Napisano 26 Styczeń 201312 l Witam serdecznie, Potrzebuje zamienić kilkanaście moich prostych, ale mających sporo poly modeli 3d na kolorowanki. Próbowałem z wireframe (za dużo płaszczyzn i nie wiem jak wyłączyć te niewidoczne z tyłu) i cellshading nic nie przyniosło zadowalających rezultatów. Kombinowanie w GIMPie z tego wszystkiego też odpada. Próbowałem w 3D Studio trial i Cinema 4D trial. Modele są zapisane w obj.
Napisano 26 Styczeń 201312 l To może jeszcze sprecyzuj jak wyglądają kolorowanki. Wtedy postaramy się pomóc.
Napisano 26 Styczeń 201312 l Autor Przychodzi mi do głowy to, że modele są robione z kulek i mają za dużo płaszczyzn i chyba nie da rady trzeba by okrajać modele, ale szkoda czasu. Tak jak mówię modele są proste i głównie bazują na teksturach stąd też się nie nadają. A jak bym kupił modele z ts np. taki: turbosquid.com/3d-models/goose-animals-3d-model/574622 jak można by go przerobić na ładną kolorowankę? Potrzebuje zrobić unikalne kolorowanki zwierząt dla dzieci.
Napisano 26 Styczeń 201312 l Nie zrozumiałeś chyba. Mógłbyś pokazać przykład takiej kolorowanki, żebyśmy wiedzieli jak to ma finalnie wyglądać? A ten model nie jest wart nawet dolca.
Napisano 26 Styczeń 201312 l Autor Dzięki za informację poszukam innych modeli. A kolorowanka tak miałaby wyglądać: kolorowankidladzieci.org/kolorowanka/maskotki_i_zwierzaki-owieczka.jpg
Napisano 26 Styczeń 201312 l Możesz spróbować cell shaderem i w diffuse dać odpowiednio stweakowany fallof. Ale wiele zależy od tego jak wygląda model niestety.
Napisano 26 Styczeń 201312 l możesz renderować spod widoku left/right. Właśnie mnie tknęło że możesz ściągnąć sobie triala photoshopa i tam jest możliwość otwarcia obiektów w 3ds przynajmniej tak byłow wersji 5 Edytowane 26 Styczeń 201312 l przez shadowsexpe
Napisano 26 Styczeń 201312 l Autor Dzięki za pomysły, ale z cell shaderem już próbowałem w dodatku konwertowałem potem na 2bity i poprawiałem, ale poszarpane takie wychodziło. Renderowanie left/right odpada z 2 przyczyn, za dużo płaszczyzn jest i wymaga to usuwania, a modele muszą być renderowane tak w 3D, w sensie pod kątem, by były unikalne i takie niestandardowe. Z photoshopem jutro spróbuje u znajomego, bo nie mam sił już instalować triali, ale i tak chyba nie da rady. Przeszukuje ciągle neta w poszukiwaniu jakiegoś programu do konwertowania na kolorowanki, ale wszystko na marne, nawet już próbowałem porad z angielskich for z 3d na grafikę wektorową, potem do gimpa i nadal wszystko nie takie jak trzeba. Teraz wysyłam zapytania do różnych osób związanych z pisaniem programów graficznych czy by się nie podjęli napisać takiego programu i jaka cena, ale boje się, że cena będzie z kosmosu jak na moje potrzeby i chyba lepiej będzie poświęcić kilka nocy w gimpie. Taki mały off-topic: Czy ktoś na forum nie ma do sprzedania modeli zwierząt wiejskich "wartych tego 1$"? Myślałem nad tymi z TurboSquida, ale może tutaj znajdę jakieś packi taniej na jakiejś lepszej licencji, bo tej z TS za bardzo nie rozumiem, bo nie wiem czy można w przyszłości wykorzystywać komercyjnie. Fajnie jak by na tej stronie powstało takie coś jak TurboSquid.
Napisano 26 Styczeń 201312 l Hym, nie sadze zeby pisanie nowego programu bylo tego warte. Roznego rodzaju cell shadery + odpowiednie ustawianie materialow w Maxie pozwala na naprawde duzo zabawy i osiagniecie roznych efektow. Tu np przyklad moich testow z przed paru miesiecy: dodatku konwertowałem potem na 2bity i poprawiałem, ale poszarpane takie wychodziło a tak z ciekawosci... po co konwersja na 2 bity ? pozdrawiam
Napisano 26 Styczeń 201312 l Autor Próbowałem na 2bity by wyczyścić pola po cellshaderze w sensie by były czyste same linie w czarnym kolorze, potem poprawiałem je i próbowałem troszkę je rozmazać by ładnie wyglądały. mirach świetnie Ci to wyszło, tylko jeszcze usunąć te kropkowanie (w sensie nie kontury) i perfekt. Konkretnie chodzi mi o kolorowanki do prostego programu dla dzieci, w którym można kolorować gotowe kolorowanki. Program działa na zasadzie coś jak Paint tylko z opcją samego wypełniania. Dokładnie muszę zrobić coś takiego: coloringpageskids.org/online/animals-cat-and-bird,75 tylko jako program, na tej stronie są idealnie dla mnie pasujące kolorowanki, ale muszę zrobić swoje własne unikalne ze zwierzętami wiejskimi.
Napisano 26 Styczeń 201312 l Można to łatwo zrobić w blenderze materiałem shadeless i outlinem (Edge).
Napisano 26 Styczeń 201312 l usunąć te kropkowanie (w sensie nie kontury) i perfekt. w zasadzie czysty vray toon (bo tym to bylo wlasnie uzyskane) daje same kontury, wypelnianie to juz byla dodatkowa zabawa z mojej strony. Jesli dobrze pamietam to w czystym maxie jest Ink and Paint, na upartego mozna na samych mapach Falloff probowac to uzyskac. W innych programach sa podobne "ficzury", tak jak np KMiklas pisze o Blenderze.
Napisano 26 Styczeń 201312 l Autor Dziękuję za pomoc, w blendarze w miarę dobrze wychodzi, drobne poprawki w GIMPie i jest super. Nie wiem jak z innymi modelami.
Napisano 26 Styczeń 201312 l majac vraya mozesz uzyc do materiału mapy vrayedgetex. lub przy pomocy AO Edytowane 26 Styczeń 201312 l przez shadowsexpe
Napisano 26 Styczeń 201312 l Autor Wielkie dzięki o to właśnie mi chodziło, kolorowanka idealna :) A da się to zrobić identycznie bez vraya na standardowym trialu 3d studia? Jeśli tak to prosiłbym o wskazówki krok po kroku .
Napisano 27 Styczeń 201312 l Bez najmniejszego problemu otrzymasz w samym surowym maxie taki efekt render ustawa na default scanline a w materiałach wybierz materiał typu Ink'n Paint poniżej masz ustawienia materiału. z tym materiałem dostaniesz taki efekt jak poniżej
Napisano 27 Styczeń 201312 l Autor Dzięki shadowsexpe o to mi właśnie chodziło, w blenderze za dużo czasu mi wszystko zajmuje i nie umiem się połapać z kamerą perspektywy, a w maxie jest to faktycznie banalnie proste. Teraz pozostaje mi jedynie szukać zwierzątek dla dzieci (w wersji cartoon). Jakby ktoś miał takie pod kolorowanki to chętnie kupię lowpoly najlepiej taniej w jakimś paku, bo te z TS faktycznie są drogie.
Napisano 27 Styczeń 201312 l Nie wiem czy idę dobrym tropem, ale mi przychodzi do głowy użycie Ink'a. Linki poniżej: Using Ink 'n Paint to Create Tech Renders Tutorial: Creating a Toon Shader in 3D Studio Max PS. Odpowiadacie szybciej niż potrafię sam napisać posta :)
Napisano 27 Styczeń 201312 l Zerknij na to http://www.doschdesign.com/products/3d/Comic_Characters_V2.html w sumie nie drogo cenowo za 100 modeli
Napisano 27 Styczeń 201312 l Autor Dzięki Mihboss, też się przyda. Te modele są super, a nawet zbyt "pro". Cena myślę, że jest wysoka, bo chyba nie ma 100 różnych modeli (sprawdziłem w content overview), prawie każdy się powtarza i nie są to tylko zwierzątka wiejskie, troszkę brakuje :( Mi by się przydało tak 15-20 modeli zwierząt wiejskich (kreskówkowych, lowpoly, mile widziane śmieszne, miłe dla oka dziecka) cena do 100-150zł (licencja do wykorzystania w programie jako kolorowanki i w przyszłości np. do loga czy gry z możliwością modyfikacji własnej).