Napisano 18 Wrzesie艅 201212 l Hejka! 聽 Postanowi艂em w ko艅cu pokaza膰 swoj膮 prac臋 nad kt贸r膮 ju偶 stanowczo za d艂ugo siedz臋, w celu oceny i krytyki. Mam nadziej臋, 偶e b臋dzie te偶 za co pochwali膰 - je艣li tak, to prosz臋 pochwalcie:) - ale przede wszystkim prosz臋 o feedback. 聽 Projekt wykona艂em w maxie 2013 przy u偶yciu ma艂o znanego renderera V-Ray:) Dzi臋ki uprzejmo艣ci pewnego architekta mog艂em skorzysta膰 z podk艂adu wyrysowanego w AutoCADzie. 聽 Nie wszystkie modele, kt贸re wykorzysta艂em s膮 moje wykorzysta艂em sporo darmowych modeli znalezionych w necie: archive3d, model+model, 3dmodelfree, i modele wystawione przez Pana Alexandra Vasiliuk na swoim blogu... Jednak prawie wszystkie zosta艂y podrasowane (lub raczej oszpecone) przeze mnie pod k膮tem shader贸w i tekstur ze stronki cgtextures. 聽 Ok koniec gadania:) 聽 聽 聽 聽 聽 聽 Acha zapomnia艂bym doda膰, 偶e dokona艂em "pseudo" post produkcji w Photoshopie.:) 聽 Pozdrawiam!
Napisano 18 Wrzesie艅 201212 l Hej, o ile pierwszy i czwarty jest fajny, to ju偶 dziura jak膮 tworzy obraz z czerni膮 i te poszarpane elementy jak lampy troche wprowadzaj膮 ba艂agan. Dobrze wygl膮da ten tw贸rczy nie艂ad ale ju偶 detale lamp przekraczaj膮 pewn膮 granic臋. Da艂bym co艣 o spokojniejszej geometrii i inny obraz. Druga sprawa, 偶e 艣ciana z ceg艂y chyba zbyt sztucznie wysz艂a, za bardzo bia艂a. Og贸lnie brakuje to troch臋 艣wiat艂ocienia co na pewno by wydoby艂o wi臋cej 偶ycia z pomieszczenia. Szczeg贸lnie ze 艣ciany i dywanu.
Napisano 18 Wrzesie艅 201212 l Dok艂adnie to co olaf. Przede wszystkim powywalaj rzeczy, kt贸re niepotrzebnie 艣ci膮gaj膮 uwag臋 - zga艣 lampki, wywal bliki 艣wiat艂a, mo偶e zmie艅 materia艂y na prostsze. Pokoje s膮 tak roz艣wietlone, 偶e wygl膮da jakby艣 nie w艂膮czy艂 cieni w opcjach 艣wiat艂a. 艢wie膰 jednym 艣wiat艂em zza okna i dobierz odpowiednie ustawienia Gi a do艣wietlaj w ostateczno艣ci ciemne k膮ty. Mo偶esz te偶 sobie pu艣ci膰 pass AO i pom贸c sobie nim w kompozycji.
Napisano 18 Wrzesie艅 201212 l Autor o super wielkie dzi臋ki ola-f i Lucek, bardzo cenne rady. Teraz mam w planach zrobi膰 w tym samym domku kuchnie wi臋c zrobi臋 tak jak radzicie. Fest si臋 ciesz臋, 偶e napisali艣cie:) Mam przy okazji pytanie co do mojej pseudo post produkcji czy nie jest troch臋 przesadzona? Wrzuc臋 renderki przed post to b臋dziecie mogli oceni膰:) 聽 聽 Pozdrawiam!
Napisano 18 Wrzesie艅 201212 l no zaraz sie zobaczy kto jeszcze dosta艂 PMa. Sprytny ruch, ci臋偶ko dosta膰 feedback do kolejnego pokoju w dziale. Chyba zmieniaj膮c temperatur臋 o艣wietlenia nieco pogorszy艂e艣 efekt. Jak robisz postpro to staraj si臋 nie przepali膰 niczego jasnego, bo tracisz uczucie przestrzenno艣ci co idealnie widac na dywanie.
