DPFantasy Napisano 25 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 27 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Trochę ostatnich ćwiczeń: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 27 Czerwiec 2015 Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Teraz jak będziesz malował jakąś postać/koncept czy nawet dla funu (mając na uwadze w sumie wszystkie postaci jakie masz w teczce) zacznij właśnie od takiego szkicu jakie dałeś powyżej - zobaczysz że wyjdzie to o wiele lepiej. Nie zaczynaj na razie od plamy i nie zdawaj się na wyobraźnię, refy Ci pomogą. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 4 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 7 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2015 Zapraszam chętnych ;) mam pełno pomysłów ;) http://max3d.pl/forum/threads/87578-Liga-ChC-Regulamin-Lista-Pytania/page2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 10 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 10 Lipiec 2015 Na bitwe http://max3d.pl/forum/threads/98728-LigaChC-19-fantasy-polowanie-na-trolla-PolakParafii-vs-DPFantasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 10 Lipiec 2015 Share Napisano 10 Lipiec 2015 rozwój idzie w fajną stronę. Super, że ćwiczysz i masz cierpliwość. Trzymam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 11 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2015 olaf dziękuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAGOO Napisano 12 Lipiec 2015 Share Napisano 12 Lipiec 2015 Te szybkie szkice postaci w ruchu sa super ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 12 Lipiec 2015 Share Napisano 12 Lipiec 2015 Ciśniesz no i dobrze. Zaczynasz powoli chwytać generalne proporcje to zacznij zwracać uwagę na niuanse: konstrukcje (Narysuj sobie teraz kości na tej pani to zobaczysz jak bardzo ma połamane stawy), perspektywę (te stopy chyba jej się poplątały, jedna była by dalej a druga bliżej) Sprawdź ile razy się ta głowa mieści w ciele etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 12 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2015 DAGOO Dzięki :) polecam samemu spróbować: biglebowsky tak tak ja właśnie mam straszny problem ze stopami i dłońmi także skoro radzisz rysować kości napewno to zrobie :) a także kości i mięśnie planuje zrobić na całym ciele jak to masterzy czynią :p pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAGOO Napisano 13 Lipiec 2015 Share Napisano 13 Lipiec 2015 Dzięki za link! Ja ostatnio kożystałam z tego: http://www.onairvideo.com/croquis-cafe-photos.html Znajdziesz tam dużą bazę modeli różnego wieku, postury i płci :) Myślę, że biglebowski na ma rację - trzeba porysować czasem kości, czy też przezroczyste ciała. Pewnie nazwisko Andrew Loomisa padło juz wiele razy na tym forum, ale naprawdę super rysuje się na podstawie jego ćwiczeń anatomii. Jest też taka książka "Anatomia dla artystów" Sarah Simblet w której są rysunki szkieletu umieszczonego w ramach ludzkiego ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 13 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2015 DAGOO Dzięki Loomisa znam :) niedługo będę korzystać a tej drugiej nie :p ale zobaczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 14 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2015 Na TSP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 15 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2015 Dzisiejsze ćwiczenia ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartLight Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 Te ćwiczenia sporo dają, warto je robić także tego.. więcej , więcej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAGOO Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 Krasnolud ma moim zdaniem zbyt sztywną pozę. Jest tak spięty jakby trzonek młota miał wetknięty w... no :D Super byłoby gdybyś zanimował go tak, jak te szkice postaci w ruchu. Bardzo fajnie ci wychodzą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrRygiel Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 