Napisano 18 Wrzesień 201212 l Hejka! Postanowiłem w końcu pokazać swoją pracę nad którą już stanowczo za długo siedzę, w celu oceny i krytyki. Mam nadzieję, że będzie też za co pochwalić - jeśli tak, to proszę pochwalcie:) - ale przede wszystkim proszę o feedback. Projekt wykonałem w maxie 2013 przy użyciu mało znanego renderera V-Ray:) Dzięki uprzejmości pewnego architekta mogłem skorzystać z podkładu wyrysowanego w AutoCADzie. Nie wszystkie modele, które wykorzystałem są moje wykorzystałem sporo darmowych modeli znalezionych w necie: archive3d, model+model, 3dmodelfree, i modele wystawione przez Pana Alexandra Vasiliuk na swoim blogu... Jednak prawie wszystkie zostały podrasowane (lub raczej oszpecone) przeze mnie pod kątem shaderów i tekstur ze stronki cgtextures. Ok koniec gadania:) Acha zapomniałbym dodać, że dokonałem "pseudo" post produkcji w Photoshopie.:) Pozdrawiam!
Napisano 18 Wrzesień 201212 l Hej, o ile pierwszy i czwarty jest fajny, to już dziura jaką tworzy obraz z czernią i te poszarpane elementy jak lampy troche wprowadzają bałagan. Dobrze wygląda ten twórczy nieład ale już detale lamp przekraczają pewną granicę. Dałbym coś o spokojniejszej geometrii i inny obraz. Druga sprawa, że ściana z cegły chyba zbyt sztucznie wyszła, za bardzo biała. Ogólnie brakuje to trochę światłocienia co na pewno by wydobyło więcej życia z pomieszczenia. Szczególnie ze ściany i dywanu.
Napisano 18 Wrzesień 201212 l Dokładnie to co olaf. Przede wszystkim powywalaj rzeczy, które niepotrzebnie ściągają uwagę - zgaś lampki, wywal bliki światła, może zmień materiały na prostsze. Pokoje są tak rozświetlone, że wygląda jakbyś nie włączył cieni w opcjach światła. Świeć jednym światłem zza okna i dobierz odpowiednie ustawienia Gi a doświetlaj w ostateczności ciemne kąty. Możesz też sobie puścić pass AO i pomóc sobie nim w kompozycji.
Napisano 18 Wrzesień 201212 l Autor o super wielkie dzięki ola-f i Lucek, bardzo cenne rady. Teraz mam w planach zrobić w tym samym domku kuchnie więc zrobię tak jak radzicie. Fest się cieszę, że napisaliście:) Mam przy okazji pytanie co do mojej pseudo post produkcji czy nie jest trochę przesadzona? Wrzucę renderki przed post to będziecie mogli ocenić:) Pozdrawiam!
Napisano 18 Wrzesień 201212 l no zaraz sie zobaczy kto jeszcze dostał PMa. Sprytny ruch, ciężko dostać feedback do kolejnego pokoju w dziale. Chyba zmieniając temperaturę oświetlenia nieco pogorszyłeś efekt. Jak robisz postpro to staraj się nie przepalić niczego jasnego, bo tracisz uczucie przestrzenności co idealnie widac na dywanie.
Napisano 18 Wrzesień 201212 l Autor Dzięki ola-f. Tak coś czułem, że jednak przepaliłem:P Tak PMy poleciały ale do osób, których wypowiedzi cenię. He he sprytne ale mam nadzieję, że nikogo tym nie uraziłem a raczej ucieszyłem, bo prosi się o pomoc osoby, które są autorytetem.:)
Napisano 19 Wrzesień 201212 l Hej. A dodałeś w post AO pass? Słabe cienia dość wyszły... Ogólnie przyjemne prace, ale jak mówi Ola-f lepiej w maxie dostać bardziej przybliżony efekt nie będziesz musiał potem narażać się na taką mocną postproduckje;) Mała rada. Bo pewnie długo liczył Ci ujęcie z dof-em. Lepiej wyrenderować Zdepth w render elements i dodać dof potem. Masz nad nim pełną kontrolę i nie liczy się wieki. Ja używam do tego programu "Dofpro";) czekamy na kuchnie;)
Napisano 19 Wrzesień 201212 l Ja bym jeszcze troche popracował nad materiałami takich urządzeń jak tv szczególnie zwróć uwagę na to jak nieładnie on cieniuje na ścianę za sobą czasami warto skorzystać z materiału overridemtl, imo nie lubię tv z szyba jakos bardziej przemawia do mnie ekran typu mat, a cha i mam dziwne uczucie że płytka na podłodze ma trochę za intensywne nierówności. Ale ogólnie to obrazki na prawdę mogą się podobać ;)
Napisano 19 Wrzesień 201212 l odemnie kilka uwag. Generalnie mi się podoba, naprawdę, i np 1 ujęcie bardzo do mnie przemawia, tylko te przepalenia właśnie. delikatnie za bardzo już pojechałeś. wrzuć w photoshopie adjustment layer curves i przyciemnij tylko jasne kolory ( czyli weź troszkę w dół górną prawą połowę krzywej) Balans kolorów jest wszędzie co najmniej dziwny, pamiętaj o tym żeby enviroment był lekko niebieski, słońce żółto pomarańczowe, żarówki żółtawe, a halogeny niebiesko-białe. to samo w postprodukcji, color-balance, i spróbuj shadows delikatnie na niebiesko zabarwić a highlights na żółtawo-czerwono Bardzo ładne masz schadery, ściana ceglana wyszła super dywan do podbicia detali. generalnie wypal sobie dwa razy AO, jedno takie z dużym radiusem, np 100cm i daj delikatnie na multiply lub overlay na cały obrazek, a na sam dywan daj z malym radiusem, rzędu 10 cm żeby wyciągnąć poszczególne włosia podłoga jak na element zajmjący dużo kadru jest delikatnie ujmując brzydka, zmniejsz ten makabryczny bump ;)
Napisano 19 Wrzesień 201212 l A jesteś pewien że masz skalę ok? 1. boczki szafek są strasznie wielkie jakby miały z 8 cm 2. telewizor wygląda na 14 cali 3. kinkiety na ścianie za nisko chyba 4. ceglasta ściana zazwyczaj nie wychodzi ładnie 5. ciemna podłoga z odbiciami też nieraz psuje 6. masz cienie jakbyś nie miał lightów w oknach 7. uchwyty mebli coś nie za bardzo wyglądają zarówno jeśli chodzi o materiał jak i same wymiary, wejdź na stronę GAMET tam masz rysunki techniczne 8. trochę brak koncepcji kolorystycznej - staraj się utrzymać klimat dodatków, bo tu masz zielone ramki, afrykańskie dzbanuszki (w szafce?), białe dodatki na białych meblach 9. kolorystyka kanapy zupełnie nie pasuje 10. wnętrza czarno-białe zazwyczaj nie wygladają dobrze - imho
Napisano 19 Wrzesień 201212 l Ogólnie rzecz biorąc jest ok.Jednak można to wszystko jeszcze podciągnąć osobiście dodał bym trochę ao,szczególni te obrazy na ścianie brzydko się odcinają.Jeżeli robisz to jako ćwiczenie to może warto pomyśleć o większej skali pomieszczenia.Musisz być bardziej konsekwentny w dodatkach.Przeglądnij sobie strony np. http://www.rolf-benz.com i trenuj :) Fajny materiał kanapy jedynie chyba skala za duża.
