Badyl Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 taka sobie praca, wczoraj zacząłem wieczorkiem. jest to łodka tzw. jolka, czyli najmniejsza łódz na statku. model robie na podstawie planow modelarskich hms endevour. na razie sam szkielet, ktory, mysle, dzis uda sie skonczyc. na razie jeszcze nie wiem jak zrobie deski poszycia ale jest czas, no i mam nadzieje ktos jakims genialnym pomyslem zarzuci :) 2 rendery na dobry poczatek, za wiele to jeszcze nie ma, ale jest czas :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 no te deski moze splajnami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 podaruj sobie oble krawedzie na tym poziomie;) no chyba ze masz mocny sprzet;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qcoe Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 początki, chociaz niewiele widac, dobre. czekam na wiecej. naprawde wiecej. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 nie żebym miał coś do tej łódki, ale..... no popracuj troszkę, mniej czasu na rendery i bevele, a więcej na prawdziwy męski modelling. Nie rozdrabniaj się na forum na drobne, tylko przysiądź i zrób coś porządnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 13 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2004 dzieki za wszystkie rady. poki co komp to uciagnie a pozniej, przy wiekszych problemach, bede ukrywal niektore elementy. hmm, no... to jest łódka, jak to łodka. za dużo skomplikowania tu nie ma. jedynie zawiasy przy sterze (ktorych jeszcze nie ma) i mocowanie masztu beda wymagac troche zabawy. poza tym nie widze tu potrzeby specjalnego modelingu. no i oczywiscie kwestia poszycia. pokłady to także proste deski.... no nieważne zobaczymy, jest czas :) na dziś tyle: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 14 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2004 mały progres: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prabab Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Ładne, nawet bardzo ładne... w czym renderujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 mi tez coraz bardziej sie podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 14 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2004 -->prabab - dzieki!:) renderuję w brazilu, z tym, ze patrzac na rendery mozna sie somyslic, ze nie do konca jeszcze rozgryzlem tą sztuke... --> Skilo - ciesze sie :) zrobilem poszycie, teraz pozostaje mi wygladzic siatke i wyrownac niektore babole,,, potem jakoś nadać temu grubość, jakieś listwy itd. no,,, jeszcze kilka szczegółów i trzeba bedzie teksturowac, czego, przyznam sie, za bardzo nie lubie i nie umiem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 troche sie od dupy strony do tego zabrales;) krzywa ta ludka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 14 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2004 hmmm, no faktycznie nie da sie ukryc :P lepiej bylo najpierw zrobic gladki kadlub, a potem nawrzucac te cale bzdety do srodka... aaaaaale bede siedział i wyrównywał :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 zrob tak: zrob osobno kadlub, prosty rowny, a potem te belki dopasuj do niego, zajmie ci to mniej czasu chyba niz prostowanie tej siatki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 14 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2004 cos czuje ze to i tak, jak zwykle, skonczy sie wielka improwizacja... :) chyba zrobie tak jak radzisz, tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2004 no wiec... wywaliłem wszystkie krzywe jak banan śmiecie, jak wręgi ławki pokłady i takie tam. ze starej łódki została stępka, stewy dziobowa i rufowa, kątownica i pioro steru, ktore teraz to widze jest nie tak jak trzeba ułóżone... tak. kadlub wychlastałem poly, potem chamfery i przerwy miedzy deskami. brrrrr... teraz te wszystkie wregi dopasowywac do kadluba to bedzie katorga, ale jest czas... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 no juz jest ladnie aczkolwiek zrabales jeden szczegol chyba, ta nawyjzsza deska kadlubu, ciezko tak ja w naturze wygiac, w sensie to chyba nie mozliwe tak drewno uformowac, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2004 mysle, ze da :) --> sie używa do tego pare wodna i słońce. sprobuj kiedys prztrzymac listewke nad czajnikiem, zobaczysz jaka bedzie wiotka po kilku minutach. potem tylko ja ulozyc na jakims szablonie, przymocowac i zostawic na jakis tydzien... a nawet jak sie nie da, to tak jest w planach narysowane, a ja sie zplanami tam klocil nie bede :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 aha no ok;) nie znam sie na