Napisano 16 Czerwiec 201410 l Witam, W biurze architektonicznym w którym pracuję składamy nowe komputery. Generalnie pracujemy w 3ds max, autocad, photoshop. Pierwotnie zakładaliśmy użycie kart MSI GeForce GTX750 TF 1GB DDR5 PCI-E 128BIT DVI/H (ok 450zl). Informatyk składający nasze zestawy gorąco poleca jednak użycie quadro K600 (ok 600zl) jako dedykowanej do Autodesku. Dodatkowo do najmocniejszej maszyny mielibyśmy mieć quadro k2000(ok 1600zl). Co myślicie o tych kartach, czy rzeczywiście warto płacić za dedykowane sterowniki?
Napisano 16 Czerwiec 201410 l Osobiscie uwazam ze Quadro nadaje sie jedynie do muzeum niewypalow, a nie jako sprzet do pracy.
Napisano 16 Czerwiec 201410 l Autor Jakie parametry maja największe znaczenie dla 3dsmaxa, autocada? gtx 750 wyraźnie technologicznie przewyższa quadro. Z drugiej strony wątpie, zeby istotne były jednostki teksturujące. http://versus.com/pl/nvidia-geforce-gtx-750-ti-vs-nvidia-quadro-k600
Napisano 16 Czerwiec 201410 l Autor Jest jakieś uzasadnienie które trafi do informatyka? Jakiś parametr, benchmark, cokolwiek? Polecilibyście przy okazji jakąś mocniejszą w cenie do 1600?
Napisano 16 Czerwiec 201410 l KLIK napisał: Jest jakieś uzasadnienie które trafi do informatyka? Jakiś parametr, benchmark, cokolwiek? Polecilibyście przy okazji jakąś mocniejszą w cenie do 1600? przejrzyj to forum, w postaci tematów o quadro, pod tytułem. 3dsmax strasznie muli karta quadro co zrobić? Quadro jak aktywować? bo trasznie muli. generalnie jest miliard tematów niezadowolonych użytkowników quadro.
Napisano 16 Czerwiec 201410 l A ten informatyk pracuje na maksie ze takie autorytatywne zdanie wyglasza czy opiera swoje doswiadczenie na fakcie ze "Autodesk poleca"? Sam fakt ze graficy musze PRZEKONAC informatyka jest zabawny... Ja raz w zyciu dzialalem na kompie z karta Quadro i soft Adobe chodzil DUZO gorzej niz na zwyklym GTXie. Tydzien temu zmienilem karte GTX760 i jestem bardziej niz zadowolony pod kazdym wzgledem.
Napisano 16 Czerwiec 201410 l quadro to pomylka, mam w pracy jedna maszyne z ta karta - nie widze zadnych plusow uzywania jej ( nie jest szybsza a max na niej i tak sie crashuje)
Napisano 16 Czerwiec 201410 l no cóż jak trzeba zobrazować dla informatyka to chyba ten jeden wykres wystarczy za wszystko http://www.videocardbenchmark.net/gpu.php?gpu=Quadro+K2000 A tak ogólnie seria quadro nie dość ze dedykowana to jeszcze bardzo pro szczególnie we wku....... jej posiadaczy :)
Napisano 16 Czerwiec 201410 l Autor Dzięki Panowie za pomoc. Nie musimy przekonywać informatyka. Decyzja należy do nas, jednak poza osobistymi odczuciami warto mieć poparcie w testach. Pracowałem kiedyś na quadro 1600 używając maxtreme, więc temat nie jest mi obcy:) Przynajmniej wiem, że moja opinia nie jest odosobniona.
Napisano 17 Czerwiec 201410 l Quadro przydaje sie tylko wtedy gdy chcesz wyswietlic obraz o 10 bitowym gamucie (AdobeRGB). W innym wypadku niz zaawansowana praca z kolorem to bezsens. Wysłane z mojego KF012 przy użyciu Tapatalka
Napisano 17 Czerwiec 201410 l Świetnie sobie radzą z liniami szczególnie dużą ilością linii także jeśli ktoś pracuje tylko na cadzie jest to świetnie sprawująca się karta :)
Napisano 17 Czerwiec 201410 l Prawda, obliczenia zwiększonej precyzji to też pole Quadro. Co do 10 bitowego gamutu bardziej w ramach ciekawostki: Na linuxie działa również przy użyciu GTX.
Napisano 17 Czerwiec 201410 l Autor skalpel3d napisał: Świetnie sobie radzą z liniami szczególnie dużą ilością linii także jeśli ktoś pracuje tylko na cadzie jest to świetnie sprawująca się karta :) To w takim razie jak to jest? Nadaje się do cad/max, czy nie?
Napisano 17 Czerwiec 201410 l Quadro jest do cadow takich jak inventor, catia czy solidworks. Maxowemu viewportowi bliżej do typowego silnika gier dlatego lepiej sprawują sie w nim karty gtx, a pracując w atutcadzie różnicy raczej nie zauważysz.
Napisano 17 Czerwiec 201410 l stormwind jak otworzysz geomape w cadzie to zobaczysz różnice dopiero wtedy widać że quadro coś potrafi, KLIK warto zerknąć do tego testu co prawda brano pod uwagę konkurencyjne karty serii pro http://www.cgchannel.com/2013/11/group-test-amd-and-nvidia-professional-gpus-2013/
Napisano 17 Czerwiec 201410 l Skalpel to już wiem dlaczego Mac Pro któego testowałem ten nowy czarny tak kijowo chodził xD gorzej od mojego laptopa z GT 610M
Napisano 21 Czerwiec 201410 l RAFX napisał: gdy chcesz wyswietlic obraz o 10 bitowym gamucie (AdobeRGB) Kolor 10 bitowy i gamut AdobeRGB to zupełnie różne pojęcia i 10 bit wcale nie oznacza AdobeRGB.