Hej, fajne te gesty, ale mam wrażenie, że w ogóle z nich nie korzystasz przy dłuższych rysunkach (a powinieneś!). Postaraj się budować rysunek w ten sposób: Machnąłem tak na szybko, może nie wygląda najlepiej, ale wyjaśnia pewną wizję ;) Poza tym, przy robieniu tych gestowych rysunków, dopowiadaj bardziej kończyny - biglebowsky wspomniał już o tym wcześniej. Jeszcze jedna uwaga na koniec: nie staraj się maksymalnie kopiować tych modelek z NMA, bo przez to niepotrzebnie się spinasz i bardziej skupiasz na detalu zamiast myśleć o konstrukcji i proporcjach. O digitalu się nie wypowiadam, bo się nie znam ;) Rysuj dużo i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 15 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2015 DAGOO Co racja to racja krasnolud poległ następny będzie lepszy :) PiotrRygiel Dzięki! parę osób mi to powtarza i dobrze bo zapominam i niezłe babole wychodzą :p Biglebowsky faktycznie mi już to mówił ale bardzo doże że to powtarzasz dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 18 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2015 Krasnolud na dzień dobry ze szkicownika :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 24 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2015 (edytowane) Jest skan także jakość już lepsza ;) Edytowane 28 Lipiec 2015 przez DPFantasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DraxMustHurt Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Nieźle jedziesz, tylko tak dalej. Unikaj "bąbelkowych" postaci. Staraj się, żeby linie tworzące np. górną częśc ręki czy nogi miały flow i przechodziły jedna w drugą, nie tworzyły "bałwanka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 28 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2015 I dalsze ćwiczenia :)) Koniec ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 29 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2015 Zapraszam i zachęcam do śledzenia bądz brania samemu udzialu :) http://max3d.pl/forum/threads/98864-Multibitwa-1-Szaman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 30 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 30 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2015 Z dzisiaj jednominutowe gesty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 6 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 7 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2015 2 minutowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAGOO Napisano 9 Sierpień 2015 Share Napisano 9 Sierpień 2015 Fajne rzeczy dwuminutkowe. Widać, że wychodzą Ci już z łatwością i dobrze "łapiesz pozę". Spróbuj może czegoś trudniejszego i skuś się na bardziej wnikliwe studium anatomiczne :) Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 22 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2015 Dzięki DAGOO :) Zacząłem to robić będzie okazja to dodam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 28 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2015 Nie chciałem zakładać specjalnie nowego tematu :) także tutaj się spytam który lepszy? ten: https://sklep.wacom.pl/bamboo-pad-cth-300u-perlowa-biel-fioletowy-bezprzewodowy-panel-dotykowy-z-cyfrowym-piorem-p46.html czy ten: http://www.electro.pl/tablety-graficzne/tablet-graficzny-wacom-one,id-268457?gclid=CJjj59n0y8cCFckLcwodNV8DZg&gclsrc=aw.ds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cho.co Napisano 28 Sierpień 2015 Share Napisano 28 Sierpień 2015 (edytowane) Brałabym One. Pad jest bardziej jako dodatkowe narzędzie zamiast myszki, niekoniecznie dla rysujących. Z funkcji dotykowej i tak nie będziesz raczej korzystać, więc szkoda za to dopłacać. Ponadto One ma normalnej wielkości piórko, podczas gdy Pad posiada mniejsze - to już zależy od Twoich preferencji, czy wolisz mniejsze czy większe. Jeśli budżet masz do 300zł, warto się rozejrzeć za wersją Medium Wacoma One, ale z tego co widzę, to w sklepach internetowych raczej brak, na alledrogo są jakieś za niecałe 300zł. (edit: