Napisano 10 Listopad 201410 l Jak w temacie. Firma Blackmagic udostępnia Fusion 7 do compo/vfx/motiongraphics w wersji darmowej. https://www.blackmagicdesign.com/ Wersja ta została obcięta o funkcje: - Render and interactive performance scalable with remote nodes. - Network Rendering - Optical Flow Tools - Stereoscopic 3D Toolset - 3rd Party Plugin Support :( https://www.blackmagicdesign.com/products/fusion/compare Wersji darmowej można używać do zastosowań komercyjnych. ŹRÓDŁO Pozdrawiam, Mat Edytowane 10 Listopad 201410 l przez uzumakishadow dodanie linków
Napisano 10 Listopad 201410 l Strzelam, ze to odpowiedz na ruch Foundry:) Rozumiem, ze nie jest to do komercyjnych zastosowan?
Napisano 10 Listopad 201410 l Autor Całkiem możliwe. Odnośnie ograniczeń to nigdzie nie ma informacji zabraniających używania do komercyjnej roboty. W EULA także nic na ten temat nie ma.
Napisano 10 Listopad 201410 l Fajny ruch. Malego Nuka chca wyciac. Dodac do tego Houdini Indie i nie za bardzo jest czego szukac w stajni Autodesku mniejszym firmom i freelancerom. Strzelam, ze to odpowiedz na ruch Foundry:) Ostatnio mozna zauwazyc, ze w dowolnym watku, o dowolnym sofcie, na dowolny temat pojawiasie sie w kolko te same osoby, ktore z jakiegos niezrozumialego powodu wciskaja swoje madrosci wywolujac dyskusje nie na temat. Jest to bardzo meczace, mysle, ze nie tylko dla mnie. Czy jest jakis moderator na sali? Taki maly joke ;)
Napisano 10 Listopad 201410 l Musze wiec na niego odpowiedziec. Nie chodzi o to, czy jest rozmowa o innym sofcie, tylko jaki jest wydzwiek. Nie napisalem: "no to fusion zmiecie teraz gownianego nuke`a", tylko zauwazylem, ze jest to pewnie proba obrony przed nowa polityka foundry. Tym bardziej, ze lubie Fusion i to pierwszy node-based kompozytor, jakiego sie uczylem:) edit: i jeszcze - jezeli to jest faktycznie do zastosowan komercyjnych (limit glowny to Ultra HD), a nie widze, zeby bylo inaczej, to news jest wielki! Jeden z liderow oddaje swoj soft za darmo! Edytowane 10 Listopad 201410 l przez Reanimator
Napisano 10 Listopad 201410 l Autor "The free of charge Fusion 7 is a fully featured solution and is not limited in it’s features. It has a massive visual effects and motion graphics toolset that can be used for both personal and commercial work." źródło - link
Napisano 10 Listopad 201410 l Nie no mega nius! A o co chodzi z tym Foundry, co oni tam poczynili, też jakaś darmoszka?
Napisano 10 Listopad 201410 l Autor Zapowiedzieli darmowego Nuke w okolicach 2015. Z tym, że tylko do nauki - nie do zastosowań komercyjnych. Z ograniczeniami w linku http://www.thefoundry.co.uk/products/nuke/non-commercial/ Dodatkowo jest PLE ale z watermarkiem i kupą ograniczeń. http://www.thefoundry.co.uk/products/nuke/personal-learning-editions/
Napisano 10 Listopad 201410 l niezly "nius" ! Tak potezny program do montazu za darmo? Wow - mimo tego, ze to totalnie nie moja dzialka jestem zaintrygowany do tego stopnia, ze korci mnie zeby sprobowac i pobawic sie troche. Ciekawe jak/czy Blackmagic bedzie laczyc prace Fusion z DaVinci. Fajnie tez widziec , ze w koncu Fusion ma efektowna strone www.
Napisano 10 Listopad 201410 l Na razie tylko Windows :( No ale super, niech będzie wojenka! Użytkownicy, szczególnie Nuke'a, nie mogą na tym wyjść źle. :)
Napisano 11 Listopad 201410 l Mocne! Widziałem zajawkę The Foundry, zdaje się, że na jutro. Ale nie wiem specjalnie o co chodzi. Nie mam przecieków. Ale tutaj myślałem, że to nie jest do zastasowań komercyjnych, a na stronie faktycznie jest napisane, że jest. @kengi: to też mocne
Napisano 11 Listopad 201410 l Autor Tak, od the foundry są spekulacje co to będzie. Czy coś a'la toon boom czy wektorowe "coś" czy też może do storyboardów soft. Się okaże w czw. 13tego :)
Napisano 12 Listopad 201410 l Fajnie, moze sie Toonboom ogarnie. Mam dwa ich softy: animate i storyboard pro glownie dlatego, ze konkurencja taka sobie.
