Napisano 19 Sierpień 20159 l Zanim przejdę do realizacji właściwego montażu i odtworzenia odpowiednich scen i ujęć chciałbym wiedzieć w ilu klatkach na sek. najlepiej było by zrobić taki demo reel. Platforma do zamieszczenia: Vimeo, YouTube itd.
Napisano 19 Sierpień 20159 l imho bez roznicy, 24, 25, 30, wszystko dziala bez problemu i na vimeo i na youtube. wieksza zabawa jest z jakoscia kompresji na youtube i vimeo:)
Napisano 19 Sierpień 20159 l Kieruj się tym ile klatek ma większość twojego materiału. Jeśli dopiero renderujesz i nie są to animacje, 25 całkowicie wystarczy (jeśli animacje, konwersja nie zawsze jest ładna i warto zostać przy oryginalnym fps jeśli się da). Edytowane 19 Sierpień 20159 l przez Ania
Napisano 19 Sierpień 20159 l Autor Ok, ale ja nie mam osobiście ani jednej animacji, robię tylko modele i tekstury. Zamysł jest taki że są ładne najazdy kamerki, przesunięcia kamery itd. I wszystkie ujęcia dopiero odtworzę w programie animacyjnym na bazie tego co już zaplanowałem w animaticu. Zanim to zrobię chcę wiedzieć czy lepieju 24/25 czy 30? Po prostu nie jestem obyty standardami produkcyjnymi typowo animacyjnymi.
Napisano 19 Sierpień 20159 l I 25 i 30 to standart, i tak i tak będzie dobrze, z 30 będziesz miał o 20% więcej klatek do wyrenderowania, za to będzie minimalnie (prawie niezauważalnie) gładziej. Ja częściej się spotykałam z 25fps, do telewizji niemieckiej robi się w 25, filmiki dla muzeów też 25, wydaje mi się że w USA częściej 30 ale nie jestem pewna. 24 widziałam tylko w związku z kreskówkami, nie wiem czy się stosuje gdzie indziej. Własne animacje i demoreel mam 25fps. http://photo.vanderkolk.info/photo-nikon-d800-24fps-30fps.php Edytowane 19 Sierpień 20159 l przez Ania
Napisano 19 Sierpień 20159 l ja bym jednak polecał 30. To standard na wyświetlaczach obecnie (30/60). Ta mapa dotyczy odbiorników TV. Monitory to 60fps, a reel będzie raczej na monitorach oglądany. Chyba, że chcesz w TVN Style puszczac :D
Napisano 19 Sierpień 20159 l Kwestia klatkażu to bardzo szeroki temat, ale kilka rzeczy jest pewniakiem: nie ma co bawić się w 24 czy tam 23.976 bo to sprawy kinowe, 30 czy 29.97 to hamerykańskie, (obowiązuje chyba też w Japonii i kilku innych państwach), zabawa z konwersją (bo to co wypuścisz z renderera wypuścisz raczej 30 klatek na sekundę i mogą wystąpić problemy przy automatycznym konwertowaniu tego do 29.97 w programie montażowym, kwestia czegoś w stylu frame blendingu. Zależy pewnie od programu który jak sobie z tym poradzi, na szczęście nie musiałem z tym kombinować), najbezpieczniejszy (i najprostszy w obsłudze) - 25 klatek. Tutaj działasz bez żadnych konwersji, bez żadnych tysięcznych części klatki (xx.976) i wszystko podane na tacy. No i ten jest używany w Polsce/Europie, zgodny z TV i monitorami. Nie ma się nad czym zastanawiać, idealny to Twoich zastosowań. Pozdrawiam!