KLIK Napisano 16 Czerwiec 2014 Share Napisano 16 Czerwiec 2014 Witam, W biurze architektonicznym w którym pracuję składamy nowe komputery. Generalnie pracujemy w 3ds max, autocad, photoshop. Pierwotnie zakładaliśmy użycie kart MSI GeForce GTX750 TF 1GB DDR5 PCI-E 128BIT DVI/H (ok 450zl). Informatyk składający nasze zestawy gorąco poleca jednak użycie quadro K600 (ok 600zl) jako dedykowanej do Autodesku. Dodatkowo do najmocniejszej maszyny mielibyśmy mieć quadro k2000(ok 1600zl). Co myślicie o tych kartach, czy rzeczywiście warto płacić za dedykowane sterowniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 16 Czerwiec 2014 Share Napisano 16 Czerwiec 2014 Osobiscie uwazam ze Quadro nadaje sie jedynie do muzeum niewypalow, a nie jako sprzet do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLIK Napisano 16 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2014 Jakie parametry maja największe znaczenie dla 3dsmaxa, autocada? gtx 750 wyraźnie technologicznie przewyższa quadro. Z drugiej strony wątpie, zeby istotne były jednostki teksturujące. http://versus.com/pl/nvidia-geforce-gtx-750-ti-vs-nvidia-quadro-k600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matszklar Napisano 16 Czerwiec 2014 Share Napisano 16 Czerwiec 2014 Zdecydowanie gtx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLIK Napisano 16 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2014 Jest jakieś uzasadnienie które trafi do informatyka? Jakiś parametr, benchmark, cokolwiek? Polecilibyście przy okazji jakąś mocniejszą w cenie do 1600? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 16 Czerwiec 2014 Share Napisano 16 Czerwiec 2014 Jest jakieś uzasadnienie które trafi do informatyka? Jakiś parametr, benchmark, cokolwiek? Polecilibyście przy okazji jakąś mocniejszą w cenie do 1600? przejrzyj to forum, w postaci tematów o quadro, pod tytułem. 3dsmax strasznie muli karta quadro co zrobić? Quadro jak aktywować? bo trasznie muli. generalnie jest miliard tematów niezadowolonych użytkowników quadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 16 Czerwiec 2014 Share Napisano 16 Czerwiec 2014 A ten informatyk pracuje na maksie ze takie autorytatywne zdanie wyglasza czy opiera swoje doswiadczenie na fakcie ze "Autodesk poleca"? Sam fakt ze graficy musze PRZEKONAC informatyka jest zabawny... Ja raz w zyciu dzialalem na kompie z karta Quadro i soft Adobe chodzil DUZO gorzej niz na zwyklym GTXie. Tydzien temu zmienilem karte GTX760 i jestem bardziej niz zadowolony pod kazdym wzgledem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozpruwacz Napisano 16 Czerwiec 2014 Share Napisano 16 Czerwiec 2014 quadro to pomylka, mam w pracy jedna maszyne z ta karta - nie widze zadnych plusow uzywania jej ( nie jest szybsza a max na niej i tak sie crashuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 16 Czerwiec 2014 Share Napisano 16 Czerwiec 2014 no cóż jak trzeba zobrazować dla informatyka to chyba ten jeden wykres wystarczy za wszystko http://www.videocardbenchmark.net/gpu.php?gpu=Quadro+K2000 A tak ogólnie seria quadro nie dość ze dedykowana to jeszcze bardzo pro szczególnie we wku....... jej posiadaczy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLIK Napisano 16 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2014 Dzięki Panowie za pomoc. Nie musimy przekonywać informatyka. Decyzja należy do nas, jednak poza osobistymi odczuciami warto mieć poparcie w testach. Pracowałem kiedyś na quadro 1600 używając maxtreme, więc temat nie jest mi obcy:) Przynajmniej wiem, że moja opinia nie jest odosobniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFX Napisano 17 Czerwiec 2014 Share Napisano 17 Czerwiec 2014 Quadro przydaje sie tylko wtedy gdy chcesz wyswietlic obraz o 10 bitowym gamucie (AdobeRGB). W innym wypadku niz zaawansowana praca z kolorem to bezsens. Wysłane z mojego KF012 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 17 Czerwiec 2014 Share Napisano 17 Czerwiec 2014 Świetnie sobie radzą z liniami szczególnie dużą ilością linii także jeśli ktoś pracuje tylko na cadzie jest to świetnie sprawująca się karta :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFX Napisano 17 Czerwiec 2014 Share Napisano 17 Czerwiec 2014 Prawda, obliczenia zwiększonej precyzji to też pole Quadro. Co do 10 bitowego gamutu bardziej w ramach ciekawostki: Na linuxie działa również przy użyciu GTX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLIK Napisano 17 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2014 Świetnie sobie radzą z liniami szczególnie dużą ilością linii także jeśli ktoś pracuje tylko na cadzie jest to świetnie sprawująca się karta :) To w takim razie jak to jest? Nadaje się do cad/max, czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 17 Czerwiec 2014 Share Napisano 17 Czerwiec 2014 Quadro jest do cadow takich jak inventor, catia czy solidworks. Maxowemu viewportowi bliżej do typowego silnika gier dlatego lepiej sprawują sie w nim karty gtx, a pracując w atutcadzie różnicy raczej nie zauważysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 17 Czerwiec 2014 Share Napisano 17 Czerwiec 2014 stormwind jak otworzysz geomape w cadzie to zobaczysz różnice dopiero wtedy widać że quadro coś potrafi, KLIK warto zerknąć do tego testu co prawda brano pod uwagę konkurencyjne karty serii pro http://www.cgchannel.com/2013/11/group-test-amd-and-nvidia-professional-gpus-2013/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 17 Czerwiec 2014 Share Napisano 17 Czerwiec 2014 Skalpel to już wiem dlaczego Mac Pro któego testowałem ten nowy czarny tak kijowo chodził xD gorzej od mojego laptopa z GT 610M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 17 Czerwiec 2014 Share Napisano 17 Czerwiec 2014 bo trzeba umieć wykorzystać potencjał maka pro: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkrupa Napisano 21 Czerwiec 2014 Share Napisano 21 Czerwiec 2014 gdy chcesz wyswietlic obraz o 10 bitowym gamucie (AdobeRGB) Kolor 10 bitowy i gamut AdobeRGB to zupełnie różne pojęcia i 10 bit wcale nie oznacza AdobeRGB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi