adek Napisano 11 Sierpień 2013 Share Napisano 11 Sierpień 2013 Interesujący artykuł pojawił się na łamach magazynu Empire. Magazyn ten zapytał osoby zajmujące się efektami specjalnymi w Hollywood o wybranie najlepszych i ulubionych ujęć/scen/efektów w historii kinematografii. Powstała ciekawa lista. Pełna treść: Najlepsze ujęcia filmowe wg hollywoodzkich specjalistów VFX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barti87 Napisano 11 Sierpień 2013 Share Napisano 11 Sierpień 2013 Piętnaście typów, to zdecydowanie za mało jak na ponad 100-letnią historię kinematografii. Gdzie pierwszy TRON? Gdzie Matrix i bullet time? W sumie do samego końca bałem się, że już płynny T1000 się nie załapie... a to już byłby skandal ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kramon Napisano 11 Sierpień 2013 Share Napisano 11 Sierpień 2013 niby dlaczego skandal to są ich personalne wyboru i co z tego że nie było kązdy wybrał efekt który zrobił na nim największe wrażenie czy też uważa za jeden z istotnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 12 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2013 Również uważam, że Matrix powinien się tu znaleźć bo przecież był inspiracją dla wielu reżyserów później. Ale nie przepytano przecież wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalz00 Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 (edytowane) Mnie cholernie cieszy, że w typowaniu pojawił się Starship Troopers. Strasznie niedoceniony film pod każdym względem, również efektów. A są one po prostu niesamowite. I tak jak tam pisze, było to doskonałe połączenie efektów praktycznych z CGI. Uwielbiam ten film i zawsze jak oglądam to mnie te efekty rozkładają na łopatki :) PS. Brakuje mi tam jakiegoś Zemeckis'a. Ja bym chyba dał "Ze Śmiercią Jej do Twarzy" ;) Edytowane 12 Sierpień 2013 przez michalz00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 Jak już to "Kto wrobił Królika Rogera". Oscar za efekty tam był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalz00 Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 Za "Ze Śmiercią..." też był ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barti87 Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 I za „Forresta Gumpa” też był ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalz00 Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 I właśnie dlatego napisałem, że mi tam jakiegoś Zemeckis'a brakuje :P Efekty w jego filmach były rewolucyjne i rewelacyjne ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 A tak na marginesie to IMO słaba ta lista. Ale ja się tam nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 Ja przepraszam, ale gdzie sie podzial smok z Wiedzmina?;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 12 Sierpień 2013 Share Napisano 12 Sierpień 2013 Ja przepraszam, ale gdzie sie podzial smok z Wiedzmina?;) Tum, tum, tum, trrr .... ttssss!! (to były onomatopeje bębenków i talerza) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 i bitwa pod wiedniem?:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi