uzumakishadow Napisano 10 Listopad 2014 Napisano 10 Listopad 2014 (edytowane) Jak w temacie. Firma Blackmagic udostępnia Fusion 7 do compo/vfx/motiongraphics w wersji darmowej. https://www.blackmagicdesign.com/ Wersja ta została obcięta o funkcje: - Render and interactive performance scalable with remote nodes. - Network Rendering - Optical Flow Tools - Stereoscopic 3D Toolset - 3rd Party Plugin Support :( https://www.blackmagicdesign.com/products/fusion/compare Wersji darmowej można używać do zastosowań komercyjnych. ŹRÓDŁO Pozdrawiam, Mat Edytowane 10 Listopad 2014 przez uzumakishadow dodanie linków
Reanimator Napisano 10 Listopad 2014 Napisano 10 Listopad 2014 Strzelam, ze to odpowiedz na ruch Foundry:) Rozumiem, ze nie jest to do komercyjnych zastosowan?
uzumakishadow Napisano 10 Listopad 2014 Autor Napisano 10 Listopad 2014 Całkiem możliwe. Odnośnie ograniczeń to nigdzie nie ma informacji zabraniających używania do komercyjnej roboty. W EULA także nic na ten temat nie ma.
mantragora Napisano 10 Listopad 2014 Napisano 10 Listopad 2014 Fajny ruch. Malego Nuka chca wyciac. Dodac do tego Houdini Indie i nie za bardzo jest czego szukac w stajni Autodesku mniejszym firmom i freelancerom. Strzelam, ze to odpowiedz na ruch Foundry:) Ostatnio mozna zauwazyc, ze w dowolnym watku, o dowolnym sofcie, na dowolny temat pojawiasie sie w kolko te same osoby, ktore z jakiegos niezrozumialego powodu wciskaja swoje madrosci wywolujac dyskusje nie na temat. Jest to bardzo meczace, mysle, ze nie tylko dla mnie. Czy jest jakis moderator na sali? Taki maly joke ;)
Reanimator Napisano 10 Listopad 2014 Napisano 10 Listopad 2014 (edytowane) Musze wiec na niego odpowiedziec. Nie chodzi o to, czy jest rozmowa o innym sofcie, tylko jaki jest wydzwiek. Nie napisalem: "no to fusion zmiecie teraz gownianego nuke`a", tylko zauwazylem, ze jest to pewnie proba obrony przed nowa polityka foundry. Tym bardziej, ze lubie Fusion i to pierwszy node-based kompozytor, jakiego sie uczylem:) edit: i jeszcze - jezeli to jest faktycznie do zastosowan komercyjnych (limit glowny to Ultra HD), a nie widze, zeby bylo inaczej, to news jest wielki! Jeden z liderow oddaje swoj soft za darmo! Edytowane 10 Listopad 2014 przez Reanimator
uzumakishadow Napisano 10 Listopad 2014 Autor Napisano 10 Listopad 2014 "The free of charge Fusion 7 is a fully featured solution and is not limited in it’s features. It has a massive visual effects and motion graphics toolset that can be used for both personal and commercial work." źródło - link
STRZYG Napisano 10 Listopad 2014 Napisano 10 Listopad 2014 Nie no mega nius! A o co chodzi z tym Foundry, co oni tam poczynili, też jakaś darmoszka?
uzumakishadow Napisano 10 Listopad 2014 Autor Napisano 10 Listopad 2014 Zapowiedzieli darmowego Nuke w okolicach 2015. Z tym, że tylko do nauki - nie do zastosowań komercyjnych. Z ograniczeniami w linku http://www.thefoundry.co.uk/products/nuke/non-commercial/ Dodatkowo jest PLE ale z watermarkiem i kupą ograniczeń. http://www.thefoundry.co.uk/products/nuke/personal-learning-editions/
Przemas Napisano 10 Listopad 2014 Napisano 10 Listopad 2014 niezly "nius" ! Tak potezny program do montazu za darmo? Wow - mimo tego, ze to totalnie nie moja dzialka jestem zaintrygowany do tego stopnia, ze korci mnie zeby sprobowac i pobawic sie troche. Ciekawe jak/czy Blackmagic bedzie laczyc prace Fusion z DaVinci. Fajnie tez widziec , ze w koncu Fusion ma efektowna strone www.
Rotomonks Napisano 10 Listopad 2014 Napisano 10 Listopad 2014 Na razie tylko Windows :( No ale super, niech będzie wojenka! Użytkownicy, szczególnie Nuke'a, nie mogą na tym wyjść źle. :)
kengi Napisano 11 Listopad 2014 Napisano 11 Listopad 2014 Prorok ;P? http://max3d.pl/forum/threads/95717-Blackmagic-kupuje-Eyeon
adek Napisano 11 Listopad 2014 Napisano 11 Listopad 2014 Mocne! Widziałem zajawkę The Foundry, zdaje się, że na jutro. Ale nie wiem specjalnie o co chodzi. Nie mam przecieków. Ale tutaj myślałem, że to nie jest do zastasowań komercyjnych, a na stronie faktycznie jest napisane, że jest. @kengi: to też mocne
uzumakishadow Napisano 11 Listopad 2014 Autor Napisano 11 Listopad 2014 Tak, od the foundry są spekulacje co to będzie. Czy coś a'la toon boom czy wektorowe "coś" czy też może do storyboardów soft. Się okaże w czw. 13tego :)
Reanimator Napisano 12 Listopad 2014 Napisano 12 Listopad 2014 Fajnie, moze sie Toonboom ogarnie. Mam dwa ich softy: animate i storyboard pro glownie dlatego, ze konkurencja taka sobie.