Napisano 18 Wrzesie艅 201212 l Autor Dzi臋ki ola-f. Tak co艣 czu艂em, 偶e jednak przepali艂em:P Tak PMy polecia艂y ale do os贸b, kt贸rych wypowiedzi ceni臋. He he sprytne ale mam nadziej臋, 偶e nikogo tym nie urazi艂em a raczej ucieszy艂em, bo prosi si臋 o pomoc osoby, kt贸re s膮 autorytetem.:)
Napisano 19 Wrzesie艅 201212 l Hej. A doda艂e艣 w post AO pass? S艂abe cienia do艣膰 wysz艂y... Og贸lnie przyjemne prace, ale jak m贸wi Ola-f lepiej w maxie dosta膰 bardziej przybli偶ony efekt nie b臋dziesz musia艂 potem nara偶a膰 si臋 na tak膮 mocn膮 postproduckje;) 聽 Ma艂a rada. Bo pewnie d艂ugo liczy艂 Ci uj臋cie z dof-em. Lepiej wyrenderowa膰 Zdepth w render elements i doda膰 dof potem. Masz nad nim pe艂n膮 kontrol臋 i nie liczy si臋 wieki. Ja u偶ywam do tego programu "Dofpro";) czekamy na kuchnie;)
Napisano 19 Wrzesie艅 201212 l Ja bym jeszcze troche popracowa艂 nad materia艂ami takich urz膮dze艅 jak tv szczeg贸lnie zwr贸膰 uwag臋 na to jak nie艂adnie on cieniuje na 艣cian臋 za sob膮 czasami warto skorzysta膰 z materia艂u overridemtl, imo nie lubi臋 tv z szyba jakos bardziej przemawia do mnie ekran typu mat, a cha i mam dziwne uczucie 偶e p艂ytka na pod艂odze ma troch臋 za intensywne nier贸wno艣ci. Ale og贸lnie to obrazki na prawd臋 mog膮 si臋 podoba膰 ;)
Napisano 19 Wrzesie艅 201212 l odemnie kilka uwag. 聽 Generalnie mi si臋 podoba, naprawd臋, i np 1 uj臋cie bardzo do mnie przemawia, tylko te przepalenia w艂a艣nie. delikatnie za bardzo ju偶 pojecha艂e艣. wrzu膰 w photoshopie adjustment layer curves i przyciemnij tylko jasne kolory ( czyli we藕 troszk臋 w d贸艂 g贸rn膮 praw膮 po艂ow臋 krzywej) 聽 Balans kolor贸w jest wsz臋dzie co najmniej dziwny, pami臋taj o tym 偶eby enviroment by艂 lekko niebieski, s艂o艅ce 偶贸艂to pomara艅czowe, 偶ar贸wki 偶贸艂tawe, a halogeny niebiesko-bia艂e. 聽 to samo w postprodukcji, color-balance, i spr贸buj shadows delikatnie na niebiesko zabarwi膰 a highlights na 偶贸艂tawo-czerwono 聽 Bardzo 艂adne masz schadery, 艣ciana ceglana wysz艂a super 聽 dywan do podbicia detali. 聽 generalnie wypal sobie dwa razy AO, jedno takie z du偶ym radiusem, np 100cm i daj delikatnie na multiply lub overlay na ca艂y obrazek, a na sam dywan daj z malym radiusem, rz臋du 10 cm 偶eby wyci膮gn膮膰 poszczeg贸lne w艂osia 聽 pod艂oga jak na element zajmj膮cy du偶o kadru jest delikatnie ujmuj膮c brzydka, zmniejsz ten makabryczny bump ;)
Napisano 19 Wrzesie艅 201212 l A jeste艣 pewien 偶e masz skal臋 ok? 1. boczki szafek s膮 strasznie wielkie jakby mia艂y z 8 cm 2. telewizor wygl膮da na 14 cali 3. kinkiety na 艣cianie za nisko chyba 4. ceglasta 艣ciana zazwyczaj nie wychodzi 艂adnie 5. ciemna pod艂oga z odbiciami te偶 nieraz psuje 6. masz cienie jakby艣 nie mia艂 light贸w w oknach 7. uchwyty mebli co艣 nie za bardzo wygl膮daj膮 zar贸wno je艣li chodzi o materia艂 jak i same wymiary, wejd藕 na stron臋 GAMET tam masz rysunki techniczne 8. troch臋 brak koncepcji kolorystycznej - staraj si臋 utrzyma膰 klimat dodatk贸w, bo tu masz zielone ramki, afryka艅skie dzbanuszki (w szafce?), bia艂e dodatki na bia艂ych meblach 9. kolorystyka kanapy zupe艂nie nie pasuje 10. wn臋trza czarno-bia艂e zazwyczaj nie wygladaj膮 dobrze - imho
Napisano 19 Wrzesie艅 201212 l Og贸lnie rzecz bior膮c jest ok.Jednak mo偶na to wszystko jeszcze podci膮gn膮膰 osobi艣cie doda艂 bym troch臋 ao,szczeg贸lni te obrazy na 艣cianie brzydko si臋 odcinaj膮.Je偶eli robisz to jako 膰wiczenie to mo偶e warto pomy艣le膰 o wi臋kszej skali pomieszczenia.Musisz by膰 bardziej konsekwentny w dodatkach.Przegl膮dnij sobie strony np. http://www.rolf-benz.com i trenuj :) Fajny materia艂 kanapy jedynie chyba skala za du偶a.
Napisano 19 Wrzesie艅 201212 l Jak na pocz膮tki to jest bardzo dobrze, koledzy wy偶ej wymienili chyba wszystkie uwagi. Doda艂bym jeszcze, 偶e tekstury s膮 troch臋 nieostre szczeg贸lnie tych cegie艂 i sofy, kwestia z艂ego dofa? nie wiem. 聽 Pracuj dalej Pzdr. 聽 聽 PS. Du偶o tych os贸b dosta艂o pm :D
Napisano 19 Wrzesie艅 201212 l Autor Super niesamowicie du偶o cennych uwag:) Dzi臋ki wielkie repy wszystkim lec膮 je艣li kogo艣 to pocieszy:P 聽 Je艣li chodzi o AO u偶y艂em jedynie tego v-rayowskiego w zak艂adce indirect illumination, s膮dzi艂em, 偶e wystarczy - jak wida膰 nie. Dlatego dzi臋kuj臋, 偶e prawie wszyscy jedno g艂o艣nie to zauwa偶yli i zwrocili na to uwag臋. Spr贸buj臋 teraz bardziej zwraca膰 na to uwag臋. Zauwa偶y艂em, 偶e niekt贸rzy u偶ywaj膮 do tego VrayDirt dodanym w passie VrayExtraTex, pod艂api臋 to i po膰wicz臋. 聽 Jako艣 tak ca艂y czas unika艂em tego Zdepth ale je艣li, rzeczywi艣cie ma si臋 to i lepiej sprawdzi膰 i szybciej to si臋 poducz臋 tego. W Zdepth obawiam si臋 znowu, 偶e przesadz臋 z dofem. V-ray praktycznie sam go generuje przy pomocy f-number i jako艣 nie czu艂em tej obawy...:P 聽 Overridemtl u偶ywa艂em tylko do 艣cian i pod艂贸g i s膮dzi艂em, 偶e to wystarczy, dzi臋ki shadowsexpe.:) 聽 Xiz0r to zdanie kopiuj/wklej do k膮cika porad: "Balans kolor贸w jest wsz臋dzie co najmniej dziwny, pami臋taj o tym 偶eby enviroment by艂 lekko niebieski, s艂o艅ce 偶贸艂to pomara艅czowe, 偶ar贸wki 偶贸艂tawe, a halogeny niebiesko-bia艂e." Dzi臋ki wielkie.:) 聽 piko84- je艣li chodzi o szafki to taki design, znalaz艂em w jakim艣 sklepie internetowym, ale mo偶liwe, 偶e troch臋 przesadzi艂em. TV