gdziekolwiek byś nie kupował, zawsze się upewnij, że to jest ten konkretny model o konkretnym numerze - One Medium CTL-671, One Small CTL-471 i Pad CTH-300x, gdzie x to kolor, bo w sklepach potrafią bzdury w opisach umieszczać np. dane z modeli innej wielkości) Edytowane 28 Sierpień 2015 przez cho.co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 28 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2015 cho.co Dzięki :) faktycznie teraz przeczytałem że on jakiś dziwny bo nie jest odpowiednikiem tabletu graficznego :) dzięki! Czyli one byłby lepszy i tańszy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 30 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2015 Trochę ołówka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 1 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2015 (edytowane) Widziałem u koleżenki z forum na blogu http://telthona.blogspot.com/ że ładnie maluje akwarelami sam postanowiłem spróbować :) na razie że tak powiem z poradnika ale niedługo sam coś wyprodukuje Edytowane 1 Wrzesień 2015 przez DPFantasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 2 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2015 A co myślicie o tym tablecie? http://www.morele.net/tablet-graficzny-wacom-intuos-pen-s-ctl-480s-n-604357/?gclid=CIf9pKPY2McCFWHjcgodlBEDgQ&gclsrc=aw.ds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cho.co Napisano 2 Wrzesień 2015 Share Napisano 2 Wrzesień 2015 Wacom One Small: powierzchnia robocza 152 x 95 mm, 1024 poziomy nacisku, prędkość odczytu piórka 133 pps, brak przycisków na tablecie, brak dodatkowego softu Wacom One Medium: powierzchnia robocza 216 x 135 mm, 1024 poziomy nacisku, prędkość odczytu piórka 133 pps, brak przycisków na tablecie, brak dodatkowego softu Może być problem z gwarancją, gdyż One nie jest dystrybuowanym przez Wacoma modelem w Europie. Wacom Pen: powierzchnia robocza 152 x 95 mm, 1024 poziomy nacisku, prędkość odczytu piórka 133pps, 4 programowalne przyciski (w debilnym miejscu na górze tabletu, nie rozumiem, czemu wrócili do takiego ustawienia), dołączony ArtRage 3.5 i Autodesk Sketchbook Express (to chyba po prostu darmowa wersja Sketchbooka). 2 lata gwarancji. W jednym i drugim masz piórko podobnej jakości, bez gumki na drugim jego końcu. W każdym dostajesz takie same wymienne końcówki (jakieś 5szt chyba). I Pen, i One nie mają funkcji dotykowej. Poza przyciskami różnią się tylko wyglądem, specyfikacja jest identyczna. Ponadto polecam kupić ciut taniej (niewiele, ale zostanie trochę na lody :D) tu lub tu. A jak masz niedaleko do któregoś ze sklepów, to możesz do nich wpaść i pomacać tablety na żywo przed zakupem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 5 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2015 (edytowane) cho.co dzięki Jak na razie nie uda mi się chyba żadnego zdobyć także zostaje przy ołówkach: Na podstawie filmu żeby technike wchłonąć :) Edytowane 5 Wrzesień 2015 przez DPFantasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartLight Napisano 5 Wrzesień 2015 Share Napisano 5 Wrzesień 2015 Akwarelki ciekawiej wyszły niż rysunki moim zdaniem :) Może spróbuj używać mniej ołówka przy akwarelkach. W ostatnim stopy troche płasko wygladają. Dobrze, że ćwiczysz postaci. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 5 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2015 Dzięki :) spróbuje następnym razem trochę mniej ołówka :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrRygiel Napisano 16 Wrzesień 2015 Share Napisano 16 Wrzesień 2015 Faktycznie, akwarelki wyglądają lepiej niż ołówki. Kiedyś trochę się bawiłem akwarelą, uczyłem się nawet od dobrego akwarelisty, więc powiedzmy, że mogę dać dwie sugestie ;) Nawilżaj papier pędzlem przed malowaniem, tak aby farba swobodnie rozlewała się. Twoim zadaniem jest kontrolowanie tego "rozlewu". To dość trudna sztuka, ale dzięki temu pracki wyglądają bardzo ekspresyjnie i posiadają pewną dozę przypadkowości. Niektórzy używają do nawilżania butelek od płynu do mycia