G.P Napisano 12 Listopad 2014 Napisano 12 Listopad 2014 Prorok ;P? http://max3d.pl/forum/threads/95717-Blackmagic-kupuje-Eyeon Generalnie skoro Blackmagic oferuje za darmo do celów komercyjnych okrojoną wersję DaVinci Resolve, to IMHO należało wręcz oczekiwać, że podobnie zrobią z Fusion ;) Przydałby się tylko jeszcze natywny port na Linuksa, zamiast protezy jaką jest WINE.
Kulki Napisano 12 Listopad 2014 Napisano 12 Listopad 2014 Cena wersji Fusion Studio też jest absolutnie do wzięcia.
guru Napisano 13 Listopad 2014 Napisano 13 Listopad 2014 No dobra alternatywa dla mniej wymagajacych. Mocno przyzwyczailem sie do Nuka ale kupili mnie tym. Takze juz testuje.
Reanimator Napisano 13 Listopad 2014 Napisano 13 Listopad 2014 Hm, mniej wymagajacych? https://www.blackmagicdesign.com/products/fusion/credits Zdalem sobie sprawe, ze cieszylem sie swego czasu z darmowego Autodesk Composite... ;D
Kulki Napisano 13 Listopad 2014 Napisano 13 Listopad 2014 Czy ktoś może wie dlaczego różnica między ceną Nuke a Fusion jest aż tak duża? Nuke jest 4 razy droższy, NukeX osiem razy... Czy w stosunku cena/jakość Fusion masakruje produkt The Foundry, czy być może Nuke ma kilka tych cech, których nie ma konkurencja i dlatego The Foundry aż tyle sobie woła za swoje produkty?
kengi Napisano 13 Listopad 2014 Napisano 13 Listopad 2014 (edytowane) Fusion przed przejęciem kosztował podobnie. Blackmagic czaruje po prostu. Jak robiłem w Axis to filmy do Halo komponowali w fuzji. Jak z nimi gadałem to w testach wyszło im, że szybszy od Nuke. Edytowane 13 Listopad 2014 przez kengi
guru Napisano 13 Listopad 2014 Napisano 13 Listopad 2014 (edytowane) Hm, mniej wymagajacych? https://www.blackmagicdesign.com/products/fusion/credits Zdalem sobie sprawe, ze cieszylem sie swego czasu z darmowego Autodesk Composite... ;D Sorry to bylo moje być moze wrazeniowe odczucie, pewnie zbyt mozne. Znam dobrze Nuka ale Fuzji ni w ząb. Wydaje mi sie ze dlugo zostala zaniedbana. Nuke idzie caly czas do przodu i to szybko. Aktualnie EXR 2.0 to chyba glowna zaleta nuka i caly deep compositing. Ale to juz wyzsza półka nikt chyba jeszcze tego na serio nie uzywa w Polskich realiach ze wzgledy na zbyt duza ilosc generowanych danych. Wierze w jej potencja i dlatego mam zamiar dac jej szanse. Edytowane 13 Listopad 2014 przez guru
Rotomonks Napisano 14 Listopad 2014 Napisano 14 Listopad 2014 Czy ktoś może wie dlaczego różnica między ceną Nuke a Fusion jest aż tak duża? Nuke jest 4 razy droższy, NukeX osiem razy... Czy w stosunku cena/jakość Fusion masakruje produkt The Foundry, czy być może Nuke ma kilka tych cech, których nie ma konkurencja i dlatego The Foundry aż tyle sobie woła za swoje produkty? Ceny tych produktów to nie jest kwestia porównań cech, tylko optymalizacji i badań rynku. Cena jest taka, bo Foundry dotychczas uznawało, że przy takich cenach osiągnie największy zysk. BMD ustanowiło swoje ceny dokładnie z tego samego powodu, ale startuje z innej pozycji i jest w zupełnie innym miejscu, ma inną bazę użytkowników i inną*bazę produktów. Kojarzysz taki widok w supermarkecie: dwie ładne dziewczyny rozdają gratis próbki nowego sera... :) Tzn. starego, ale w nowym opakowaniu. Ponadto BMD produkuje też sprzęt i być może jest w stanie zaproponować niższe ceny oprogramowania, tak jak Apple, które daje system operacyjny gratis. Z poruszenia jakie widzę w branży, spodziewam się, że wiele nawet dużych firm przyjrzy się bliżej Fusion, ale wielkich zmian bym się jeszcze teraz nie spodziewał. Nuke jest na wszystkie platformy, świetnie integruje się z najróżniejszymi pipelinami, których napisanie zajęło mnóstwo czasu, ma potężną bazę użytkowników, ale przede wszystkim jest sprawdzony w boju. Fusion musi tyle kosztować, żeby ktokolwiek oprócz dawnych użytkowników Fusion i zupełnie nowych ludzi, którzy szukają przystępnych rozwiązań, się nim zainteresował. I uważam, że to się BMD udało. Jest poruszenie, będzie dobrze.
Gość martinii Napisano 16 Grudzień 2014 Napisano 16 Grudzień 2014 Dla osób, które lubią zrobić coś na swój użytek - genialne narzędzie.
Rekomendowane odpowiedzi