Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 3,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mega news:D

Sam jestem ciekawy na ile to jest w stanie zastąpić Photoshopa.

Może któryś z forumowych Mac userów używał dłuższy czas pełnej wersji i jest w stanie powiedzieć czy rzeczywiście można tym zastąpić produkt Adobe?

Właśnie zastanawiałem się nad zakupem PS CS6 bo straciłem nadzieje, że to wyjdzie w najbliższej przyszłości na Windowsa, a tu takie zaskoczenie:D Jeśli jest nadzieja, to nic tylko brać CC do czasu dopracowania stabilnej wersji i adios Photoshopie:)

Napisano

Zassałem już :) Dzisiejsza nocka będzie długa:) Mam mnóstwo plików NEF (z Nikona d7000) i ciekaw jestem czy je otworzy, bo w pracy np. Photoshop CS5 nie chciał :) trzeba było do plików DNG konwertować :) No i sama edycja zdjęć mnie interesuje - prędkość, jakie opcje odszumiania, korekcji aberracji, winietowania, korekty perspektywy etc, czy są miejscowe brushe to zmiany ekspozycji w wybranych obszarach RAW, jak to tam właśnie jest, "z tymi wszystkimi ważnymi przyciskami co to zdjęcia poprawiają" :)

Napisano

Majac doswiadczenia z beta Designera uczulam, zebyscie sie nie zniechecali i zglaszali bledy na ich forum. MASE rzeczy poprawili w Designerze, wciaz poprawiaja. Na pewno i tutaj na poczatku bedzie roilo sie od bugow, ktore stopniowo beda naprawiac. Mysle, ze na prawde warto ta firme wspierac w zwiazku z dynamicznym i innowacyjnym zastojem Adobe :P Testowanko jak sie rendery skoncza.

Napisano

ja właśnie jestem po pierwszych testach sprawdziłem sobie to i owo. i no generalnie będę musiał się przyzwyczaić do pewnych zmian. ale ogólnie wszystko jest cacy :D

najlepszy jest tryb before i after.. game changer..

Napisano

Hris u mnie z nikona d7100 bez problemu otwiera :)

Ogólnie faktycznie trzeba zmienić niektóre przyzwyczajenia, ale np w affinity designer czuje się znacznie przyjemniej niż w illutratorze (nigdy go nie lubiłem); Zrobiłem kilka testów i na razie Photo działa świetnie, działają nawet pluginy z PS-a.

Napisano
  • Autor

Jak na razie bardzo spoko.

Zrobiłem ekstremalny test wydajności tj zaimportowałem projekt opakowania z illustratora lub pliku psd do designera i wyeksportowałem do photoshopa, działa to o tyle fajnie, że są wszystkie warstwy i vektory są jako shape-y a nie piksele tyle ze nawet tekst jest tak zvekoryzowany i każdy literka jest na oddzielnej warstwie, ale nic nie traci się na jakości i mozna wszystkie warstwy chować, skalować i modyfikować jak w illustratorze ale bezpośrednio w photoshopie. Dodałem do tego samego pliku już bezpośrednio w photoshopie drugą wersję opakowania i photoshop zaczął maskarycznie lagować, nawet zaznaczenie topowej warstwy/ grupy było opóźnione o jakieś 5s, chciałem dodać trzecią wersję opakowania i wywaliło mi błąd że nie mogę tego zrobić bo dokument będzie miał za dużo warstw :) " Could not complete your request because the destiantion document would have too many layers" Inna strawa, że i tak już nie dało się w photoshopie pracować na tych warstwach co były. A affinity photo? dodałem 4 wersje opakowania do jednego pliku, pewnie kilka tysięcy maleńkich warstw, dwa razy więcej niż w photoshopie i działa jak złoto, żadnego zwolnienia czy lagu :)

Sytuacja trochę oderwana od rzeczywistości bo bez sensu mieć tyle warstw i wszystko tak bardzo rozbite na drobinki ale jako test wydajności całkiem spoko się sprawdziło i photoshop poległ sromotnie w tym starciu :)

Z minusów to raz mi coś się z brushami popsuło i nie malowały aż uruchomiłem ponownie program ale jak na bete to na razie dość pozytywnie :)

Coś tak czuję, ze photoshop może kilku klientów stracić nawet jeśli mocno zupdejtówją obsługę drukarek 3d :)

No i brakuje mi opcji organizowania wyświetlania wielu otwartych dokumentów i przeciągania warstw z jednego otwartego dokumentu do drugiego.

Napisano
w affinity designer czuje się znacznie przyjemniej niż w illutratorze (nigdy go nie lubiłem)

dokładnie.

odnośnie twojego postu imperator.. kiedyś tak było w CS1.

Napisano

Superowo! Od zawsze czekałem na jakąś alternatywę dla Adobe.

Dzięki za link, właśnie ściągam i będę testował.

Nie wiecie, czy to jest narzędzie sprofilowane do fotografii czy może być alternatywą dla Photoshopa też w zakresie projektowania grafiki?

Edytowane przez Lowski

Napisano
Superowo! Od zawsze czekałem na jakąś alternatywę dla Adobe.

Dzięki za link, właśnie ściągam i będę testował.

Nie wiecie, czy to jest narzędzie sprofilowane do fotografii czy może być alternatywą dla Photoshopa też w zakresie projektowania grafiki?

Jeszcze mają Affinity Designer.

Napisano
designer jest replacmentem dla illustratora.

Nie do konca bo w Designerze mozesz wlaczyc "pixel persona" i zrobic sporo w bitmapowej grafie tez. Illustrator pod tym wzgledem jest bardziej ograniczony.

Napisano

Świetna wiadomość. Ogólnie używam Affinity od dawna i naprawdę to świetny soft, w dodatku w takiej cenie!

Ciekaw jestem natomiast popularności Affinity Photo. Designer naprawdę zyskał sporo zwolenników pośród ludzi, których znam i porzucili Illustratora.