Napisano 19 Grudzień 201212 l Witam. Jestem świeży na forum i mam taki problem, a mianowicie potrzebuję wprawić w ruch zawór, wiadomo krzywka popycha zawór, zawór się otwiera następnie wraca na swoją pozycję. Chodzi mi dokładnie o to jak od podstaw coś takiego zrobić żeby np obracająć wałkiem rozrządu zawór otwierał się i zamykał i był podporządkowany obrotom wałka. Modeluję silnik spalinowy na pracę inż. i nie mogę sobie poradzić z tym problemem. Pozdrawiam i czekam na propozycję rozwiązań
Napisano 19 Grudzień 201212 l Temat na długiego tutoriala. Generalnie w Maxie 2010 do takich rzeczy służy potężna grupa narzędzi o nazwie Reactor, a w nim na przykład narzędzia o nazwie Rigid Body i inne o nazwie Constraints. Na Youtube znajdziesz masę tutoriali na ich temat. Na przykład tutaj fajny tutek (nie o silniku, ale pokazuje, jak zrobić zależności między elementami):
Napisano 19 Grudzień 201212 l A ja myślę, że reactorem nie ma się co bawić. W sumie jest tam dość duża losowość akcji, nie wszystko jest do przewidzenia i wykonania z precyzyjną dokładnością. Raczej stawiałbym na zwykłe powiązania między obiektami, tzn parameter wiring + reaction manager, powinno pójść gładko. Chyba, że to jakaś prościutka animacja ma być to wszystko ręcznie można walnąć. Najlepiej wrzuć jakieś rysunki/zdjęcia jak to ma wyglądać, jakie te fazy. Nie wszyscy tutaj na forum wiedzą jak działa silnik spalinowy :D
Napisano 20 Grudzień 201212 l Hej tu na forum jest tutorial o animacji parowozu wydaje mi się że bedzie pomocny http://www.max3d.pl/news.php?id=2671
Napisano 20 Grudzień 201212 l Autor Część silnika. Między innymi zawory wałek rozrządu. To ma być praca inz. więc chciałem żeby to działało w miarę dobrze, próbowałem to animować normalnie: czyli powiedzmy obrót wału o 90 stopni i w tym momencie przesuwałem zawór w pozycji pionowej dół/góra ale teraz jak powiążę obroty wałka rozrządu z obrotami wału korbowego silnika to chciałbym żeby te obroty były od siebie zależne Uploaded with ImageShack.us
Napisano 20 Grudzień 201212 l No to najlepiej tak, jak Ci napisałem. Jeżeli nie ogarniasz tych narzędzi, to zobacz sobie tego tuta, o którym pisze Wirnik. Nie oglądałem go, ale praktycznie na 100% użył tam narzędzi, które Ci się tutaj przydadzą. Powodzenia! :)
Napisano 21 Grudzień 201212 l Jest problem. ten tutorial napewno rozwiąże ci zagdnienia jak zanimowac tłoki i zależnosci obrotu miedzy wałem korbowym(jesli masz je w aniamcji bo w modelu nie widzę) a wałkami rozrzadu, ale... potrzebna jest animacja zaworu i spreżyny. zawor musi poruszać sie po ścieżce a jego góra ma pozstawac styczna do nieregularnego kształtu obracającej się krzywki. ruch zaworu bedzie powodować ugięcie się sprężyny. Wiem ze to spreżyna cofa zawór a nie zawór spręzynę ale w animacji bedzie łatwiej zrobic odwrotnie.
