Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej!

Jak w tytule, na nowy sprzęt chcę przeznaczyć plus minus 10.000zł.

Wydatek na pewno odczuję, stąd nie chciałbym popełnić złej decyzji w zakupie:)

Głównie korzystam z Zbrusha, gdzie pracuję na ciężkich scenach, więc pierwsze o czym pomyślałem to wpakowanie w sprzęt 64GB RAMu. Dalej, w końcu chciałbym wziąć się za porządny render postaci i tutaj się waham, czy przerzucić się na render GPU i wpakować w obudowę dwie karty graficzne (myślałem o 2x GTX1070) z cztero-rdzeniowym procesorem, czy pozostać przy renderze CPU i kupić albo super wydajną cztero-rdzeniówkę, albo sześcio-rdzeniówkę, zależnie z którego zestawu wyciągnąłbym więcej. Standardowo do tego dobre chłodzenie, obudowa, SSD.

Może widzieliście gdzieś już gotowy zestaw, który pasowałby pod mój budżet ?

Nie znam się szczególnie na hardwarze, bardzo proszę o podpowiedź.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sid36 dobrze abyś się jednak określił na czym chcesz renderować czy na cpu czy na gpu różnica cenowa w procesorach i płytach głównych pomiędzy 4 a 6 + rdzeni jest odczuwalna dla budżetu lekko 1000 +pln zależnie od procesora. Natomiast co do propozycji sprzetu napisz do http://www.gpucomputer.pl dobiorą ci ofertę do finansów i pracy jaką konkretnie wykonujesz

Napisano

Witam,

moze poczekaj jeszcze na AMD ZEN, tez przymierzam sie do zmiany kompa( procesor, plyta, pamiec za okolo 10k ) moze nowy AMD okaze sie tak dobry jak to pokazali w testachy:)

Napisano

maciek3d to i tak cena ZEN AMD będzie zbliżona do ceny 6 rdzeniowca od intela bo juz jest mowa o kwocie 400-500 Dolarów za procesor oby się tylko potwierdziła ta wydajność na poziomie i7 6900k, dwa dosyć niciekawie wygląda sprawa pamięci płyty pod am4 maj tylko 4 sloty a to wynika że niestety nie będzie pewnie większej obsługi niż 64 gb pamięci przez procesor

Edytowane przez skalpel3d

Napisano

W tej kwocie to ja proponuję skorzystanie z usług jednego gościa. Korzyści finansowo-wydajnościowe są spore.

Mam na myśli porządną stacyję na xeonach :) Śmiem rzec że wychodzi o wiele taniej niż składak z hp czy tam della.

Napisano
W tej kwocie to ja proponuję skorzystanie z usług jednego gościa. Korzyści finansowo-wydajnościowe są spore.

Mam na myśli porządną stacyję na xeonach :) Śmiem rzec że wychodzi o wiele taniej niż składak z hp czy tam della.

o kilka tyś zamało. chyba że używkę albo testówkę..

Ja bym osobiście poczekał chwilę jeszcze na te nowe zabawki od AMD

Napisano

ja najprawdopodobniej zdecyduje sie na 1 Xeon 20 rdzeni + 64Gb ramu, moze za kilka miechow dokupie 2 Xeon