Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

W biurze architektonicznym w którym pracuję składamy nowe komputery. Generalnie pracujemy w 3ds max, autocad, photoshop.

Pierwotnie zakładaliśmy użycie kart MSI GeForce GTX750 TF 1GB DDR5 PCI-E 128BIT DVI/H (ok 450zl). Informatyk składający nasze zestawy gorąco poleca jednak użycie quadro K600 (ok 600zl) jako dedykowanej do Autodesku. Dodatkowo do najmocniejszej maszyny mielibyśmy mieć quadro k2000(ok 1600zl).

Co myślicie o tych kartach, czy rzeczywiście warto płacić za dedykowane sterowniki?

• Odpowiedzi 18
  • Wyświetleń 3,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Osobiscie uwazam ze Quadro nadaje sie jedynie do muzeum niewypalow, a nie jako sprzet do pracy.

Napisano
  • Autor

Jest jakieś uzasadnienie które trafi do informatyka? Jakiś parametr, benchmark, cokolwiek?

Polecilibyście przy okazji jakąś mocniejszą w cenie do 1600?

Napisano
  KLIK napisał:
Jest jakieś uzasadnienie które trafi do informatyka? Jakiś parametr, benchmark, cokolwiek?

Polecilibyście przy okazji jakąś mocniejszą w cenie do 1600?

przejrzyj to forum, w postaci tematów o quadro, pod tytułem.

3dsmax strasznie muli karta quadro co zrobić?

Quadro jak aktywować? bo trasznie muli.

generalnie jest miliard tematów niezadowolonych użytkowników quadro.

Napisano

A ten informatyk pracuje na maksie ze takie autorytatywne zdanie wyglasza czy opiera swoje doswiadczenie na fakcie ze "Autodesk poleca"? Sam fakt ze graficy musze PRZEKONAC informatyka jest zabawny...

Ja raz w zyciu dzialalem na kompie z karta Quadro i soft Adobe chodzil DUZO gorzej niz na zwyklym GTXie. Tydzien temu zmienilem karte GTX760 i jestem bardziej niz zadowolony pod kazdym wzgledem.

Napisano

quadro to pomylka, mam w pracy jedna maszyne z ta karta - nie widze zadnych plusow uzywania jej ( nie jest szybsza a max na niej i tak sie crashuje)

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie za pomoc.

Nie musimy przekonywać informatyka. Decyzja należy do nas, jednak poza osobistymi odczuciami warto mieć poparcie w testach.

Pracowałem kiedyś na quadro 1600 używając maxtreme, więc temat nie jest mi obcy:) Przynajmniej wiem, że moja opinia nie jest odosobniona.

Napisano

Quadro przydaje sie tylko wtedy gdy chcesz wyswietlic obraz o 10 bitowym gamucie (AdobeRGB). W innym wypadku niz zaawansowana praca z kolorem to bezsens.

Wysłane z mojego KF012 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Świetnie sobie radzą z liniami szczególnie dużą ilością linii także jeśli ktoś pracuje tylko na cadzie jest to świetnie sprawująca się karta :)

Napisano

Prawda, obliczenia zwiększonej precyzji to też pole Quadro.

Co do 10 bitowego gamutu bardziej w ramach ciekawostki: Na linuxie działa również przy użyciu GTX.

Napisano
  • Autor
  skalpel3d napisał:
Świetnie sobie radzą z liniami szczególnie dużą ilością linii także jeśli ktoś pracuje tylko na cadzie jest to świetnie sprawująca się karta :)

To w takim razie jak to jest? Nadaje się do cad/max, czy nie?

Napisano

Quadro jest do cadow takich jak inventor, catia czy solidworks. Maxowemu viewportowi bliżej do typowego silnika gier dlatego lepiej sprawują sie w nim karty gtx, a pracując w atutcadzie różnicy raczej nie zauważysz.

Napisano

Skalpel to już wiem dlaczego Mac Pro któego testowałem ten nowy czarny tak kijowo chodził xD gorzej od mojego laptopa z GT 610M

Napisano
  RAFX napisał:
gdy chcesz wyswietlic obraz o 10 bitowym gamucie (AdobeRGB)

Kolor 10 bitowy i gamut AdobeRGB to zupełnie różne pojęcia i 10 bit wcale nie oznacza AdobeRGB.