Napisano 19 Wrzesień 201212 l Jak na początki to jest bardzo dobrze, koledzy wyżej wymienili chyba wszystkie uwagi. Dodałbym jeszcze, że tekstury są trochę nieostre szczególnie tych cegieł i sofy, kwestia złego dofa? nie wiem. Pracuj dalej Pzdr. PS. Dużo tych osób dostało pm :D
Napisano 19 Wrzesień 201212 l Autor Super niesamowicie dużo cennych uwag:) Dzięki wielkie repy wszystkim lecą jeśli kogoś to pocieszy:P Jeśli chodzi o AO użyłem jedynie tego v-rayowskiego w zakładce indirect illumination, sądziłem, że wystarczy - jak widać nie. Dlatego dziękuję, że prawie wszyscy jedno głośnie to zauważyli i zwrocili na to uwagę. Spróbuję teraz bardziej zwracać na to uwagę. Zauważyłem, że niektórzy używają do tego VrayDirt dodanym w passie VrayExtraTex, podłapię to i poćwiczę. Jakoś tak cały czas unikałem tego Zdepth ale jeśli, rzeczywiście ma się to i lepiej sprawdzić i szybciej to się poduczę tego. W Zdepth obawiam się znowu, że przesadzę z dofem. V-ray praktycznie sam go generuje przy pomocy f-number i jakoś nie czułem tej obawy...:P Overridemtl używałem tylko do ścian i podłóg i sądziłem, że to wystarczy, dzięki shadowsexpe.:) Xiz0r to zdanie kopiuj/wklej do kącika porad: "Balans kolorów jest wszędzie co najmniej dziwny, pamiętaj o tym żeby enviroment był lekko niebieski, słońce żółto pomarańczowe, żarówki żółtawe, a halogeny niebiesko-białe." Dzięki wielkie.:) piko84- jeśli chodzi o szafki to taki design, znalazłem w jakimś sklepie internetowym, ale możliwe, że trochę przesadziłem. TV wogóle na to uwagi nie zwróciłem, patrzyłem i mierzyłem czy właśnie nie pogubiłem proporcji ale TV był poza moim opracowaniem więc dzięki powiększę jego skalę. Dzięki za GAMET:) No i te nieszczęsne dodatki, jak się domyślacie biblioteka modeli mała, więc powciskałem co miałem co aż tak bardzo wzrokiem nie odciągało, to musiało się nie udać:P Na pewno w przyszłości popełnię jeszcze ten błąd bo często za bardzo mieszam style. W ogóle będę chyba na przyszłość z refek zgalał, bo wystrojenia wnętrz zawsze się obawiam... rly - dzięki za http://www.rolf-benz.com. Poszperam i pozgalam:) Logos, takie pytanie co do tekstur proponujesz wyostrzyć tekturkę w photoshopie czy w material Editor w maxie? Myśłisz, że to starczy:) Cegły są lekko podbite dispem - lekko bo jak dałem więcej to szarpały się brzegi rozmywałem w shopie nie pomagało, w ustawieniach v-raya edge lengh i subdivs zwiększało starasznie czas bo zapychało ramy... Pewnie tak rozmyłem, że odbiło się to na efekcie koncowym:P Niesamowicie się cieszę, że tak dużo cennych rad, i kamięń serca, że nikt nie napisał:"Co tu oceniać, jak w szystko do d...":) Fajnie, że jakby trochę jeszcze popracować to mogłoby się podobać:) Dzięki wielkie jeszcze raz. Teraz mały dylemat bo kuchnia bardzo mała, a lepiej na większych skalach poćwiczyć jak się dowiedziałem. Ale może jednak skończe to mieszkanie, są tam jeszcze pokoje rożnorakie :P, sypialnia, łazienka, przedpokój, trochę tego jest to chyba skączę jedno a potem będę walczył z większymi (dzięki rly, na pewno zabiorę się za większe skale). Edytowane 19 Wrzesień 201212 l przez lukis8787
Napisano 20 Wrzesień 201212 l To ze robisz pomieszczenia istniejące jeśli chodzi o gabaryty to tylko udowadnia że masz pewien zmysł ergonomiczny, robienie dużych powierzchni tak naprawdę niczego nie uczy chyba że się nastawiasz że będziesz robił w przyszłości wizualizacją wymyślonych miejsc nieistniejących do jakiś kolekcji albo wizualizacje pod konkretne meble gdzie z przestrzenią można szaleć. A rzeczywistość konstrukcji mieszkalnych jest zasadniczo zawsze ograniczona w sumie niewielkimi przestrzeniami i na dodatek z różnego rodzaju załamaniami słupami skrywającymi piony wodne. Także należy ci się duży plus za to że właśnie zrobiłeś niewielką przestrzeń i ja ciekawie zagospodarowałeś ;)
Napisano 20 Wrzesień 201212 l Autor O wielki dzięki shadowsexpe za pochwałę i naprowadzenie:) Wniosek, że najlepiej skończyć to co się zaczęło. Dzięki. Pozdrawiam!