Napisano 21 Grudzień 201212 l Autor Tak jak pisalem na początku postu problemu z animacją tłoków, wału korbowego nie miałem większego problemu, zrobiony mam pasek rozrządu i koła pasowe i wszystko działa jak należy do momentu obrócenia wałkiem rozrządu,który to nie popycha mi zaworu w dół, ze sprezyną problemu też nie ma bo sprężyna jest pomiędzy dwoma cylindrami i dlona część sprężyny jest uchwycona do dolnego cylindra a górna część do górnego cylindra górny cylinder podlinkowany do samego zaworu, tylko kwestia reakcji zaworu na samą krzywkę wałka... :/
Napisano 21 Grudzień 201212 l Autor Ok dzięki Wirnik, ja narazie siedzę przy innych elementach silnika bo nic nie mogę wymyślić z tymi zaworami :)
Napisano 21 Grudzień 201212 l Zrobiłem poobracaj krzywka i zobacz co sie dzieje nie mam czasu tego opisać wiec tu link do pliku http://www.studiob4.pl/tut/krzywka.max
Napisano 29 Grudzień 201212 l Autor Ten sposób nie jest dobry i dokładny, chodzi o ładny efekt, bawił się ktoś kiedyś reaktorem i wie jak to można rozwiązać? Próbuję to robić za pomocą spring i dashpot w reaktorze i nie bardzo mi to wychodzi.
Napisano 30 Grudzień 201212 l Etam reactroy, physx i inne takie nie do tego: http://techartandstuff.blogspot.com/2011/11/cranks-and-pistons-in-maya.html Łap i czytaj.
Napisano 30 Grudzień 201212 l Autor Przeczytałem, fajne i tak też z własnej wiedzy zrobilem tłoki i korbowód, ale jak juz pisalem problem mam z ZAWORAMI i krzywką,
Napisano 30 Grudzień 201212 l No to zobacz jeszcze raz to co zrobiłem i moze poswiec chociaż 5 minut na to co jest w tym pliku zrobione bo ja robiłem to ze 2 godziny zanim wpadłem na to jak to zrobic. i może napisz na czym te niedokładności polegają Jak zmniejszysz plane na który oddziaływuje krzywka do długosci boków =0,0 to zawór bedzie poruszac dokładnie po jednej osi krzywce mozesz edytowac kształt dowolnie a dokładnośc ruchu zależna jest jedynie od dokładności powierzchni krzywki.
Napisano 30 Grudzień 201212 l Pokaż na filmiku o co Ci dokładnie chodzi w taki sposób żebym zrozumiał o co chodzi, bo nie znam się dobrze na działaniu silników etc. i założę się, że spora część ludzi z forum też to wtedy może Ci wymyśle jakiś sposób.
Napisano 31 Grudzień 201212 l Autor siedziałem nad tym co wysłałeś i nie doszedłem do tego jak to zrobiles, probowalem to stworzyc od podstaw i nie moglem dojsc jak to jest połączone. conform objekt i helper point z plane. Gdybys mógł mi wytłumaczyć jak to działa to bede zadowolony, nie potrafie przeanalizowac dokladnie tego co zrobiles a w maxie liczy sie kazdy krok zeby wszystko dzialalo jak nalezy
Napisano 2 Styczeń 201312 l Całość działa w oparciu o Obiekt conform który to powoduje oddziaływanie jednej powierzchni na drugą. Więc tworzymy go: create/space warps/geometric deformable/ conform, klikamy na conform i otwieramy panel modify i za pomocą pick object nadajemy go na (krzywkę). Normalne krzywki powinny być skierowane do środka żeby działało dlatego może warto zrobić dodatkowy model który będzie tylko elementem rigu a nie będzie się renderował. Tworzym plane o podziale 1 na 1 i za pomocą przycisku bind to space warp bindujemy go z obiektem conform teraz już krzywka powinna oddziaływać na ten plane (powinien się uginać jeśli krzywka go naciśnie) Teraz tworzymy point z menu helpers. Zaznaczamy go i klikamy w motion taki przycisk z kółkiem obok modify, rozwijamy assign controller w nim podświetlamy position i wybieramy z listy (przycisk notesik z ptaszkiem nad oknem ) Attachment, i w attachment parameters picamy na plane a potem klikamy Set position i w face zmieniamy na 1 a A i B na 0 i bedziemy mieli punkt przyczepiony do jednego z wierzchołków plane'a. Do tego punktu można przylinkować zawór Edytowane 2 Styczeń 201312 l przez Wirnik
Napisano 4 Styczeń 201312 l Autor Dzięki wielkie za wyjasnienie, zmniejszyłem plane i działa elegancko pozdrawiam