Napisano 14 Lipiec 20177 l Pilnie potrzebuję opinii na temat fajnych monitorów do profesjonalnej obróbki obrazów. Potrzebuję wyświetlacza nowego, nie mniejszego niż 30 cali ale też nie większego niż 32. Najlepiej w 4K. To co mnie najbardziej interesuje, to jak najlepsze parametry wyświetlania barw. Budżet jakim dysponuję to 7K +/- kilka stówek. z góry dzięki za pomoc.
Napisano 14 Lipiec 20177 l o ile pamiętam 4k 30 cali od eizo kosztowało 4-5 tyś dolarów. więc chyba musisz szukać u della chyba że 2.5k jest spoko wtedy myślę że się złapiesz.
Napisano 14 Lipiec 20177 l Autor Jest kilka typów które zwróciły moją uwagę: benq sw320 Dell UP3216Q LG 31MU97-B Czy mógłbyś wypowiedzieć się na ich temat jeśli są Tobie znane?
Napisano 14 Lipiec 20177 l LG to jest ryzyko ogólnie, od technicznej strony, to jest no bajka wyświetlacz naprawdę robi wrażenie. Problemem jest oprogramowanie i samo podejście LG do sprawy. tak zwany support ogólnie mają cie w dupie. nie wiem jak sytuacja ma się dziś. ale pamiętam że miej więcej kiedy ten monitor się pojawił na rynku. to było sporo problemów z oprogramowaniem na nim i kalibracją. oprogramowanie jest świetne tylko nie zawsze chce działać niestety. ino 3 lata mineły więc może się coś w tej kwesti pozmieniało. jeśli chodzi o della. No w sumie nie słyszałem żeby ktoś na nie narzekał. Benq, raczej bym odpuścił nowy gracz dopiero wchodzi jakby przez rynek graczy/zwyklych monitorów. warto też zaznaczyć że apple wybrało LG jako producenta ich monitora.
Napisano 15 Lipiec 20177 l ja mogę polecić delle (co prawda używałem dwóch 27 "", ale jak najbardziej na tak.) konkretnie modele u2711 i u2713h (zauważyłem też że często monitory tej firmy stoją w marketach, na lotniskach itp itd.. może to być argument na rzecz ich funkcji 'koni roboczych') oba z matrycą IPS i 'fabrycznym' skalibrowaniem do sRGB (wydruk z wykresem kalibracji w pudle). Kalibracja tego typu nie jest idealna.. Jednak prawdziwa kalibracja koloru to INNY temat, znacznie bardziej skomplikowany i kosztowny (na przykładzie znajomego fotografa- przyjechał do niego DOBRY fachowiec od kalibracji, zrobił swoje, za 1,5 godziny skasował ponad 6 tys.)
Napisano 15 Lipiec 20177 l przyjechał do niego DOBRY fachowiec od kalibracji, zrobił swoje, za 1,5 godziny skasował ponad 6 tys.) what? O_o najlepsze monitory. mają w pełni zautomatyzowaną kalibracje. sądze że to była kalibracja pod konkretną drukarnie ale. w takiej sytuacji. to jest tylko preset do programu zazwyczaj pod farby/tonery jakich używa drukarnia i to oni dostarczają dziwne dziwne. pierwszy raz słyszę taką akcje. ciekawe, mógłbyś więcej opisać?
Napisano 16 Lipiec 20177 l Żadne benq, żadne lg. Kalibracja za 6k? Dobre dymanie. Daj namiar na tego DOBREGO fachowca. Nie zdziwie się jeśli śmiga ze spiderem na 6 stów.
Napisano 16 Lipiec 20177 l ...za 1,5 godziny skasował ponad 6 tys.) Może akcja dzieje się na Węgrzech i cena w forintach ??? Edytowane 5 Styczeń 20187 l przez jaceks
Napisano 16 Lipiec 20177 l what? O_o najlepsze monitory. mają w pełni zautomatyzowaną kalibracje. sądze że to była kalibracja pod konkretną drukarnie ale. w takiej sytuacji. to jest tylko preset do programu zazwyczaj pod farby/tonery jakich używa drukarnia i to oni dostarczają dziwne dziwne. pierwszy raz słyszę taką akcje. ciekawe, mógłbyś więcej opisać? opowiadał mi znajomy którego żona zajmuje się profesjonalnie fotografią. fachowiec od kalibracji skalibrował ze sobą różne sprzęty- druk, monitory, aparaty itp. być może że było to dymanie jak ktoś wspomniał a może mamy w naszym kraju kalibratorów osiągających niebotyczne poziomy mistrzostwa i sławy:) Edytowane 16 Lipiec 20177 l przez mitic
Napisano 18 Lipiec 20177 l Woah odwarznie koniecznie zdaj relacje. ja bym się chyba nie odważył. ale spec. jest genialny. 4k, HDR, 10 bit. pytanie tylko jak to działa w praktyce. ciekaw jestem..
Napisano 18 Lipiec 20177 l Autor Przekonało mnie właśnie parametry matrycy. Zobaczymy jak to wygląda w praktyce. Zdam relację jak dostanę pakę i skalibruję dziada :)
Napisano 20 Wrzesień 20177 l Co do dell 4k to moj znajomy kupil 2sztuki i po pol roku kolory na jednym i drugim nie mialy ze soba wiele wspolnego a juz na pewno nie biel, oba sie masakrycznie rozjechaly. Ja mam 2x eizo CX241 oba kalibrowalem wypozyczonym X-Rite-m, cala robota zajela mi godzinę. Monitory mają czujnik do autokorekcji i co 200h wracają do ustawionych wartosci kalibracyjnych. W podaje kwocie nie ma co szukac sprzetu o jaki pyta autor w pierwszym poscie;
Napisano 20 Wrzesień 20177 l Autor No, trochę minęło od zakupu i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z monitora. Kolory świetne, faktycznie nie zauważyłem problemów z gradientami. Przejścia są bardzo płynne. Co do czasu reakcji matrycy oraz smużenia, widać bardzo delikatne smuzki przy naprawdę hardcorowych szarpaniach viewportem ( przy takich, których człowiek przy normalnych zmysłach nigdy nie robi :) ). Pykam czasem w bf4, która jest grą bardzo dynamiczną i nie zauważyłem jakichkolwiek opóźnień czy smużeń w trakcie gry. Czy bym ten monitor polecił? Tak, ale jak wiadomo - każdy ma swoje "oko" i każdy ma swoje potrzeby/wymagania i nie każdemu będzie on pasował.