Napisano 26 Czerwiec 201311 l Hejo. Wczoraj ogłoszono że OctaneRender™ Standalone 1.20 available. Changelog i filmik na: http://render.otoy.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=33491
Napisano 28 Czerwiec 201311 l Ciekawe dlaczemu tak powoli im idzie implementacja OpecCL'a... Bo raz rdzenie radeonów nie są za intelifetne, a druga sprawa Open CL ma kiepską bilbioteke w porównaniu do CUDY, i trzeba dużo bardziej kombinować. No i jeśli wierzyć Blenderowi i ich twórcą to poprawny kod zatwierdzony przez AMD nie przechodzi przez ich kompilator. hahaha Szkoda że karty nvidi nie są dobre w OpenGL bo wtedy to by się je kupowało już bez zastanowienia.
Napisano 28 Czerwiec 201311 l z tego co wiem, to oni nawet nie myslą o OpenCL, ale moze przegapiłem jakiś wątek. Mam nadzieje, ze to nadal sie łąpie pod moją wersję beta kupioną. Nie moge sie doczekać az zaczne cos skrobać znów w 3D. edit: panoramic camera czad, z dobrym skryptem moze być naprawdę ciekawym narzędziem.
Napisano 28 Czerwiec 201311 l No tym panoramiciem to normalnie można swoje studio do HDR'a strzelić czy też HDR environmentu. A co więcej można zrobić animowanego HDR'a z enviro...
Napisano 28 Czerwiec 201311 l Szkoda że karty nvidi nie są dobre w OpenGL bo wtedy to by się je kupowało już bez zastanowienia. Ani OGL ani OCL... Dodając obsługę OpenCL'a znacząco przyśpieszyliby rendering - konkurencja w postaci Indigo już od jakiegoś czasu wspiera otwarty standard i działa on znacznie szybciej niż antyczne cuda. BTW. Znalazł już ktoś testy porównawcze cudów i OCL na Creative Cloud'zie?
Napisano 28 Czerwiec 201311 l Dokładnie to jest durny paradoks z tym CUDA, rozjechali się strasznie i w sumie Cuda nadaje się tylko do renderingu :X
Napisano 28 Czerwiec 201311 l Twórcy Octane skupiają sie teraz głównie na stworzeniu GPU renderfarmy opcją ineraktywną i nieinteraktywną oraz na wykorzystaniu tego do gier można było przeczytać o tym jakiś czas temu w artykule na FxGuide.
Napisano 28 Czerwiec 201311 l olaf: Łapiesz się łapiesz. Ale na standalone'a, bo plugin do maxa i tak kosztuje niezłą kasę. Wczoraj z ciekawości ściągnąłem najnowszą wersję i odpaliłem, i muszę przyznać że wydajność bardzo wzrosła od wersji 1.0 cośtam. Widać że sporo zoptymalizowali ten swój silnik, i program stał się używalny, nie tylko dla desperatów;) Do zabawy mistrzostwo świata. Do zarabiania nie wiem, bo nie używam;)
Napisano 28 Czerwiec 201311 l To git. Mi sie w sumie raz przydał, jak proste bryły wnętrza odpaliłem klientowi przed kompem, włączyłem stereoskopię, dałem okulary i ogladalismy to z roznych stron. Niby drobiazg ale realtime dał radę naprawdę super.
Napisano 28 Czerwiec 201311 l No dla laika to jest kosmos;) To tak jak oglądanie papieru foto w ciemni;)