Napisano 19 Październik 20159 l Wróciłem do mojego starego projektu. tzn nie taki stary bo z tego rocznika. tak więc obecnie sprawa wygląda tak: Cały projekt można obserwować pod tym linkiem LINK DO PROJEKTU Obecnie modeluje część do której będzie przymontowane ramie, zostało wymodelować mocowania dla śrub aby doczepić to do reszty szkieletu. no i mechanizm obrotu ramienia, i potem ramie.. closeup tego elementu całość modeluje tak abym bez problemu mógł to zrigować i aby mechanicznie miało to sens. Edytowane 19 Październik 20159 l przez Maciek Jutrzenka
Napisano 22 Październik 20159 l Tak z ciekawości zapytam czy modelujesz to już na jakimś zakonceptowanym base meshu? Jeśli nie to szkoda czasu na shadery i detal bo potem tracisz czas na spasowanie części. Od ogółu do szczegółu, trzymaj się tej zasady. Żebrowania zmniejszające wagę materiału bardzo fajnie by się prezentowały gdyby były ukośne (tak jak w ostatnim elemencie który pokazywałeś) To co tutaj zaznaczyłem trochę boli bo jest to takie przypadkowe. Zdecyduj się i zrób albo radialne, albo ukośne, ponieważ w takim miksie na skojarzenia przychodzi mi że wyjechało to jako odpad z wycinarki pneumatycznej z zakładów które produkują różnego rodzaju blaszki.
Napisano 22 Październik 20159 l Zgadzam sie z gryzoniem. Faje to wyglada ale glownie dlatego ze za wczesnie shaderami zaczales sie bawic. Strasznie to spowalnia prace pozniej.
Napisano 22 Październik 20159 l Autor ah dzięki wielkie. kurcze tak bo od tego elementu wystartowałem. i nie miałem jeszcze jako tako conceptu, dziurku wydawały się najbardziej proste. potem wraz z robieniem nastepnych elementów no design stawał się coraz lepszy.. oraz rozplanowałem sobie to i owo.. ja też poznawałem coraz lepiej program cadowy. bo modeluję tą ramę, w ramach nauki oraz aby uzyskać taki czysty cadowy look. Myślałem żeby wymodelować te elementy raz jeszcze.. ale stwierdziłem że i tak będą w sumie mało widoczne. gdy panele/okrycie dojdzie. więc już odpuściłem resztę staram się już modelować spójnie. Dzięki wielkie za zwrócenie na to uwagi :D osobiście myślałem po cichu że nikt nie zauważy :D Co do shaderów.. prawdę mówiąc czy ja wiem czy zabawę zaczołem. mam po prostu swoją bibliotekę podstawowych materiałów. i po prostu wrzuciłem to i owo. i wgrałem jedno z bardziej prostych studiów. Dzieki temu miej więcej mogę np szybko sprawdzać czy dany bevel jest widoczny np i tak dalej jak to wygląda.. gdy jest metalem. wiele elementów było modelowanych parę razy. Dzięki wielkie raz jeszcze za komentarze. szczególnie Gryzon i olaf. lubie konkretną krytykę. :) Jak będzie czas.. to możliwe że wymodeluje raz jeszcze te elementy :) //edit Gryzon co do twojego pytania, pierwszego to tak mam blockout całości który wykonałem niestety dopiero Po zrobieniu tych elementów o których piszesz ;/ Edytowane 22 Październik 20159 l przez Maciek Jutrzenka