 l Dobra koniec słodzenia, pora powytykać akurat spore wady, które by poprawiły odbiór naprawdę sporo. Po 1 materiały, niestety ale metal nie wygląda metalowo jedynie rdza pokazuje, że to ten materiał. Po 2 trochę za bardzo randomowe zabrudzenia, te które mają logiczny sens są ładne, ale te którym sensu brak są po prostu brzydkie i wydają się jak wstawione na siłę aby zapełnić miejsce. Po 3 w niektórych miejscach można trochę poly przyciąć na przykład na felgach. W ogóle spójrz na to, że zawias do drzwi ma chamfera o takiej samej liczbie co przód uaza, co jest hmmm dziwne bo ten obiekt jest kilkanaście razy mniejszy :D. Ale żeby nie było odbiór pozytywny ale dało się sporo rzeczy zrobić lepiej. pozdro
Napisano 12 Wrzesień 201212 l Genrealnie modele sa dobre natomiast przy texturakach nie podoba mi sie ze masz za duzo czeni .Moze to wina monitora slabej jakosci i nie jestes stanie zrobic dobrej gamy na texturach .
Napisano 13 Wrzesień 201212 l Fajnie jest, jak ktoś wspomniał - za dużo czerni, ja bym stawiał na za mocny aoc. Opony są słabiutkie- nie wyglądają jak guma (matowe) tylko jak błyszczący plastik. Pewnie wystarczy poprawić spec/gloss. No i opony są czyściutkie. Tak samo fotele. Rzeczywiście brak logiki w użyciu tekstur, ogólnie modele spoko, tex wyglądają jakby z fabryki wyjechał już pordzewiały model.- zastanawiaj się zawsze gdzie kolesie/rzeczy obcierają, gdzie chodzą, gdzie farba się odłupuje, gdzie kurz się zbiera. Np. w UAZ ja bym dał błocko i ślady po butach (obtarcia) tam gdzie koleś strzelający z ckmu stoi i się obraca. Więcej błota z przodu, więcej kurzu w kątach. Tam gdzie masz osłonięte kąty powinieneś miec mniej obtarć a więcej kurzu (bo trudniej tam umyć. Takie coś ci naprawdę urozmaici model - np. czołgi które duzo strzelają mają okopcony wylot lufy, dymy z silnika brudzą tył wieżyczki itp.
Napisano 17 Październik 201212 l Dla mnie bomba. Też się ostatnio morduje z GA i Twoja praca bardzo mi się podoba. Na czołgu bym zlikwidował rdzę ponieważ T-72 nie zdążyłby tam zardzewieć. Kratki gdzie wylatują spaliny i okolice powinny być niemal czarne, bo tam wali dym że hoho. Jak grill. Na drzwiach uaza widać bump który powstał pewnie z tego że wrzuciłeś zabrudzenia na normal mapę i przez to uaz ma mocno porowate drzwi, jakby był odlewem. Jeżeli to brud jest taki wypukły, to poprawić speculara i zrobić na diffuse głębsze kolory brudu. W Twoim UAZie brakuje silników do wycieraczek, powinny być na górze ramki z szyby. Szyba przednia jest opuszczana i powinna mieć do tego dwa zawiasy. Ale tak ogólnie to naprawdę dobra robota. W czym zrobiłeś screena? Bo ja używam marmosete toolbag
Napisano 7 Listopad 201212 l Autor Dzięki za komentarze Kanciate beczki zauważyłem dopiero przy wysyłaniu screenów, oczywiście do poprawy, odnośnie czerni to pewnie zasługa tego że pracuję na 2 zupełnie różnych wyświetlaczach - jeden pokrywa 98%, a drugi 60% Adobe RGB, do tego różne typy matrycy - ciężko było mi wyważyć żeby na obu wyglądało dobrze. Nad zabrudzeniami miejscami faktycznie można by jeszcze posiedzieć... Screeny robione bezpośrednio w max-ie z Xoliul shaderem.