adarch Napisano 9 Marzec 2016 Napisano 9 Marzec 2016 Witam, Mógłby mi ktoś doradzić jak można najlepiej zrobić las ? Bo kopiowanie drzewek nawet jak są przekonwertowane na proxy bardzo ścinają program, co zresztą nie jest dziwne... Ściągałam dodatek ForestPack ale coś nie mogłam go zainstalować. (może ma ktoś link do ściągnięcia dobrej wersji). Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki!:)
Maciek Jutrzenka Napisano 9 Marzec 2016 Napisano 9 Marzec 2016 bierzesz drzewo może mieć nawet milion poly. ustawiasz widoczność jako box. i siejesz pan.
adarch Napisano 9 Marzec 2016 Autor Napisano 9 Marzec 2016 Bardzo dziękuję! a gdzie mogę ustawić ta widoczność? bo o ile dobrze pamiętam powinno to być w zakładce modify a jak klikam na drzewko to w tej zakładce nic nie ma
Hris Napisano 9 Marzec 2016 Napisano 9 Marzec 2016 Bardzo dziękuję! a gdzie mogę ustawić ta widoczność? bo o ile dobrze pamiętam powinno to być w zakładce modify a jak klikam na drzewko to w tej zakładce nic nie ma Prawy przycisk myszki na obiekcie, potem wybieramy z menu które się pojawiło opcję "object properties" i w nim szukamy opcji DISPLAY AS BOX.
adarch Napisano 9 Marzec 2016 Autor Napisano 9 Marzec 2016 Weszłam w ''object properties'' ale opcję ''display as box'' mam nie aktywną. Może ten obiekt mi się źle przekonwertował na proxy... Teraz zaczynam się zastanawiać czy żeby konwertować na proxy nie trzeba mieć jakiejś wtyczki albo coś? Bo kiedyś miałam taką wtyczkę (Proxy Tools) i ona ułatwiała wyświatlanie itp. ale wydaje mi się, że nie była ''obowiązkowa''. Teraz nie mam tej wtyczki, daję po prostu vray mesh export.. potem daję opcję żeby automatycznie stworzył proxy i tyle. Ale dalej coś nie gra...
skalpel3d Napisano 10 Marzec 2016 Napisano 10 Marzec 2016 (edytowane) nie potrzebujesz żadnej wtyczki wystarczy vray mesh exporter, a co do tego ze nie masz możliwości opcji wyświetlania jako box to sprawdź czy nie jest ustawiony display properties na By Layer wtedy zaciemnia wszytki opcje powinno być By Object. Albo wchodzisz w modyfikacje proxa i tam masz opcje Display i w niej bounding box. Co do tworzenia lasu jak nie posiadasz żadnego odpłatnego scattera to fajnym narzędziem jest darmowy scrypt http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/ultimate-painter Edytowane 10 Marzec 2016 przez skalpel3d
adarch Napisano 10 Marzec 2016 Autor Napisano 10 Marzec 2016 Teraz działa, dziękuję bardzo!:) Ale problem był też w tym, że ja miałam to drzewko zgrupowane... i to chyba stanowiło problem. Natomiast teraz ''attachowałam'' jego poszczególne elementy, więc jest on jako jedna całość. Nie chciałam tego robić, bo wtedy muszę sobie do poszczególnych jego elementów dopisać już tekstury, bo potem jak to jest jako całość to nie mogę zaznaczyć poszczególnych jego elementów.
skalpel3d Napisano 23 Marzec 2016 Napisano 23 Marzec 2016 Znam osoby co zaczynały zabawą z 3d po 40 roku życia i nie mieli z tym trudności, dostępność wiedzy jest wręcz przytłaczająca w necie co na pewno ułatwi każdemu start to nie czasy kiedy się siedziało i testowało każdą funkcje na chybił trafił bo nie było tutoriali, kursów czy książek internet w ogól raczkował :) Podejrzewam ze pytanie wynika z wymogów wykonywanego zawodu :)
Reynevan Napisano 23 Marzec 2016 Napisano 23 Marzec 2016 Pytanie wynika z wyrobienia dziennej normy postów reklamowych.
polka dot Napisano 23 Marzec 2016 Napisano 23 Marzec 2016 "przygoda z 3DS MAX". od razu widać, że ktoś spoza branży
Rekomendowane odpowiedzi