Napisano 11 Sierpień 201311 l Interesujący artykuł pojawił się na łamach magazynu Empire. Magazyn ten zapytał osoby zajmujące się efektami specjalnymi w Hollywood o wybranie najlepszych i ulubionych ujęć/scen/efektów w historii kinematografii. Powstała ciekawa lista. Pełna treść: Najlepsze ujęcia filmowe wg hollywoodzkich specjalistów VFX
Napisano 11 Sierpień 201311 l Piętnaście typów, to zdecydowanie za mało jak na ponad 100-letnią historię kinematografii. Gdzie pierwszy TRON? Gdzie Matrix i bullet time? W sumie do samego końca bałem się, że już płynny T1000 się nie załapie... a to już byłby skandal ;]
Napisano 11 Sierpień 201311 l niby dlaczego skandal to są ich personalne wyboru i co z tego że nie było kązdy wybrał efekt który zrobił na nim największe wrażenie czy też uważa za jeden z istotnych.
Napisano 12 Sierpień 201311 l Autor Również uważam, że Matrix powinien się tu znaleźć bo przecież był inspiracją dla wielu reżyserów później. Ale nie przepytano przecież wszystkich.
Napisano 12 Sierpień 201311 l Mnie cholernie cieszy, że w typowaniu pojawił się Starship Troopers. Strasznie niedoceniony film pod każdym względem, również efektów. A są one po prostu niesamowite. I tak jak tam pisze, było to doskonałe połączenie efektów praktycznych z CGI. Uwielbiam ten film i zawsze jak oglądam to mnie te efekty rozkładają na łopatki :) PS. Brakuje mi tam jakiegoś Zemeckis'a. Ja bym chyba dał "Ze Śmiercią Jej do Twarzy" ;) Edytowane 12 Sierpień 201311 l przez michalz00
Napisano 12 Sierpień 201311 l I właśnie dlatego napisałem, że mi tam jakiegoś Zemeckis'a brakuje :P Efekty w jego filmach były rewolucyjne i rewelacyjne ;)
Napisano 12 Sierpień 201311 l Ja przepraszam, ale gdzie sie podzial smok z Wiedzmina?;) Tum, tum, tum, trrr .... ttssss!! (to były onomatopeje bębenków i talerza) :)