wog贸le na to uwagi nie zwr贸ci艂em, patrzy艂em i mierzy艂em czy w艂a艣nie nie pogubi艂em proporcji ale TV by艂 poza moim opracowaniem wi臋c dzi臋ki powi臋ksz臋 jego skal臋. Dzi臋ki za GAMET:) No i te nieszcz臋sne dodatki, jak si臋 domy艣lacie biblioteka modeli ma艂a, wi臋c powciska艂em co mia艂em co a偶 tak bardzo wzrokiem nie odci膮ga艂o, to musia艂o si臋 nie uda膰:P Na pewno w przysz艂o艣ci pope艂ni臋 jeszcze ten b艂膮d bo cz臋sto za bardzo mieszam style. W og贸le b臋d臋 chyba na przysz艂o艣膰 z refek zgala艂, bo wystrojenia wn臋trz zawsze si臋 obawiam... 聽 rly - dzi臋ki za http://www.rolf-benz.com. Poszperam i pozgalam:) 聽 Logos, takie pytanie co do tekstur proponujesz wyostrzy膰 tekturk臋 w photoshopie czy w material Editor w maxie? My艣艂isz, 偶e to starczy:) Ceg艂y s膮 lekko podbite dispem - lekko bo jak da艂em wi臋cej to szarpa艂y si臋 brzegi rozmywa艂em w shopie nie pomaga艂o, w ustawieniach v-raya edge lengh i subdivs zwi臋ksza艂o starasznie czas bo zapycha艂o ramy... Pewnie tak rozmy艂em, 偶e odbi艂o si臋 to na efekcie koncowym:P 聽 Niesamowicie si臋 ciesz臋, 偶e tak du偶o cennych rad, i kami臋艅 serca, 偶e nikt nie napisa艂:"Co tu ocenia膰, jak w szystko do d...":) Fajnie, 偶e jakby troch臋 jeszcze popracowa膰 to mog艂oby si臋 podoba膰:) Dzi臋ki wielkie jeszcze raz. 聽 Teraz ma艂y dylemat bo kuchnia bardzo ma艂a, a lepiej na wi臋kszych skalach po膰wiczy膰 jak si臋 dowiedzia艂em. Ale mo偶e jednak sko艅cze to mieszkanie, s膮 tam jeszcze pokoje ro偶norakie :P, sypialnia, 艂azienka, przedpok贸j, troch臋 tego jest to chyba sk膮cz臋 jedno a potem b臋d臋 walczy艂 z wi臋kszymi (dzi臋ki rly, na pewno zabior臋 si臋 za wi臋ksze skale). Edytowane 19 Wrzesie艅 201212 l przez lukis8787
Napisano 20 Wrzesie艅 201212 l To ze robisz pomieszczenia istniej膮ce je艣li chodzi o gabaryty to tylko udowadnia 偶e masz pewien zmys艂 ergonomiczny, robienie du偶ych powierzchni tak naprawd臋 niczego nie uczy chyba 偶e si臋 nastawiasz 偶e b臋dziesz robi艂 w przysz艂o艣ci wizualizacj膮 wymy艣lonych miejsc nieistniej膮cych do jaki艣 kolekcji albo wizualizacje pod konkretne meble gdzie z przestrzeni膮 mo偶na szale膰. A rzeczywisto艣膰 konstrukcji mieszkalnych jest zasadniczo zawsze ograniczona w sumie niewielkimi przestrzeniami i na dodatek z r贸偶nego rodzaju za艂amaniami s艂upami skrywaj膮cymi piony wodne. Tak偶e nale偶y ci si臋 du偶y plus za to 偶e w艂a艣nie zrobi艂e艣 niewielk膮 przestrze艅 i ja ciekawie zagospodarowa艂e艣 ;)
Napisano 20 Wrzesie艅 201212 l Autor O wielki dzi臋ki shadowsexpe za pochwa艂臋 i naprowadzenie:) Wniosek, 偶e najlepiej sko艅czy膰 to co si臋 zacz臋艂o. Dzi臋ki. Pozdrawiam!