sumo129 Napisano 9 Listopad 2012 Share Napisano 9 Listopad 2012 (edytowane) Witam, na początku chciałem się przywitać. Jest to mój pierwszy post na tym forum chociaż często do niego zaglądałem. Wrzucam tu mój pierwszy model który dociąłem do końca. Pewnie nie jest za dobry ale mam nadzieje ze nie jest tez tragiczny. Tak wiec bez przedłużania: Faces :1467 textura: 1024X1024 Liczę na konstruktywną krytykę ale nie przesadzajcie. Edytowane 29 Maj 2013 przez sumo129 zmiana załącznika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 9 Listopad 2012 Share Napisano 9 Listopad 2012 Witamy. Jedynie mam wrażenie, że tekstura jest zbyt ciemna, albo taki render dziwny. Prawie nie widać detali. Chyba, że o to chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedaith Napisano 9 Listopad 2012 Share Napisano 9 Listopad 2012 Szału nie ma, ale jak na pierwszy model to dobry początek. Jeśli nie widziałeś polecam obejrzeć: oraz inne, kolejne części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sumo129 Napisano 10 Listopad 2012 Autor Share Napisano 10 Listopad 2012 Co do koloru tekstury to wzorowałem się na zdjęciu. Może jak podszkolę się w renderowaniu to będzie lepiej. Tutorial na pewno się przyda, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piro Napisano 20 Listopad 2012 Share Napisano 20 Listopad 2012 Szału nie ma, ale poczatek dobry - jak koledzy wyżej powiedzieli. Po uvce (konkretnie to stripie z normalmapą) moge powiedzieć, że sporo miejsca straciłeś. Tekstura straszna, jak już przepaliłeś HP z normalki, to zrób jaśniejszą teksę, co będzie trochę te normalki widać :P ogółem to wygląda, jakby go czyszczono skałami wulkanicznymi. Na pewno do poprawy. No ale pierwszy model, nie martw się - ja robilem dużo gorsze rzeczy jako pierwsze. Nie przestawaj modelować, za rok zrobisz go nanowo i sam się będziesz śmiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sumo129 Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 Siema, wrzucam to co wymodelowałem dotychczas. Modele dość proste, może z wyjątkiem głowy(włosy dodałem poglądowe) i potworka. Tekstury są jakie są bo na razie lepszych nie umiem zrobić. Podpowiedzcie nad czym powinienem popracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 21 Styczeń 2013 Share Napisano 21 Styczeń 2013 nad czym popracowac...hmm...nie pokazujesz siatek. Ale Modeluj, ogladaj tutoriale i cwicz, podgladaj jak robia inni. Zapoznaj sie z UDK. Nie zapominaj o specularach, bo ich tutaj wogole nie widac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sumo129 Napisano 22 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2013 Wrzucam siatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plutko Napisano 22 Styczeń 2013 Share Napisano 22 Styczeń 2013 No to przede wszystkim powinienes popracowac ostro nad proporcjami. Zacznij od tych prostych obiektow (krzeslo, stol) i porownaj z czyms realnym. Jak musisz to zmierz linijka. Bo na razie jest zle. Potem to samo z butem. Do postaci tez mozesz podeprzec sie blueprintami i zobaczysz jak bardzo rozjezdzasz sie rzeczywistoscia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sumo129 Napisano 23 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2013 Dzięki za radę. Na pewno zwrócę na to uwagę przy kolejnych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sumo129 Napisano 23 Marzec 2013 Autor Share Napisano 23 Marzec 2013 Siemka, postanowiłem spróbować zrobić postać od początku do końca. Na razie mam model bez detali. Przydałyby się też jakieś sugestie bo model robiony bez konkretnego konceptu i trochę kuleje. Mam też pytanie jako że ma to być krasnoludzki wojownik to przydała by mu się broda i nie wiem właśnie czy lepiej ją wyscluptować czy ułożyć później z "plejnów". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ftorek Napisano 23 Marzec 2013 Share Napisano 23 Marzec 2013 hej - na poczatek broda: generalnie - zalezy troche od stylu w jakim chcesz go wykończyć: bardziej handpainted/kreskówkowy - lepiej by pasowała broda normalnie z geometrii, jeżeli bardziej 'realistycznie' to chyba z planów z alphami - a w sumie można by pewnie połączyć oba (czyli baza jako geometria żeby zbudować 'mase/objętość' brody i na to dodatkowe plany żeby dodać 'kudłatości' :) generalnie - no troche słabo jest szczerze powiedziawszy... sylwetka - teraz to box z wystającymi rękami, nogami - tu trzeba jakichś kształtów zbroja - na nogach nie wiadomo co gdzie jest - w sensie - wygląda jakby blacha przechodziła gładko w nogi? naramienniki - chyba przyklejone? dłonie - cienkie jakieś generalnie - jak robisz postać która ma coś wspólnego z hmm... rzeczywistością (niech będzie 'fantastyczną') a nie masz konceptu jako takiego - dobrze jest sobie stworzyć 'reference sheet' - czyli po prostu obrazek z wklejonymi zdjęciami które pokazują np. kawałki średniowiecznych zbroi, paski, klamerki, rysunki krasnoludów - i nie musisz robić dokładnie jak na zdjęciach - ale przypatruj się jak pewne rzeczy są rozwiązane najlepiej ze wszystkiego to mu mordka wyszła :) (tylko uszy jakieś płaskie :) pozdrawiam f. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sumo129 Napisano 25 Marzec 2013 Autor Share Napisano 25 Marzec 2013 Dzięki za rady. Dobrze jak ktoś spojrzy świeżym okiem i podpowie co zmienić. Mi się zdawało że wszystko jest dobrze. Wrzucam to co na razie zrobiłem. Nadal liczę też na uwagi odnośnie modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ftorek Napisano 26 Marzec 2013 Share Napisano 26 Marzec 2013 no jest progres :) ale caly czas jest on taki troche nieporadny dłonie -> mam wrażenie że palce ma za długie (w porównaniu z kciukiem) i całe dłonie wciąż trochę za cienkie stopy -> chyba za długie i śródstopie powinno być wyższe - no i jeszcze ta blacha na piszczelu by mi sie w to śródstopie przy chodzeniu wrzynała nogi - chyba tak generalnie powinny być grubsze - teraz jakieś takie cienkie :D zbroja - jakieś mocowanie naramienników do napierśnika i naplecznika, fajnie że robisz klamerki itd. - ale może troche za wcześnie - sylwetka jeszcze troche kuleje - naprawiłbym to a dopiero później detale tyl generalnie troche mało dopracowany (zarówno plecy jaki i nogi, stopy,pięty) na prawym obrazku - jak patrz na jego ramie od łokcia do dłoni - jakoś tak dziwnie do góry się wygina - ale to może tylko ten kawałek zbroii tak robi pozdrawiam f. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sumo129 Napisano 29 Maj 2013 Autor Share Napisano 29 Maj 2013 Witam po dość długiej przerwie, w końcu udało mi się dokończyć swój projekt. Nie wszystko wyszło tak jak chciałem ale w najbliższym czasie pewnie nic nie będę poprawiał. Co powiecie o samym modelu i czy teksturki ujdą w tłoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi