Napisano 7 Styczeń 201411 l Todd Kopriva na oficjalnym blogu Adobe podsumowuje zgłoszenia (prośby i sugestie nowych funkcji) użytkowników z roku 2013 dotyczące programu Adobe After Effects i pisze o tych, które prawdopodobnie zobaczymy w nowej wersji tego programu. Pełna treść: After Effects - co nowego w nowej wersji
Napisano 7 Styczeń 201411 l A related request is that we add OpenCL acceleration for the ray-traced 3D renderer. That’s not going to happen. The ray-traced 3D renderer in After Effects is built using the OptiX library from Nvidia Owacje na stojąco dla kazdego kto uznał Maka Pro z kartami AMD za maszynę do video ;)
Napisano 7 Styczeń 201411 l Ja bym chciał żeby coś zrobili z tymi maskami, tzn. żeby można było wyznaczać maskę z listy a nie tylko wybierać tą która jest nad warstwą... może się kiedy doczekam :)
Napisano 8 Styczeń 201411 l Ja bym chciał żeby coś zrobili z tymi maskami, tzn. żeby można było wyznaczać maskę z listy a nie tylko wybierać tą która jest nad warstwą... może się kiedy doczekam :) Możesz rozwinąć myśl? :) Chodzi Ci o to, że nie możesz "złapać" w preview maski, która jest warstwe niżej? Nie mam z tym problemu :) Jeżeli o to chodzi! Każdy kolejny update CC jest niezły, zaczęli myśleć wprowadzając rzeczy, których brakowało od dawna.
Napisano 8 Styczeń 201411 l @ezils - tzn. chodzi mi o to, że jeżeli chcę zamaskować jedną warstwę inną warstwą np. poprzez luma lub alphe, to automatycznie maską staje się warstwa która jest powyżej, a mogli by w końcu zrobić tak żeby warstwę maskującą można było wybierać z listy, teraz za każdym razem trzeba kopiować maskę i ustawiać powyżej maskowanej warstwy...
Napisano 8 Styczeń 201411 l @ezils - tzn. chodzi mi o to, że jeżeli chcę zamaskować jedną warstwę inną warstwą np. poprzez luma lub alphe, to automatycznie maską staje się warstwa która jest powyżej, a mogli by w końcu zrobić tak żeby warstwę maskującą można było wybierać z listy, teraz za każdym razem trzeba kopiować maskę i ustawiać powyżej maskowanej warstwy... Możesz użyć Set matte lub set channels i jeszcze kilku innych sposobów, żeby nie kopiować warstwy bezpośrednio nad warstwę maskowaną.
Napisano 8 Styczeń 201411 l Grupowanie warstw w foldery. Numer 1 wszystkiego. Tyle lat się o tym trąbi, podstawa tak oczywista jak ctrl+z, czy ctrl+c...... dalej nie ma. ŻAL! PS. I w zadzie mam ten cały Zorro
Napisano 8 Styczeń 201411 l Wciaz brakuje tego w AE standardowo (jak i wielu innych ułatwień), ale jest juz taka opcja: http://aescripts.com/layer-groups/
Napisano 8 Styczeń 201411 l WHoaa!!!111 Panie Złoty. Wielkie dzięki! ...to może jeszcze istnieje jakiś plugin do node'wego zarządzania, jak w nuke'u ? ;P
Napisano 9 Styczeń 201411 l Haha, raczej wątpię szeryfie ;D Te layersy niekiedy potrafią człowieka zdenerwować. Jest masa skryptów ułatwiających życie, a brakuje takich rozwiązań od początku w AE! Dam głupi przykład reposition anchor point... Nygga pls
Napisano 9 Styczeń 201411 l Nuke jest do czegoś innego i AE jest do czegoś innego. Niech lepiej się do siebie nie upodabniają bo wyjdzie z tego Alfa Romeo na gąsienicach. Specjalizacje są dobre.
Napisano 9 Styczeń 201411 l Ja też byłbym za tym żeby wprowadzili do AE system nodów. Jak to jest w Fusion, Max Composite czy nawet w Blenderze. Nody są bardziej przejrzysty i przyjemniejszy w użytkowaniu niż klasyczne zarządzanie warstwami. Sama praca z nimi bardziej przypomina zabawę. Czy jest chociaż nadzieja że kiedyś bedzie?
Napisano 9 Styczeń 201411 l To raczej nieprędko nastąpi albo nigdy. Nody są fajne, wygodniejsze na pewno. Najbardziej denerwuje mnie to, że AE potrafi się zadławić prawie byle czym, a w Nuke śmiga szybciutko..
Napisano 13 Styczeń 201411 l Tu jest ciekawa rozmowa, w której uczestniczy Steve Forde http://thatpostshow.com/thatpostshow/heart-and-crown.html Jest tam trochę o przyszłości AE i tych prośbach, żeby AE był nodowy i wielu innych sprawach. AE nadal ma swoje miejsce w branży i to się nie zmieni, chociaż nie ma co spodziewać się, że doścignie Nuke'a w tym w czym Nuke jest dobry. Trzeba po prostu wiedzieć, kiedy czego użyć. W tej decyzji ogromną rolę odgrywa też cena. Po uwzględnieniu kosztów okazuje się, że AE bywa doskonałym wyborem, a to czy wygodniej na nodach czy na warstwach naprawdę schodzi na dalszy plan.