Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej,

Za bardzo nie wiem gdzie wrzucić więc wrzucę tutaj.

Projekt nad jakim pracowałem jakiś rok temu. Proof Of Concept, a w zasadzie to zabawka, bo nigdy nie doprowadziliśmy projektu do wersji "production ready" ;) Trzeba by doszlifować tracking i usuwanie szumów.

Wszystko działa na zasadzie mayowego servera motion capture połączonego z OpenCV (wszystko pisane w C) + skrypty melowe.

[video=youtube_share;nMQN1ouv_ds]

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Uuu, fajne toto, przydało by się śledzenie gałek ocznych i powiek, ale że się nie rozeznaje to nie wiem czy ciężko by było zrobić.

Gratuluję, fajne.

Ps. Od dawna nie mrugasz ? :)

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Śledzenie gałek i powiek nie byłoby nawet trudne. Dla ułatwienia trzeba by użyć hełmu z kamerą, wtedy można uprościć wiele rzeczy, bo najważniejszy w tym przypadku jest punkt odniesienia.

Rzeczywiście, mało mrugam na tym filmie !! dopiero teraz to zauważyłem :)

Napisano

@Creator fajny projekcik, który warto rozwijać, bo na tym można zrobić :) całkiem dobre pieniążki i bardzo mnie dziwi że tylu zdolnych programistów, a w PL nie mamy solidnego systemu do przechwytywania mimiki twarzy.

Mikro kamerka w min. 60FPS z diodowym doświetleniem + elastyczny auto rig(generator) z pokaźną bazą mimiki i mikroekspresji

Biorąc pod uwagę liczbę punktów kontrolnych, jakość prezentuje się bardzo dobrze.

Napisano
  floo napisał:

Mikro kamerka w min. 60FPS z diodowym doświetleniem + elastyczny auto rig(generator) z pokaźną bazą mimiki i mikroekspresji

Zastosowana w tym programiku metoda wygładzania ruchu jest najprostsza z możliwych.Min to 75/90FPS dla płynnej animacji bez desynchu (25/30FPS po interpolacji) - w teorii...

floo napisał:

Biorąc pod uwagę liczbę punktów kontrolnych, jakość prezentuje się bardzo dobrze.

Źródła FaceCapa dostępne tutaj: https://github.com/XantusStudio/FaceCap czyli płacić nie trzeba :) Całość opracowana pod Linuxem(Fedora/Ubuntu) z Majką w wersji 2011.

Opublikowana wersja mocno różni się od tego co widać na filmiku. Program sam szuka markerów (filtr koloru i rozmiaru) a jedyne co trzeba wskazać to nos :), który jest początkiem układu współrzędnych.

Pozdrawiam,

d3

Napisano
  • Autor

@floo Tak jak wspomniał Bartek, projekt jest na githubie, jak ktoś lubi walczyć z kodem to może uda mu się przystosować program na swoje potrzeby.

floo napisał:
Mam kilka pomysłów jak to upiększyć jeszcze bardziej przy takiej samej ilości kontrolerów :) I rzeczywiście taki auto rig do twarzy nie jest jakoś specjalnie trudny do zrobienia, pomyślę nad tym.
Napisano
  • Autor
  asblaze napisał:
:) .... jak miło :)
Błażej może chcesz kupić nasz opensource'owy projekt za 1000$ ? :D
Napisano

nienawidzę ludzi którzy robią coś lepiej niż ja :[ a was nienawidzę bardzo...!!