Napisano 12 Listopad 201410 l Prorok ;P? http://max3d.pl/forum/threads/95717-Blackmagic-kupuje-Eyeon Generalnie skoro Blackmagic oferuje za darmo do celów komercyjnych okrojoną wersję DaVinci Resolve, to IMHO należało wręcz oczekiwać, że podobnie zrobią z Fusion ;) Przydałby się tylko jeszcze natywny port na Linuksa, zamiast protezy jaką jest WINE.
Napisano 13 Listopad 201410 l No dobra alternatywa dla mniej wymagajacych. Mocno przyzwyczailem sie do Nuka ale kupili mnie tym. Takze juz testuje.
Napisano 13 Listopad 201410 l Hm, mniej wymagajacych? https://www.blackmagicdesign.com/products/fusion/credits Zdalem sobie sprawe, ze cieszylem sie swego czasu z darmowego Autodesk Composite... ;D
Napisano 13 Listopad 201410 l Czy ktoś może wie dlaczego różnica między ceną Nuke a Fusion jest aż tak duża? Nuke jest 4 razy droższy, NukeX osiem razy... Czy w stosunku cena/jakość Fusion masakruje produkt The Foundry, czy być może Nuke ma kilka tych cech, których nie ma konkurencja i dlatego The Foundry aż tyle sobie woła za swoje produkty?
Napisano 13 Listopad 201410 l Fusion przed przejęciem kosztował podobnie. Blackmagic czaruje po prostu. Jak robiłem w Axis to filmy do Halo komponowali w fuzji. Jak z nimi gadałem to w testach wyszło im, że szybszy od Nuke. Edytowane 13 Listopad 201410 l przez kengi
Napisano 13 Listopad 201410 l Hm, mniej wymagajacych? https://www.blackmagicdesign.com/products/fusion/credits Zdalem sobie sprawe, ze cieszylem sie swego czasu z darmowego Autodesk Composite... ;D Sorry to bylo moje być moze wrazeniowe odczucie, pewnie zbyt mozne. Znam dobrze Nuka ale Fuzji ni w ząb. Wydaje mi sie ze dlugo zostala zaniedbana. Nuke idzie caly czas do przodu i to szybko. Aktualnie EXR 2.0 to chyba glowna zaleta nuka i caly deep compositing. Ale to juz wyzsza półka nikt chyba jeszcze tego na serio nie uzywa w Polskich realiach ze wzgledy na zbyt duza ilosc generowanych danych. Wierze w jej potencja i dlatego mam zamiar dac jej szanse. Edytowane 13 Listopad 201410 l przez guru
Napisano 14 Listopad 201410 l Czy ktoś może wie dlaczego różnica między ceną Nuke a Fusion jest aż tak duża? Nuke jest 4 razy droższy, NukeX osiem razy... Czy w stosunku cena/jakość Fusion masakruje produkt The Foundry, czy być może Nuke ma kilka tych cech, których nie ma konkurencja i dlatego The Foundry aż tyle sobie woła za swoje produkty? Ceny tych produktów to nie jest kwestia porównań cech, tylko optymalizacji i badań rynku. Cena jest taka, bo Foundry dotychczas uznawało, że przy takich cenach osiągnie największy zysk. BMD ustanowiło swoje ceny dokładnie z tego samego powodu, ale startuje z innej pozycji i jest w zupełnie innym miejscu, ma inną bazę użytkowników i inną*bazę produktów. Kojarzysz taki widok w supermarkecie: dwie ładne dziewczyny rozdają gratis próbki nowego sera... :) Tzn. starego, ale w nowym opakowaniu. Ponadto BMD produkuje też sprzęt i być może jest w stanie zaproponować niższe ceny oprogramowania, tak jak Apple, które daje system operacyjny gratis. Z poruszenia jakie widzę w branży, spodziewam się, że wiele nawet dużych firm przyjrzy się bliżej Fusion, ale wielkich zmian bym się jeszcze teraz nie spodziewał. Nuke jest na wszystkie platformy, świetnie integruje się z najróżniejszymi pipelinami, których napisanie zajęło mnóstwo czasu, ma potężną bazę użytkowników, ale przede wszystkim jest sprawdzony w boju. Fusion musi tyle kosztować, żeby ktokolwiek oprócz dawnych użytkowników Fusion i zupełnie nowych ludzi, którzy szukają przystępnych rozwiązań, się nim zainteresował. I uważam, że to się BMD udało. Jest poruszenie, będzie dobrze.