Napisano 4 Październik 201311 l Ja i tak wszystko zmieniam pod swoja ergonomie. Myszki tez uzywam kulkowej, bez rolki:) Przykladowo pod spacja mam undo, gdyz czesto go uzywam, i jest mi on bardzo pod reka:)
Napisano 4 Październik 201311 l Jezeli ktos zmajstrowal dla blendera preset przypominajacy maxa, to chwala mu za to, i na tym powinien sie temat skonczyc:) dlaczego niby? jeżeli są chętni jest ciekawy temat to dlaczego nie dyskutować, przeszkadza ci to jakoś :D? dostajesz powiadomienia na mail czy co :D? Nie jesteś moderatorem nie musisz tego czytać :D
Napisano 4 Październik 201311 l @Traitor - Robię podobnie, tym bardziej, że jak soft jest rozbudowany, to często korzysta się z jakiegoś jego wycinka. Więc ciężko by zrobić aby jakaś konfiguracja pasowała każdemu.
Napisano 4 Październik 201311 l Dokladnie Makak. Otoz to. Kramon: Nie, nie przeszkadza, ale jest to lekko zabawne:) Piszcie dalej, nie przezkadzam juz:)
Napisano 4 Październik 201311 l Przykladowo pod spacja mam undo, gdyz czesto go uzywam, i jest mi on bardzo pod reka:) Heh to mi przypomina jedną rzecz. Używam ostatnio na zmianę H i Maya i z tą spacją zawsze jest problem, bo w Maya otwiera taki duży menus którym znajduje się cały program podczas gdy w Houdinim spacja+myszka służy do używania w vievportu w Mayi to alt+myszka, więc gdy odpalam Mayke zwykle denerwuje się iż używam cały czas spacji jak w Houdinim, a Houdinim alta jak w Mayce i program dziwnie reaguje. Nie zmieniam tego, bo w M to hard key o ile wiem spacji nie da się zmienić, a w H dopiero od któregoś buildu 2.5coś można zmienić.
Napisano 5 Październik 201311 l A ja nie zmieniam defaultów, bo czesto pracuje na różnych komuterach, i czesto jestem pytany co jak się robi. Tak jak nauczyciele - znam defaulty:) A i tam wcześniej Kramon pytałeś: tak, w ps jade na skrótach w 75%, może i więcej, mimo tego, że do każdej funkcji dostajesz się 2 kliknięciami (no może czasem 3).
Napisano 5 Październik 201311 l A ja nie zmieniam defaultów, bo czesto pracuje na różnych komuterach, i czesto jestem pytany co jak się robi. Tak jak nauczyciele - znam defaulty:) A i tam wcześniej Kramon pytałeś: tak, w ps jade na skrótach w 75%, może i więcej, mimo tego, że do każdej funkcji dostajesz się 2 kliknięciami (no może czasem 3). hymn to może ja jestem dziwny bo photoshopa używam już naprawdę długo 5-6 lat będzie. i większośc robię myszką chociaż często jest tak że jak np musisz przeskakiwać między 2 toolami dość często to wtedy podpatruje te skróty, pewno jakbym się skupiłto bym sobie wszystkie przypomniał ale przyzwyczajony jestem do myszki. Natomiast w Blenderze przyzwyczajony jestem do skrótów. To tylko pokazuje jak bardzo każdy jest inny.
Napisano 5 Październik 201311 l W autocadzie używa się tylko skrótów/komend a i tak defaultowo są w nim ikonki do najprostszych narzędzi. wniosek - program dla leniwych noobów?
Napisano 6 Październik 201311 l W rhino to samo:) Do każdej funkcji jest ikonka, a człowiek wprawiony w jego obsługiwaniu wygląda jakby gadał z kimś na czacie:)