legomir Napisano 10 Wrzesień 2013 Napisano 10 Wrzesień 2013 Tutorial Alberta, znalezłem przeglądając vimeo w szkole ;)
piotrek Napisano 10 Wrzesień 2013 Napisano 10 Wrzesień 2013 Widziałem to kilka dni temu -- moim zdaniem jeden z najlepszych tutoriali. Może warto dać linka, jeśli już napisałeś: http://tmdag.com/vopraytracer-pt1/.
tmdag Napisano 11 Wrzesień 2013 Napisano 11 Wrzesień 2013 dddddddzieki ;] Poki co zaczalem od podstaw, potem dodam path tracing i inne bajery. Szczegolnie w Houdinim (lecz nie tylko) dobrze jest ROZUMIEC zasady w 3D. Latwiej jest debugowac sceny :)
adek Napisano 11 Wrzesień 2013 Napisano 11 Wrzesień 2013 Czy da się to jakoś przetłumaczyć na polski (tak się zastanawiam jak to wrzucić w newsy) :) Muszę zgooglać Houdini VOP...
piotrek Napisano 11 Wrzesień 2013 Napisano 11 Wrzesień 2013 VOP w Houdinim to takie programowanie przy użyciu graficznych bloczków zamiast kodu, więc po polsku VOP Raytracer to będzie VOP Raytracer. Chyba, że słowo Raytracer przetłumaczymy ;)
adek Napisano 11 Wrzesień 2013 Napisano 11 Wrzesień 2013 Nie nie. O to mi chodziło. Dla siebie i na przyszłość tez chciałem wiedzieć.
legomir Napisano 11 Wrzesień 2013 Autor Napisano 11 Wrzesień 2013 O ile pamiętam to VOP znaczy mniej więcej visual operators, sop surfce operators, pop particle operators, więc raczej nie ma sensu tego tłumaczyć to raczej: "ten typ(operator) tak ma".
piotrek Napisano 11 Wrzesień 2013 Napisano 11 Wrzesień 2013 VOP to VEX operator, a VEX to taki język. Z dokumentacji: VEX is a high-performance expression language used in many places in Houdini. VEX evaluation is typically very efficient giving performance close to compiled C/C++ code. VEX is not an alternative to scripting, but rather a smaller, more efficient general purpose language for writing shaders and custom nodes.
Adam_Guzowski Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 Świetny artykuł. Nigdy za dużo wiedzy o VOPach ;) poziękować chciałem
michax56 Napisano 15 Wrzesień 2013 Napisano 15 Wrzesień 2013 Super materiały edukacyjne! Nie korzystam z Houdini ale raytracing wytłumaczony i zaprezentowany świetnie! Dużo lepiej do mnie trafiło niż książkowe opisy. Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi