Napisano 5 Wrzesie艅 20168 l Witajcie forumowicze! Wrzucam prac臋 kt贸r膮 uda艂o mi si臋 pope艂ni膰 w zesz艂ym tygodniu. Mia艂a to by膰 podobizna aktora, niestety podejrzewam, 偶e nie zbli偶y艂am si臋 do orygina艂u :) Krytyka mile widziana (serio) Edytowane 15 Listopad 20168 l przez notte
Napisano 5 Wrzesie艅 20168 l Nie ogladam Mr.Robot, ale na z daleka widac, 偶e Rami Malek :) 聽 Z bliska juz troche gorzej, bo go艣膰 ma troche inny ksztalt ust i nosa. O krytyke ciezko, bo wi臋kszosc rzeczy wydaje sie na miejscu, moge zasugerowac jedynie katowanie anatomii. Zacznij od czaszki, gdy nauczysz si臋 co jest pod sk贸ra, podobizny b臋da o wiele 艂atwiejsze :)
Napisano 5 Wrzesie艅 20168 l Autor @Jack R贸wnie偶 nie ogl膮dam Mr. Robot. Rami utkwi艂 mi w pami臋ci po Until Dawn gdzie u偶yczy艂 swojej twarzy i g艂osu postaci o imieniu Josh. Polecam t臋 gr臋:) Fakt, 膰wiczenia z anatomii zawsze si臋 przydadz膮. 聽 @Graft Planuj臋 jeszcze po膰wiczy膰 na nim detal i na ko艅cu obiecuj臋 偶e go powykrzywiam :>
Napisano 5 Wrzesie艅 20168 l Z ciekawo艣ci przeanalizowa艂em jego twarz i wysz艂y mi takie r贸偶nice 聽 聽 Mo偶e przed detalami warto go jeszcze dopracowa膰 ;P 聽 W jakim programie rze藕bisz ?
Napisano 6 Wrzesie艅 20168 l Autor Dzi臋ki za zaanga偶owanie :) S膮 r贸偶nice, przeanalizuje to sobie jeszcze raz. Unikam raczej przy takich 'wprawkowych' pracach podk艂adania zdj臋膰 czy rysowania linii. Staram si臋 膰wiczy膰 oko (wiesz o co mi chodzi:)) 聽 Swoj膮 drog膮 jestem ciekawa waszych praktyk. Zdarza si臋 wam korzysta膰 w ten spos贸b z refek? 聽 Zapomnia艂am doda膰 - korzystam z Zbrusha Edytowane 6 Wrzesie艅 20168 l przez notte
Napisano 10 Wrzesie艅 20168 l Autor Tym razem wrzucam projekt nad kt贸rym siedz臋 od d艂u偶szego czasu, a oryginalnie by艂 cz臋艣ci膮 kursu z Sze Jones. Wiem, 偶e nie jest i nie b臋dzie to mistrzostwo 艣wiata, dlatego przymykam oko na pewne niedoci膮gni臋cia, przede wszystkim chc臋 to sko艅czy膰 :) A 偶e ostatnio po przerwie na Rami'ego (do kt贸rego wr贸c臋) przysz艂a wena tak wi臋c tutaj jest apdejt. Poz臋 jeszcze podrze藕bi臋, poniewa偶 detale tam widoczne pochodz膮 tylko z projekcji. 聽 Nazwa艂am j膮 Gail. Siatka od boxa stworzona w maxie (kurs obejmowa艂 samodzielne tworzenie topologii), nast臋pnie sculpt w zbrushu, pozowanie za pomoc膮 bipeda - max, co oczywiscie wymaga艂o lekkiego podrze藕bienia. 聽 Kurs zak艂ada艂 stworzenie pe艂nej postaci na potrzeby cinematik贸w i gier. Zamierzam sprosta膰 :)
Napisano 10 Wrzesie艅 20168 l Analizujac foty trzeba brac pod uwag臋 xD ze tam jest perspektywa inna innych kat etc... najlepiej do proporcji brac zdj臋cia paparazzi z d艂ugiej lufy robione z daleka. Blizsze sa orto. A tak jak wida膰 ze podobny to spoko. ladnie paniennke polamales xD.
Napisano 10 Wrzesie艅 20168 l Autor Pytanie polaga艂o na tym czy dos艂ownie zdarza si臋 wam podk艂ada膰 zdj臋cia lub rysowa膰 kreski tak jak wy偶ej zapostowa艂 Graft. Mo偶liwe, 偶e po艂amana (chocia偶 ja tego nie widz臋). Pytanie, co, gdzie i jak? :)
Napisano 10 Wrzesie艅 20168 l Po艂amana, my艣l臋, 偶e chodzi o to, 偶e 艂adnie j膮 ustawi艂e艣 z t-pose do dynamicznej :)
Napisano 10 Wrzesie艅 20168 l Ja nie podk艂adam ale u偶ywam transpose do mierzenia i proporcje sprawdzam bez perspektywy wlaczonej. Uzywam Tez angle view na 27 stopni. zmienia si臋 to w draw.
Napisano 11 Wrzesie艅 20168 l Autor A to dzi臋kuj臋 za mi艂e s艂owa :D Tez czasem posi艂kuj臋 si臋 mierzeniem za pomoc膮 transpose. Dlaczego akurat 27? Ja u偶ywam 45, ale raczej bez konkretnej refleksji - Ryan Kingslien poleca艂 tak w kt贸rym艣 z tutk贸w.
Napisano 11 Wrzesie艅 20168 l oko艂o 20 kilku stopni to jest kat widzenia ludzkiego oka. przy 45 stopniach rozjezdza si臋 perspektywa w zetce. Cierpliwy jestest jak Kingsleya xD szybko przesta艂em ogladac i wywali艂em subskrypcje xD od maili.
Napisano 25 Wrzesie艅 20168 l Autor Kingslien mocno nadwyr臋偶a moj膮 cierpliwo艣膰 swoimi mailami, tez musz臋 do wyrzuci膰 :D Przetestowa艂am jak rze藕bi mi si臋 z angle 27 i faktycznie bardziej przekonuje mnie Twoja wersja. 聽 Ma艂y update, powr贸t do Rami'ego. A w tle trwa praca nad ciuszkami do mojej postaci. 聽 Offtop: Czy mog臋 udost臋pni膰 obrazek w po艣cie (nie jako miniaturk臋 za艂膮cznika) bezpo艣rednio z mojego komputera?
Napisano 25 Wrzesie艅 20168 l Ja wrzucam na Imgur. I potem link udostepniam przez lub ikonke do wstawiania obrazka.
Napisano 1 Pa藕dziernik 20168 l Autor Posiedzia艂am jeszcze troch臋 nad twarz膮 Rami'ego i projekt uznaj臋 oficjalnie za zako艅czony. (wiem, 偶e to jest teczka WIP, ale s膮dz臋, 偶e ta ze sko艅czonymi pracami czeka na level up:)) C&C welcome 聽
Napisano 3 Pa藕dziernik 20168 l calkiem fajna glowka Ci wyszla. Rob nastepna, moze tym razem kobieca? Jak sie uczylem skulpcic jeszcze w blenderze 2.48 to podkladalem refki i za kazdym razem robilem basemeshe a potem reczne retopo zeby nauczyc sie jak too dziala. Teraz albo dynamesh z kulki albo gotowy base mesh dla kazdego rodzaju postaci ludzkich nie podkladam refek, albo z pamieci albo otwieram swoja biblioteke referencji pomocniczych obok i sklejam cos ze wszystkiego co mam.Wlosy mozesz potrafktowac jakas faktura albo narzedziem typu tubecurve zmieniajac w opcjach stroke/curve modifiers koncowke rurki na spiczasta. Jest tez taki brush ale platny chyba curvehair bardzo fajnie robi kosmki wlosow, niestety ale nie dziala na 64 bitowym zbrushu jesli sie nie myle. pozdrawiam Edytowane 3 Pa藕dziernik 20168 l przez genitalius
Napisano 29 Pa藕dziernik 20168 l Autor @genitalius dobrze zauwa偶y艂e艣, 偶e borykam si臋 z problemem dotycz膮cym w艂os贸w, eksperymentuj臋 jak ugry藕膰 ten temat, dzi臋ki za wskaz贸wki :) 聽 Dawno nie wrzuca艂am tutaj apdejt贸w mojej postaci, ostatnio poprawi艂am jej twarz: (dlaczego sculpty zawsze wygl膮daj膮 lepiej w zbrushu ni偶 wyrenderowane np w vray? :o) 聽
Napisano 30 Pa藕dziernik 20168 l Autor Dzi臋ki:) Nie, to taki zlepek i to nawet nie z konkretnych os贸b.
Napisano 15 Listopad 20168 l Autor Heja 聽 Wrzucam update mojej postaci, przed teksturowaniem musz臋 zrobi膰 sobie przerw臋 na co艣 mniejszego :) Uwagi mile widziane, najpewniej wi臋cej render贸w wrzuc臋 na artstation. 聽 Pozdro! 聽
Napisano 15 Listopad 20168 l Fajnie wyszlo :) 聽 Dwie uwagi tylko, na pierwszy rzut oka, przy tym widoku 3/4 na twarz mam wrazenie, ze gorna warga moze byc za bardzo wysunieta do przodu. Paski, ktore teoretycznie ciagna bluzke do gory, same wygladaja strasznie luzno.
Napisano 15 Listopad 20168 l Rozkrecasz sie z rzezby na rzebe. Fajnie, ze zadalas sobie dosc sporo trudu i conajwazniejsze uniosla temat.W czym render?
Napisano 15 Listopad 20168 l Autor @Jack Chyba mas racj臋, usta cofa艂am ju偶 dwukrotnie, chyba wci膮偶 zbyt delikatnie.. Zastanawiam si臋 czy wra偶enie lu藕no trzymanej bluzki nie bierze si臋 stad, ze tkanina nie jest mocno naci膮gni臋ta. Albo st膮d, 偶e paski id膮 po ciele a napr臋偶one mo偶e powinny bardziej odstawa膰.. Musz臋 to sprawdzi膰. 聽 @genitalius Dzi臋kuj臋 za mi艂e s艂owa, w艂o偶y艂am w to troch臋 czasu i wysi艂ku. Mi艂o jest przeczyta膰 偶e kto艣 to dostrzega i docenia :) Render zosta艂 wykonany w Vray.
Napisano 16 Maj 20178 l Autor Hej, d艂ugo nic si臋 tutaj nie dzia艂o. W ramach odpoczynku od game artu, wypalania normalek i nauki kolejnych program贸w, wyrze藕bi艂am tak膮 oto pani膮. Mam problem na kt贸rym utkn臋艂am. Nie mog臋 偶adnego portretu 'popchn膮膰 dalej'. Tak du偶o s艂ysza艂am, 偶e dodawanie por贸w nie uratuje z艂ego sculptu, 偶e za ka偶dym razem zatrzymuj臋 si臋 mniej wi臋cej w tym miejscu my艣l膮c 偶e powinnam doda膰 wi臋cej mid detalu. Mo偶e to najwy偶szy czas na jaki艣 kursik? Mo偶e dalej szlifowa膰 podstawy? C&C bardzo mile widziane. 聽 edit: dorzucam refk臋 http://www.3dscanstore.com/index.php?route=product/product&path=90_91&product_id=207 jak wida膰 z takiej refki mo偶na du偶o wyci膮gn膮膰 :) Nie celuj臋 w super podobie艅stwo tylko w uchwycenie detalu Edytowane 16 Maj 20178 l przez notte
Napisano 14 Czerwiec 20178 l Autor Dzi艣 co艣 z zupe艂nie innej beczki. Poprawiam (dla siebie) nieudany art test. Mia艂am przygotowan膮 baz臋, wi臋c szkoda by艂o mi zostawi膰, a przynajmniej ju偶 mnie nikt nie poprosi o zrobienie na te艣cie kolumny (mam nadziej臋!) ;) Jestem w trakcie retopo g艂owicy, trzon je艣li chodzi o sculpt to wci膮偶 jest wip, w drodze jest r贸wnie偶 cok贸艂. 聽 Pozdro! 聽
Napisano 19 Czerwiec 20178 l Autor Brn臋 przez retopo. Zrobi艂am od nowa elementy kt贸re si臋 powtarzaj膮 i nast臋pnym krokiem jest kopiowanie ich i dopasowywanie do sculptu. Chc臋 偶eby akanty, '艣widerki' i reszta element贸w by艂y jednym obiektem, tak jak to jest w oryginale. Zamierzam przygotowa膰 w ten spos贸b po艂ow臋 g艂owicy (pr贸cz g贸ry), po czym da膰 symetri臋 na reszt臋. Logika podpowiada mi, 偶e nie nigdy nie zobaczymy element贸w kt贸re si臋 powtarzaj膮. Przy teksturach pewnie oka偶e si臋 czy to by艂 dobry pomys艂. 聽 Za艂膮czam screeny z paintera z pierwszym lepszym smart materia艂em.
Napisano 26 Lipiec 20196 l Autor Praca kt贸r膮 rozpocz臋艂am rok temu i porzuci艂am na wiele miesi臋cy. Ubranie, tekstury, sculpt zamkn臋艂am, natomiast z w艂osami wci膮偶 walcz臋. Grozy temu starciu nadaje fakt, 偶e dopiero ucz臋 si臋 Majki i Xgena, wszelkie rady jak skutecznie skopiowa膰 'collection i 'description' s膮 mile widziane. Brwi oraz w艂osy聽 z ty艂u g艂owy maj膮 dopiero jedn膮 warstw臋, broda i w膮sy sa nieco bardziej posuni臋te, poniewa偶 warstw maj膮 dwie. 聽 Concept wykona艂 genialny Even Amundsen. c&c welcome 聽
Napisano 30 Lipiec 20195 l szyja, obojczyki do poprawy, wlosy zjadly czesc czaszki. 馃檪聽bardzo ladne oczka 馃檪
Napisano 30 Lipiec 20195 l Autor Dzi臋ki, wida膰 na kt贸re elementy po艣wi臋ci艂am najwi臋cej uwagi, a na kt贸re... mniej ;)
Napisano 28 Sierpie艅 20195 l Autor update, wci膮偶 nie mog臋 si臋 zdecydowa膰 w jaki spos贸b renderowa膰 moje prace w ZB. Powy偶szy render by艂 wykonany z eksperymentalnym shaderem, na poni偶szym jest zwyk艂y basic. Macie jakies tipy? 聽 聽
Napisano 29 Sierpie艅 20195 l Takie szkice dobrze renderujesz. Czego chcie膰 wi臋cej? Mo偶esz spr贸bowa膰 cycles albo eevee bo 艂adniej cienie ci wyjd膮 ni偶 w zbrushu. Albo compositing pass贸w z zbrusha w jakim艣 photoshopie. Fajne w艂osy i fajna bu藕ka. Nie wiem czy co艣 si臋 tam z艂ego nie dzieje w okolicach oczu, bo w widoku ~3/4 co艣 mi nie gra.
Napisano 29 Sierpie艅 20195 l Autor Czy na poprzednich renderach w widoku 3/4 tez cos Twoim zdaniem nie siedzi z oczami? Nie wiem czy czego艣 nie zepsu艂am prze艂amuj膮c symetri臋.
Napisano 29 Sierpie艅 20195 l Nie. Tzn w aktualnym modelu wida膰 du偶膮 popraw臋. Jest lepiej pod ka偶dym wzgl臋dem. Mo偶e gdyby艣 pokaza艂 wi臋cej widoku. Spr贸buj taki troch臋 od do艂u co pokaza艂 by lepiej kszta艂t oczu i oczodo艂贸w. Chocia偶 my艣l臋, 偶e to troch臋 render sp艂aszcza te oczy bo w poprzedniej wersji z boku wygl膮da wszystko dobrze.聽 Tak troch臋 brak ga艂kom g艂臋bi.
Napisano 31 Sierpie艅 20195 l Autor Tak to wygl膮da od do艂u. My艣l臋 偶e przy finalnych renderach wezm臋 render passy do PS. 聽 聽
Napisano 21 Marzec 20205 l Autor Kolejna g艂owa! Tym razem mamy aktora, Neil Maskell'a kt贸rego nazwisko nie jest zbyt znane, ale jego rola jako Arby w Utopii mo偶e ju偶 by膰 kilku osobom znana. Bardzo polecam ten serial, jest niesamowicie klimatyczny i wci膮gaj膮cy, szczeg贸lnie teraz! <:聽 聽 聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto