Napisano 16 Listopad 201212 l Hej, Za bardzo nie wiem gdzie wrzucić więc wrzucę tutaj. Projekt nad jakim pracowałem jakiś rok temu. Proof Of Concept, a w zasadzie to zabawka, bo nigdy nie doprowadziliśmy projektu do wersji "production ready" ;) Trzeba by doszlifować tracking i usuwanie szumów. Wszystko działa na zasadzie mayowego servera motion capture połączonego z OpenCV (wszystko pisane w C) + skrypty melowe. [video=youtube_share;nMQN1ouv_ds]
Napisano 16 Listopad 201212 l Uuu, fajne toto, przydało by się śledzenie gałek ocznych i powiek, ale że się nie rozeznaje to nie wiem czy ciężko by było zrobić. Gratuluję, fajne. Ps. Od dawna nie mrugasz ? :) Pozdrawiam.
Napisano 16 Listopad 201212 l Autor Śledzenie gałek i powiek nie byłoby nawet trudne. Dla ułatwienia trzeba by użyć hełmu z kamerą, wtedy można uprościć wiele rzeczy, bo najważniejszy w tym przypadku jest punkt odniesienia. Rzeczywiście, mało mrugam na tym filmie !! dopiero teraz to zauważyłem :)
Napisano 16 Listopad 201212 l @Creator fajny projekcik, który warto rozwijać, bo na tym można zrobić :) całkiem dobre pieniążki i bardzo mnie dziwi że tylu zdolnych programistów, a w PL nie mamy solidnego systemu do przechwytywania mimiki twarzy. Mikro kamerka w min. 60FPS z diodowym doświetleniem + elastyczny auto rig(generator) z pokaźną bazą mimiki i mikroekspresji Biorąc pod uwagę liczbę punktów kontrolnych, jakość prezentuje się bardzo dobrze.
Napisano 16 Listopad 201212 l floo napisał: Mikro kamerka w min. 60FPS z diodowym doświetleniem + elastyczny auto rig(generator) z pokaźną bazą mimiki i mikroekspresji Zastosowana w tym programiku metoda wygładzania ruchu jest najprostsza z możliwych.Min to 75/90FPS dla płynnej animacji bez desynchu (25/30FPS po interpolacji) - w teorii... floo napisał: Biorąc pod uwagę liczbę punktów kontrolnych, jakość prezentuje się bardzo dobrze. Źródła FaceCapa dostępne tutaj: https://github.com/XantusStudio/FaceCap czyli płacić nie trzeba :) Całość opracowana pod Linuxem(Fedora/Ubuntu) z Majką w wersji 2011. Opublikowana wersja mocno różni się od tego co widać na filmiku. Program sam szuka markerów (filtr koloru i rozmiaru) a jedyne co trzeba wskazać to nos :), który jest początkiem układu współrzędnych. Pozdrawiam, d3
Napisano 20 Listopad 201212 l Autor @floo Tak jak wspomniał Bartek, projekt jest na githubie, jak ktoś lubi walczyć z kodem to może uda mu się przystosować program na swoje potrzeby. floo napisał: Biorąc pod uwagę liczbę punktów kontrolnych, jakość prezentuje się bardzo dobrze.Mam kilka pomysłów jak to upiększyć jeszcze bardziej przy takiej samej ilości kontrolerów :) I rzeczywiście taki auto rig do twarzy nie jest jakoś specjalnie trudny do zrobienia, pomyślę nad tym.
Napisano 20 Listopad 201212 l Autor asblaze napisał: :) .... jak miło :)Błażej może chcesz kupić nasz opensource'owy projekt za 1000$ ? :D
Napisano 20 Listopad 201212 l nienawidzę ludzi którzy robią coś lepiej niż ja :[ a was nienawidzę bardzo...!!