Gajowy Napisano 13 Styczeń 2018 Napisano 13 Styczeń 2018 (edytowane) Cześć! Zakładam wątek bo będzie to raczej grubsza sprawa. Kiedyś tam ściagałem się w ligach simracingowch i niedawno odpaliłem sobie Asetto C, żeby zobaczyć jak to się posuneło do przodu. Planowałem zrobić na ten rok animację i temat wyścigów mi bardzo podszedł. Planuje około 10s przejazd auta, w deszczowej pogodzie. Do tego porządne symulacje deszczu, mgły i wody płynącej po torze. Oświetlenie słabe, bardzo miękkie z mocnymi lampami auta. Całość oczywiście z dzwiękiem i efektem kamery z ręki. Wyciągnąłem sobie model z AC, żeby mieć dobrą referencję do modelowania. Przeszczepię tylko środek i silnik bo będzie to praktrycznie niewidoczne, a szkoda mi czasu na dłubanie takich pierdółek. Na ten moment jest około 70% modelu, całe enviro do zrobienia. Czasem renderingu na razie się nie przejmuje, może uda się to załatwić w nie tak bolesny sposób. Wszelkie sugestie mile widziane :) Edytowane 5 Sierpień 2018 przez Gajowy
Loozack Napisano 14 Styczeń 2018 Napisano 14 Styczeń 2018 Ciekawy pomysł, na pewno będę tu zaglądał. Czyżbyś planował scenkę na Eau Rouge? Pozdrawiam i powodzenia :)
Gajowy Napisano 14 Styczeń 2018 Autor Napisano 14 Styczeń 2018 Dzięki :) Toru jeszcze nie wybrałem, Z ER musiałbym chyba wymodelowac część boksów bo byłyby widoczne. Bliżej mi do Nurburgringu, fajnie byłoby pokazac napisy na asfalcie i ciasnota toru też mogłaby zrobić robotę :)
Loozack Napisano 14 Styczeń 2018 Napisano 14 Styczeń 2018 Jak mówisz "ciasnota" to od razu widzę Bathurst, ale Nurburgring też spoko.
Loozack Napisano 17 Styczeń 2018 Napisano 17 Styczeń 2018 model twój czy z grabcada :P Przecież napisał, że zrobił retopo modelu z Assetto Corsy, w dodatku pokazał siatkę, która wyraźnie jest pod subdivision a nie z CADa, a poza tym RexFu ma zwykłe 570S a nie 650S GT3... dude :)
Gajowy Napisano 19 Styczeń 2018 Autor Napisano 19 Styczeń 2018 model twój czy z grabcada :P Model jest mój. Nie ma w internecie takiego modelu o jakości która by mnie zadowoliła :)
dexter47 Napisano 25 Styczeń 2018 Napisano 25 Styczeń 2018 Model jest mój. Nie ma w internecie takiego modelu o jakości która by mnie zadowoliła :) rozumiem twój bul :P ale trzymaj może przyda ci sie partner do wyścigu :P https://grabcad.com/library/bugatti-chiron-2016-1
Gajowy Napisano 25 Styczeń 2018 Autor Napisano 25 Styczeń 2018 Dzęki za link ale chiron nie pasuje do konceptu. Lepiej żeby to było auto tej samej klasy :)
Akierek Napisano 26 Styczeń 2018 Napisano 26 Styczeń 2018 Model juz swietnie wyglada. Widac mase wlozonej pracy. Co do animacji, wiadomo jest to trudne do osiagniecia aby efekt byl zadowalajacy i soczysty. Jestem ciekaw jak na tyle ilosci poly itd mozna w ogole cos zrobic w animacji. Moj komputer chyba by nie dal rady. Jaka masz technike? Po prostu nigdy animacji nie robilem i jestem ciekawe. Powodzenia!
Gajowy Napisano 27 Styczeń 2018 Autor Napisano 27 Styczeń 2018 Dzięki! Grunt to praca na warstwach, wtedy jako tako da się pracować. Ja też nie mam jakiegoś potwora, a karta ma chyba z 5 lat, miałem wymieniać ale wiadomo co się stało z cenami już od roku. Myślę, że oczywistym będzie robienie symulacji na osobnych scenach z uproszczoną geometrią, to samo z animacjami i póżniej scalenie wszystko w jedno. Nie mam jakiegoś konkretnego planu na to, wszystko wyjdzie w praniu, ale wiem czego się mniej więcej spodziewać :)
Kir4 Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 Model petarda, zamysł również. Czekam na rozwój ;)
Gajowy Napisano 9 Maj 2018 Autor Napisano 9 Maj 2018 Cześć! Model wydłubany. Jakieś drobne korekty pewnie wyjdą ale to już w trakcie. Shadery i malowanie to dobra okazja żeby zbadać jak się pracuje na Substance.
dexter47 Napisano 18 Czerwiec 2018 Napisano 18 Czerwiec 2018 czy ten asfalt to materiał proceduralny ?
Loozack Napisano 18 Czerwiec 2018 Napisano 18 Czerwiec 2018 To pierwsze ujęcie genialne, auto zachowuje się bardzo realistycznie, w dodatku z tego co widzę sam robiłeś rig zamiast skorzystać z pluginów, więc już w ogóle szacun :) Symulacja kropli na karoserii też bardzo ciekawa, czekam na więcej. Pozdrawiam.
Gajowy Napisano 18 Czerwiec 2018 Autor Napisano 18 Czerwiec 2018 Dzięki! @dexter47 Tak, to jest proceduralny materiał. Na razie jest to baza, jeszcze będzie przy tym trochę dłubania @Loozack Dzięki! Rig jeszcze trochę drewniany ale w dobrym kierunku, brakuje jeszcze pochylenia przy hamowaniu i koła się jeszcze przenikają troche z położem ;)
pecet Napisano 18 Czerwiec 2018 Napisano 18 Czerwiec 2018 To pierwsze ujęcie genialne, auto zachowuje się bardzo realistycznie, w dodatku z tego co widzę sam robiłeś rig zamiast skorzystać z pluginów, więc już w ogóle szacun :) Symulacja kropli na karoserii też bardzo ciekawa, czekam na więcej. Pozdrawiam. A gdzie jest ta animacja? Wyświetlają mi się same screeny i rendery.
Gajowy Napisano 18 Czerwiec 2018 Autor Napisano 18 Czerwiec 2018 pecet, dodałem za pomocą "wstaw film". Coś może być faktycznie nie tak bo na telefonie tez mi się nie wyswietlają filmy.
pecet Napisano 18 Czerwiec 2018 Napisano 18 Czerwiec 2018 Teraz widzę, całkiem realistyczna animacja, jedynie ostatni zakręt trochę nienaturalnie wyszedł, jakby za szybko.
dexter47 Napisano 11 Lipiec 2018 Napisano 11 Lipiec 2018 n ładnie ładnie. tylko ten Carbon coś mi nie podchodzi.
Gajowy Napisano 16 Lipiec 2018 Autor Napisano 16 Lipiec 2018 Materiały w wersji "wyjechał z salonu" Przy okazji skok w bok z corona
Gajowy Napisano 5 Sierpień 2018 Autor Napisano 5 Sierpień 2018 Dzięki za komenty! Nowa porcja różności i render ujawniajacy zawiłłą jak warszawski pyton fabułę ;)
Loozack Napisano 5 Sierpień 2018 Napisano 5 Sierpień 2018 Miazga, boskie oświetlenie i materiały. Mogę Ci jedynie zasugerować, żebyś trochę bardziej zróżnicował liście leżące na asfalcie, bo ponad połowa z nich ma jeden, praktycznie tak samo odstający pod kątem prostym listek, który przez skierowanie do kamery jest ciemny i mocno powtarzalny. PS. Patrząc na Twoje nowe ujęcie z McLarenem od razu mam w głowie takie dźwięki ;) Pozdrawiam.
Gajowy Napisano 6 Sierpień 2018 Autor Napisano 6 Sierpień 2018 Dzięki! Jeszcze trochę jest do poprawy ale najwiekszy problem to jest wydajnościowy :) Staram się zmieścić scenę w 32gb ramu ale bedzie bardzo ciężko jak dojdą symulacje. Celuję właśnie dokładnie w klimaty jakie podrzuciłeś :) Dźwięk myślałem tez sobie wyciągnąć z AC ale jest lekko mówiąc słaby. Będę musiał wziąć coś z własnie takich filmików i posklejać do kupy :)
Kir4 Napisano 7 Sierpień 2018 Napisano 7 Sierpień 2018 Ślicznie oteksturowany, mega robota. A co do ramu, to przyszykuj się na wydatek i kupno kolejnych 32gb, chyba że przez ograniczenia ramu zmusisz sam siebie do takiej optymalizacji sceny że będzie to kosztować spadkiem jakości. Sam ostatnio miałem sporą scene do zrobienia i nawet przy mega optymalizacji corona zjada bardzo dużooo ramu i końcowo wyszło 58 gb użycia, głównie przez zieleń i instancje w cinemie które nie działały poprawnie w połączeniu z coroną. Trzymam kciuki, bo zaczyna naprawdę zajebiście to wyglądać. Poprawiłbym jedynie parę rzeczy typu ziemia, jakieś zabrudzenia by się przydały, wypukłości, żeby takiego tilu nie było. Rośliny również są zbyt mono, i je też musiałbyś randomowym shaderem zmienić kolorystykę nawet delikatnie, żeby nie zlewało się ze sobą. I jak wyżej zauważyli liście do poprawy. Scene niestety przy takiej ilościu ramu będziesz musiał pociąć zrób sobie parę projektów ustal na początku tylko jakie chcesz uzyskać kadry, i w osobnych kadrach dodawaj detale, ale to dalszy już proces. Bez problemu powinno to trafić na front pozdro i trzymam kciuki :)
Gajowy Napisano 16 Kwiecień 2019 Autor Napisano 16 Kwiecień 2019 Siemano! Trcohę mnie tu nie było, dużo ostatnimi czasy zmian. Projekt nie zdechł, ale z animacji rezygnuje, nie znajdę az tyle czasu na to wszystko. Ale faje obrazki mam nadzieję z tego będą :)
Loozack Napisano 17 Kwiecień 2019 Napisano 17 Kwiecień 2019 Cieszę się, że projekt nie umarł. Szkoda, że odpuszczasz sobie animację, ale na ładne stille też się nie obrażę ;) Zabrudzenia fajne, czekam na więcej! Pozdrawiam. PS. Teraz dopiero zobaczyłem nalepkę "Kubica", najs ;)
Rekomendowane odpowiedzi