szyb lub od jakichś kosmetyków (te z kosmetyków mają lepsze dyfuzory, dzięki czemu powstaje bardzo fajna mgiełka). Staraj się używać jak najmniej pociągnięć pędzla. Na tle tych lasek widać dokładnie, że za bardzo "dziubdziasz". Prawdę mówiąc, tło mógłbyś zrobić dosłownie jednym pociągnięciem i wyglądałoby to lepiej. BTW, widać progres ogólnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 11 Listopad 2015 Autor Share Napisano 11 Listopad 2015 Piotr dzięki :) Nadal ćwiczę anatomie szybkie gesture i te trochę dłuższe troche perspektywy ale także dla relakstu ilustracje ćwiczeniami nie bede juz tak zawalał teczki :) Golem: ze starego szkicu: Ilustracja, druga postać od lewej jest zgapiona z internetu :/ : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 13 Listopad 2015 Autor Share Napisano 13 Listopad 2015 Ostatnie szkice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 15 Listopad 2015 Autor Share Napisano 15 Listopad 2015 Szkic wikingów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 17 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2015 Master study Frazetty :) Ilustracja z kadru filmu Hobbit: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayja Napisano 17 Grudzień 2015 Share Napisano 17 Grudzień 2015 Mi sie bardzo podobają przede wszystkim tematy Twoich prac ;) bardzo też dobrze, że tworzysz ołówkiem. proponuję włożyc teraz duzo pracy w kompo i anatomię postaci. Gdy np. rysujesz kadr z filmu, zwróć uwagę na jego kompozycje i postaraj sie pokazać to w swoim rysunku i nie cieniowac jednolicie po całości - skupic sie na tym co wazne. Dużo dużo rysunków postaci z pamięci, na jeden taki rysunek jak kadr z hobbita powinna przypaść setka drobniejszych, wtedy dużo wydajniej się ćwiczy. Tak trzymać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 2 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2016 Sayja dzięki :) Robie teraz study Justina Gerarda którego chyba nawet ty mi podsyłałeś :) Ostatnie master study Justina Gerarda: http://www.gallerygerard.com/the-art-of-justin-gerard Trochę też zacząłem działać pastelami: Szkice ćwiczenia: Prace które studiowałem: http://2.bp.blogspot.com/-KqOzciDz_jA/Urjl3AcIfFI/AAAAAAAACU0/WcMCpl_hZyY/s1600/justin-gerard-dwarf03-e.jpg http://3.bp.blogspot.com/-q-MeGlj_ULM/Uio_qsuStQI/AAAAAAAACOQ/ovPuUb56Jt0/s640/SB2013-P14-e.jpg http://3.bp.blogspot.com/-HF4QQejeFfc/VCo1UG-_sZI/AAAAAAAAC_4/UowuMuifLRE/s1600/Bofa2014-drawings02.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 16 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2016 1. Pastele ujęcie kadru z filmu Kung Fu Panda 2. BArdziej profesjonalne podejście do narysowania mojej wymyślonej postaci Liganta taki Ent z Władcy dwa wcześniejsze szkice później trzeci już dokładniejszy rysunek w przyszłości planuje go pomalować akrylami :) 3.Wiking 4. Animacja kotka =D Ostatnim czasem zawaliłem trochę ćwiczenie anatomi postaram sie to nadrobić i żeby się zmotywować zaczne tu co jakiś czas wrzucać ćwiczenia 1. 2. 3. 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pakal Napisano 16 Styczeń 2016 Share Napisano 16 Styczeń 2016 Postać z 2. bardzo mi się podoba. IMO tułów i bark mógłby być bardziej skręcony do przodu za jego prawą ręką, łatwiej by się czytało jego pozę. W 3. trochę proporcje chyba Ci uciekły wydaje mi się, że jego prawe przedramię jest znacznie dłuższe od lewego no i lewa dłoń (ta oparta na udzie wydaje się być bez małego palca :D) i chyba powinien mieć większe stopy. Ale bardzo fajnie widać u Ciebie progres, te ćwiczenia anatomii upewniają Twoją kreskę i wyostrzyły jej jakość. Dawaj więcej :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DPFantasy Napisano 24 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2016 pakal: Dzięki! :) Ostatnio zacząłem bawić się trochę farbami akrylowymi łatwiejsze niż akwarele :) polecam Ligant którego postanowiłem pomalować i Yoda na naszą bitwe forumową i także pani ołówkowa. Wszelakie rady sugestie mile widziane :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi