Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cześć. Wiesz, szczerze mówiąc nie za dużo tutaj widać. Nie wiem w czym chcesz stworzyć tą teksturę, czy PS czy chodzi Ci o mapkę w Maxie. Jeśli max - na pewno możesz się pobawić noisem - zmienić wartość min i max, przez co uzyskasz "ostrzejsze" krawędzie wypukłości/zagłębień. No i typ noisa zmień na odpowiedni, w tym wypadku najlepiej będzie turbulence - ale działam z pamięci, sprawdź sam. :)

Napisano
  • Autor

Robię oczywiście w maxie.

Udało mi się znaleźć zdjęcie przedstawiające całość.

39f03165431b0c3bjqq9h.jpg

Bawię się teraz tym noise, ale nie mogę osiągnąć tych wypukłości.

Napisano

Pamiętaj, że obiekt musi być zmapowany no i musisz mieć poprawną skalę - jeżeli nie masz to pobaw się parametrem "scale" żeby było cokolwiek widać. Możesz też pomixować różne mapki, porobić maski - cholernie dużo rzeczy da się zrobić wykorzystując tylko i wyłącznie dostępne w maxie mapki. :)

Napisano

jeśli już ustawisz odpowiednie wartości noisa to potestuj też wartości bumpa od -1 do 1 albo i więcej

Napisano

Hej,

Wydaje mi się, że podobny efekt uzyskasz dodając do Map -> Bump(Ustaw wartość na -50) -> Cellular -> W Cell Characteristics zmieniasz Circular na Chips oraz Size na 1,5 i Spread 1,0. Jeżeli jest za mała lub za dużo wgłębień to zwiększasz bądź zmniejszasz spread.