lodkach i za duzo takowych nie widzialem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 cze! już się nie robi łódek z drewna tylko ze laminatu (bo tańszy) a jeśli jest z drewna to z reguły robiona ręcznie na zamówienie... to tak celem wtrącenia :) a po za tym to fajna ta łódeczka.. jak dorzucisz morze i ładnie poteksturujesz to będzie spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2004 witam wszystkich razem i z osobna! no tak, tylko, ze to jest hmmm... kopia (?) łódki z okrętu z XVIIIw. :) kapitana Cooka, chyba Australie odkrył. teksturowanie - to wisi nade mna, jak... jak... no jak nie wiem co ale, niedobre to jest :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 16 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2004 tak, nastapil maly postep. w zasadzie sama lodke chyba skonczylem, moze jeszcze jakas niedbale rzucona line jeszcze gdzies rzuce, ale model jest gotowy. taaaaaak, teraz trzeba sie bedzie doksztalcic w kwestii tekstur i sposobow ich nakladania,,, :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 17 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2004 kolejny dzien sie konczy. no wiec,,, nalozylem tektury na te elementy ktore nie wymagaja jakiejs gimnastyki z unwrapem. po prostu uvw map i drewno z tutoriala: http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs156/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nimrod Napisano 17 Wrzesień 2004 Share Napisano 17 Wrzesień 2004 Nie no łódka pierwsza klasa, coż za szczegolowosc, no no. Render z wioslami szczegolnie przypadl mi do gustu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 17 Wrzesień 2004 Share Napisano 17 Wrzesień 2004 Bardzo ładna i bardzo fajna. Podoba mi sie :). Oteksturuj do konca i moze dorob jakas scene do tej lodzi :]. Wtedy to juz bedzie wypas na maxa ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cmx Napisano 17 Wrzesień 2004 Share Napisano 17 Wrzesień 2004 material drewna bardziej pasuje do szafy w meblowym niz do takiej lodzi:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC-Maxim Napisano 17 Wrzesień 2004 Share Napisano 17 Wrzesień 2004 Mi sie drewno podoba :] I wogole cała łódka jest GIT ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolff Napisano 17 Wrzesień 2004 Share Napisano 17 Wrzesień 2004 bardzo mi się podoba pracuj dalej a bedzie z tego super pracka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 18 Wrzesień 2004 Share Napisano 18 Wrzesień 2004 zamapuj uwarpoem i pobrudz troche te deski;p chociaz pozaciemniaj je przy laczeniahc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 18 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2004 witam! :) ho ho ho... ogniu proznosci, mile sie polechtany poczulem :D lol material drewna bardziej pasuje do szafy w meblowym niz do takiej lodzi:> zamapuj uwarpoem i pobrudz troche te deski;p chociaz pozaciemniaj je przy laczeniahc cmx, uncle pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 18 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2004 nie bardzo wiem czy to jest to czy to nie jest to. niby przybrudzilem, ale chyba nie wyglada to swietnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 18 Wrzesień 2004 Share Napisano 18 Wrzesień 2004 podmien texture moze tego drewna na jakas inna, imho wydaje mi sie ze to drewno jest zbyt oble, cwicz cwicz;) ale ja bym na twoim miejscu zaczal textury od najwiekszych elementow, bo przewaznie to jest tak ze na 1wsze textury masz sile i checi a im dluzej meczysz tym mniej ci sie chce je robic .. ;) dlatego male pierdoly na koniec zostawiam.. przewaznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 18 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2004 no tak, juz zaczynam wiedziec o co Ci chodzi :) na razie bede sie pitrasił z tymi deskami, bo chce rozgryzc tego unwrapa do konca... boje sie poszycia bo tam to jest taki sajgon ze ho ho.. pozwole sobie pokazac jak to wyglada teraz, co nie znaczy ze nie bedzie wygladac inaczej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 18 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2004 a moze takie cos bedzie lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proszek Napisano 19 Wrzesień 2004 Share Napisano 19 Wrzesień 2004 to drugie lepsze ogolnie strasznie fajna ta lodeczka:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 20 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2004 witam dziekuje bardzo za wyrazy uznania :) zeby nie bylo ze nic nie robie, to stwierdzam, ze robie, a renderkow nie zamieszczam, bo po prostu zmagania z tym unwrapem ida mi tak powoli i jeszcze zmieniam tekstury co chwila, ze nie ma sensu pokazywac tego na biezaco. jak bedzie juz cos sensownego to raz dwa trzy to wrzuce :D:PP pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 20 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2004 zeby sie komputer nie marnował w czasie obiadu kazalem mu renderowac. no i tu macie etap na ktorym bylem przed obiadem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 20 Wrzesień 2004 Share Napisano 20 Wrzesień 2004 bardzo bardzo bardzo bardzo ladnie zrob teraz (oczywiscie po texturoaniu ludki) ludka ktory nia steruje i jakies ladne jezorko moze jak ryby lowi??;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sCeleTon Napisano 20 Wrzesień 2004 Share Napisano 20 Wrzesień 2004 te drewno powinno byc jakies takie "poszarpane" bo wyglada troche jak okleina. daj jakiegos bumpa i teksturke z takimi (nie wiem jak to nazwac:P) szparami. pozniej zeby ja jeszcz upiekszyc poproponuje poac je woda;) a model jest narazie swietny pracuj dalej:) powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuback Napisano 20 Wrzesień 2004 Share Napisano 20 Wrzesień 2004 cudownie się robi ..... co do pomysłu Nielot'a007 z tym człowieczkiem to troche bym się bał ..... ponieważ starsznie ciężko zrobić postać superrzeczywistą ... a ta praca na taką się zapowiada ..... prędzej pomost z jakiś starych bali , super woda , trzcina itd ... pozdrawiam wszystkich i autorowi gratuluję talentu !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMic Napisano 20 Wrzesień 2004 Share Napisano 20 Wrzesień 2004 ludencja jak sie patrzy, baaardzo ladna, po prostu wypas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 22 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2004 hoho mocne slowa :P nie przesadzajmy z tym realizmem,,,, pomysl na koncowa scene mam taki: jako, ze jest to lodz pokladowa HMS Endevour to zrobilbym tak. jakas mala piaszczysta, tropikalna plaza... blekitna woda, lodka, jak to lodka siedzi sobie na plazy do polowy wyciagnieta z wody. a w oddali na morzu zarys okretu kapitana kuka :) p.s.: nie potrafilbym wymodelowac nawet przecietnie realistycznego czlowieka wiec ten element zdecydowanie odpada :) choc przyznam, ze nigdy nie probowalem jeszcze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 22 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2004 powoli ale do przodu. zostały jeszcze poszycie kadłuba, wręgi i pawęż. przed końcem wakacji chyba zdążę :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 23 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2004 zbyt wiele sie nie zmieniło, ale chcialbym zasiegnac opinii, czy po powyginaniu te małe nadburcia nie wygladaja teraz plastelinowo? pozdraiwam wszystkich zagladajacych :P reszte tez :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Conrad Napisano 23 Wrzesień 2004 Share Napisano 23 Wrzesień 2004 Bardzo sensowna robota. CZeka cię jescze trochę pracy, ale to już chyb aetap końcowy jeśli robisz sam model. Szczegóły takie jak metalowe częsci, deski, troszkę drewno bym urealistycznił oraz rozjaśnił. Co do modelingu już nic nie mam do powiedzenia, jest to co chciałbym zobaczyć. Trafiłeś w moje serce ;). Uwielbiam łódki, pływanie na nich i takie ta,(ktoś wędkował?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReflectVision Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 ster skopany ;/ ale łódka pikna ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batou Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 Bardzo ładna łódka... i jak ładnie podana. Czekam na więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kingwins Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 ożeszTy ale to śliczne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leander Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 Draakul: Swietna lodka i swietny avatar :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kap00ch Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 no to ja cie pomecze krytyka teraz:P lodka bardzo ladna od storny modelingu poza...plastikami na nadburciu i sterem ktory udaje poniszczony a wyglada jak przypalona sklejka wiorowa :] co do tekstur to wydaja sie nieco zbyt rozmazane ale to moze moje czepialstwo ale tak na prawde co mi sie nie podoba to to ze do siebie nie pasuja :/ polowa jakby prezentowala uzywana lodke a 2 polowa nowiutka :) zrob cos z tym i bedzie gites na maxa:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sith_LORD Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 nic dodac,nic ująć...bardzo pro..czekam na postępy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi