Napisano 29 Grudzień 20159 l Cześć, Od wersji Maya 2010 nie sięgałem do 3d - chciałem sobie powrócić do tematu i podziałać trochę na trialu - pytanie jest więc takie jaką wersję stabilną polecacie? Jakie ewentualne service packi trzeba zainstalować i jakie plug-iny nie działają (vray, shave & haircut) słowem będę wdzięczny za wszystkie Wasze cenne rady. Będę działał na systemie Windows 7 64 bit. Oczywiście nie pytam który trial czy wersja jest dostępna czy nie - interesuje mnie, której warto poszukać tak, aby praca była możliwie najbardziej komfortowa - choć jeśli pojawiły się jakieś super nowe funkcje, które koniecznie trzeba zobaczyć to proszę też o tym napiszcie! :)
Napisano 29 Grudzień 20159 l Proponuję - weź najnowszą. Jak będziesz miał jakieś jazdy to się wtedy zastanowisz. Wg mnie nie ma jakiś wielkich różnic (choć ciągle siedzę na 2015).
Napisano 29 Grudzień 20159 l Autor czyli co 2016 a może 2015 dawno nie używałem i trochę wypadłem z obiegu - ale to jakaś nowa moda service pack 6 i 5 co to im wyższy numerek tym lepiej jak z iphonami czy galaxamy ? :) czy to aż tak wymaga łatania ... co prawda SP było obecne i w np. 2008 mimo to majka jakoś często się nie wywalała (stary dobry maksik bardziej :p ) ale trochę przerażają mnie te numerki stąd ten post ...
Napisano 30 Grudzień 20159 l 2016 plus SP5 jak korzystasz z mental Raya to musisz dociagnac dla konkretnie tej wersji najnowszego. Ładniej 16 posprzatali. Troche ograniczyli dzialanie HS dodali podglady shaderow etc... textur.
Napisano 30 Grudzień 20159 l Autor dzięki za info Panowie - Sebazx6r masz na myśli hypershade? co mianowicie ograniczyli (wszelkie ograniczenia niemile widziane):confused: Zachecam jeszcze do jakiś opninii Forumowiczów - chyba nie tylko Warszawa używa majki :p
Napisano 1 Styczeń 20169 l Tak hyp[ershade. Shaped nodów i transformow juz w HP nie zoabczysz. Muszisz dzialac przez Node editor. Tak samo jak przeciagasz jeden noda no drugi srodkowym przyciskiem nie pojawi sie menu rozwiajalne z opcja defaul ktorym przykladowo podlaczam placement nody. Za to mamym podglad na textury i co dany node z nim robi. Takze mozna podgladac shader z uzyciem hardware rendering lub mental ray. Musisz poprostu zobaczyc.
Napisano 3 Styczeń 20169 l Shaped nodów i transformow juz w HP nie zobaczysz. Muszisz dzialac przez Node editor. Niezupełnie. Prawy w okienku HS / Show / Objects Domyślnie pokazywane są tylko shading nodes, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby widzieć wszystko - to po prostu wbudowany w HS node editor. Tak samo jak przeciagasz jeden noda no drugi srodkowym przyciskiem nie pojawi sie menu rozwiajalne z opcja defaul ktorym przykladowo podlaczam placement nody. Chodzi Ci pewnie o connection editor po przeciągnięciu, który zamienili na samą możliwość wybrania atrybutu (Other). Jenak po przeciągnięciu node na node z wciśniętym Shift otworzysz kompletny Connection Editor. Przeciągnij też sobie środkowym z trzymanym Ctrl - zrobisz domyślne połączenie. Działa to tak samo jak w starszych wersjach, tu brakuje tylko możliwości otwarcia CE z menu. Mnie osobiście denerwuje w nowym HS niemożliwość cofnięcia widoku. W starszej mai można było zmieniać historię oglądanych nodów (klawiszem "[" i "]"), tu trzeba pamiętać o otwieraniu nowych tabów.
Napisano 3 Styczeń 20169 l Generalnie Maya 2016 lubi się wieszać w trybie Parallel (taka optymizacja, bardzo przyspiesza playback). SP5 już jest stabilny i polecam
Napisano 3 Styczeń 20169 l Może ktoś wie czy w 2016 można zmienić wyświetlanie nodów w hypershade. Mam sporo własnych, z ikonami w SVG - wolałbym je widzieć tak jak w poprzednich wersjach zamiast listy atrybutów
Napisano 4 Styczeń 20169 l A działają Ci Twoje w zwykłym node editorze ? Nowy Hypershade niby korzysta z node editora, ale jest on jakoś dziwnie pozamieniany przez nieudokumentowany chyba jeszcze parametr -editorMode "lookdev" (linia bodaj 1515 HypershadePanel.mel). Ja dla odmiany próbuję przywrócić mu domyślne otwieranie AttrEditor po dwukrotnym kliknięciu na node, użeram się z tym już któryś wieczór i nie bardzo to wychodzi. Po wyłączeniu trybu lookDev wszystko działa jak należy, bo zamienia się w zwykły nodeEditor, ale znika cała dość fajna funkcjonalność (podświetlanie shadera przypisanego do zaznaczonego obiektu, ikonki wskazujące solo itp). Odnośnie głównego wątku - stabilności, funkcjonalności - M2016 SP5 znów zaczęła mieć problemy z LayerOverrides. Wydawało się, że Maya wyrosła z tych problemów, przy M14 bardzo ładnie się to spisywało. Nowa w niektórych scenach, nawet małych, gubi overridy, a co gorsza przenosi zmieniane ustawienia na masterLayer (szczególnie ustawienia renderera, zmienione nazewnictwo RenderPass/RenderLayers itp). Gdyby nie pozaczynane projekty wybrałbym najbardziej dopracowaną M2014 z którymś extension naprawiającym Multi Cut.
Napisano 4 Styczeń 20169 l Jakoś nigdy nodeEditora nie używałem, zawsze hyperShade'a, do wszystkiego niemal. Trudno wykorzenić wieloletnie nawyki :) Dzięki za tipsa z opcją -editorMode "lookdev"
Napisano 4 Styczeń 20169 l Autor Gdyby nie pozaczynane projekty wybrałbym najbardziej dopracowaną M2014 z którymś extension naprawiającym Multi Cut. Właśnie o takie opinie mi chodziło czyli jednak stanowisko się klaruje - no ale cóż zainstalowałem 16" co ciekawe service pack instalował się mi dłużej nisz sam program mimo że paczka waży 7-8 razy mniej? Jest sporo zmian ja najnowszą jakiej używałem była majka 11" ? hypershade rzeczywiście zmieniony ... aha i viewport 2.0 - takie pytanie mam GeForce GT630 (DX11 OopenGL4.2) i co tu dużo pisać w vieportach jest słabo ... mam zamiar zmienić na GTX970 (DX12 OpenGL 4.4) pytanie jest czy poza większą ilością fps coś zyskam w akceleracji sprzętowej no nie wiem vieport lub cuda ? czy może brać GTX960 i też będzie dobrze ...
Napisano 4 Styczeń 20169 l VP2.0 uzywam glownie do playblastow i w przypadkach gdzie dziala wyraznie szybciej. Ale wiecej znim problemow niz pozytku, sporo pluginow go jeszcze nie obsluguje, potrafi zmienic symulacje partikli i tym podobne historie. Jak dla mnie zbyt niedopracowany (któy to juz rok z VP2.0 ?).
Napisano 5 Styczeń 20169 l Niezupełnie. Prawy w okienku HS / Show / Objects Domyślnie pokazywane są tylko shading nodes, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby widzieć wszystko - to po prostu wbudowany w HS node editor. Czyli tak jak w Outlinerze. Chodzi Ci pewnie o connection editor po przeciągnięciu, który zamienili na samą możliwość wybrania atrybutu (Other). a opcja default tam jest takze? Sprawedze potem. Connection editor to sobie sam umiem wlaczyc. Bardziej zalezy mi na opcji deafult.
Napisano 5 Styczeń 20169 l VP2.0 uzywam glownie do playblastow i w przypadkach gdzie dziala wyraznie szybciej. Ale wiecej znim problemow niz pozytku, sporo pluginow go jeszcze nie obsluguje, potrafi zmienic symulacje partikli i tym podobne historie. Jak dla mnie zbyt niedopracowany (któy to juz rok z VP2.0 ?). Ty mi nic nie mów... nie dość że to samo w sobie jest pokręcone jak diabli łoniacz to jeszcze na dodatek można użyć DX11 jako renderera. Już drugi miesiąc próbuję się zmusić i dokończyć obsługę tego w pluginie którego używam do wyświetlania kontrolek do rigów (jak na razie mam crash za crashem).
Napisano 5 Styczeń 20169 l Ty mi nic nie mów... nie dość że to samo w sobie jest pokręcone jak diabli łoniacz to jeszcze na dodatek można użyć DX11 jako renderera. Już drugi miesiąc próbuję się zmusić i dokończyć obsługę tego w pluginie którego używam do wyświetlania kontrolek do rigów (jak na razie mam crash za crashem). A ja się zastanawiałem czy portować swoje pluginy do VP2.0. Ale właśnie ostudziłeś moje plany na co najmniej jedną wersję mayi :)
Napisano 5 Styczeń 20169 l nie no OpenGL VP2.0 jest jeszcze do przejścia. DX11 kompletnie nie rozumiem więc to może przez to.
Napisano 5 Styczeń 20169 l a opcja default tam jest takze? Przeciągnij node na inny z Ctrl, zrobisz domyśle połączenie.
Napisano 7 Styczeń 20169 l do konfiguracji VP2.0 widziałem nawet płatnego, prawie 2 godzinnego tutoriala :) więc wiecie... to nie tak hop siup ;)
Napisano 8 Styczeń 20169 l do konfiguracji VP2.0 widziałem nawet płatnego, prawie 2 godzinnego tutoriala :) więc wiecie... to nie tak hop siup ;) Ile ?? Dwie godziny?? Pewnie amerykański, wszystko tłumaczone jak krowie na granicy...
Napisano 9 Styczeń 20169 l Autor do konfiguracji VP2.0 widziałem nawet płatnego, prawie 2 godzinnego tutoriala :) więc wiecie... to nie tak hop siup ;) a jaki to tutek i od kogo może pamiętasz ? jestem ciekaw ile sobie policzyli za to kNOW hOW :)
Napisano 9 Styczeń 20169 l jeden jest tu : http://www.thegnomonworkshop.com/store/product/1102/maya-viewport-2.0-and-Shader-FX#.VpFsS_nhC9I a drugi był bodajze z digital tutors
Napisano 29 Styczeń 20169 l p.s odnośnie starego hypershade w Maya 2016. Nowy edytor jest hmm super nowoczesny i proceduralny ;) itd. Jakby ktoś chciał jednak mieć opcję powrotu do przeszłości i starego edytora materiałów wraz z jego różnymi właściwościami "connections" : Edytować plik Maya.env i dopisać : MAYA_ENABLE_LEGACY_HYPERSHADE=1 p.s " Show, Top lub/ and Bottom tab" po prawej w nowym edytorze pozdro czaps Edytowane 29 Styczeń 20169 l przez czaps