Napisano 25 Grudzień 20186 l Witam, po kilku latach obserwacji forum i nieraz wielogodzinnych renderingach wrzucam do oceny 1 wizkę, którą zrobiłem w eevee w Blenderze. Ile się da, tyle możecie komentować lub podpowiadać. Może nie będzie bolało ; )
Napisano 29 Grudzień 20186 l Całkiem, całkiem. ile zajął rendering? FoV kamery nie jest do konca dobry. Zwróć uwagę na donicę. Jaka jest zniekształcona. Eevee też nie do konca daje sobie radę z cieniami. Co widac pod kanapą (cienia chyba w ogóle tam nie ma). Choć podejrzewam ze render był pioruńsko szybki?
Napisano 29 Grudzień 20186 l Autor Rendering trwał około 10 sekund, może nawet mniej. We wcześniejszym wątku podpowiedział mi "kolaborant", który mówił właśnie o kilku sekundach. Myślałem, że Cycles jest szybki, ale eevee to ... niech każdy sam się przekona.
Napisano 29 Grudzień 20186 l Eevee to realtime więc samo przez się ;) Btw, drugi render spory progress. Lepsze i ciekawsze ujęcie. NIe wieje tak nudą jak pierwsze. Może za dużo 'blooma' czy jak tam to się zwie, bo wali po oczach aż zanadto
Napisano 30 Grudzień 20186 l Rzeczy ktore rzucaja sie w oczy - zdecyduj sie na to czy chcesz oswietlenie w dzien zza okna czy z lamp wieczorem/noca. Nie boj sie cieni - czasami cienie pomagaja zrobic calkiem ciekawy render z kompletnie plaskiego, nudnego, w pelni doswietlonego z kazdej strony. - zarowki wygladaja jak lewitujace kulki - noga stolu wyglada jakby nie laczyla sie z podstawa - podloga swieci sie jak psu jajka. Albo daj temu jakas roughness map albo podnies roughness bo to prawie lusterko - nie badz leniwy modelujac. To lozko czy co to tam jest po lewej nie ma zadnych nozek. Co to jest - metalowa rama po prostu? Porysowal bys ta swiecaca podloge natychmiast. Nie ma tez zadnych spawow czy sladow laczenia elementow. Chyba nie odlali tego z jednego kawalka? Wszystkie rogi sa ostre, daj temu troche wiekszy bevel bo tak to sie mozna pociac o te brzegi. - raz jeszcze - nie idz na latwizne. Wygoogluj sobie meble zamiast wymyslac na szybko i poswiec troche czasu na detal. Jak wstawisz dwa walce i szescian jako stol to to bedzie widoczne. To lozko tez - rama z materacem... Nie wazne ze narzucisz szmatke na to - nie bedzie wygladalo to jakos imponujaco. - kanapa wyglada jakby pomiedzy poduchami przebijalo swiatlo. Nie ma oparcia tylko same poduchy? - te skopiowane krzaki zielone.. Co to jest? :D Wez no jakies liscie wrzuc, popatrz na jakies prawdziwe rosliny. Niech ci sie chce troche popracowac nad tym. Kiedy ostatni raz widziales zielone patyki w kuble x 3 w jakims mieszkaniu? ;) Powodzenia. Dopiesc detale. To ze Eevee jest szybki nie znaczy ze masz sie spieszyc z tworzeniem sceny.
Napisano 30 Grudzień 20186 l Rendering trwał około 10 sekund No to czapki z głów. Dla Eevee ;). U mnie dużo mniej skomplikowana scena się rendruje w 3 minuty. Ale mój laptop dużo za słaby jest na Eevee. No chyba że Ty używasz karty tytana- lub coś w tym stylu. Powiesz może to i owo o swoim sprzęcie? Stacjonarny czy moze laptop? Jaka karta? Procesor? Ile ramu?
Napisano 30 Grudzień 20186 l Autor JonJoan -, Pracuję na komputerze stacjonarnym, korzystam z Linuxa. Parametry mego sprzętu: - intel 7740x (procesor) - Ex Designare X299 (płyta główna) - Asus GTX 1050TI 4GB (karta graficzna) - 16gb (ram). Jeszcze nie tak dawno, myślałem nad zakupem 2 karty graficznej, ale to odpadło, jak widzę jak liczy Eevee.
Napisano 30 Grudzień 20186 l Autor Dzięki mocne za odpowiedzi. Wszystkie były pomocne. Dorzucam kilka poprawek, tak jak sugerowaliście. w dobrym idę kierunku ? - czy się pogubiłem ?
Napisano 30 Grudzień 20186 l zacząłbym od podstaw - kadr , kompozycja, swiatlo, co chce pokazac, co ma byc na obrazku a co nie, jak duzo, a potem mozesz dopieszczac technikalia, detale itp.
Napisano 31 Grudzień 20186 l Autor Tak dla zakończenia tego tematu. - zmieniać już nic nie będę. Pokazuję jedynie, to co podoba mi się najbardziej, - tak trochę pomiędzy Waszymi wpisami, a moim spojrzeniem. Dzięki wszystkim.
Napisano 7 Styczeń 20196 l do mnie osobiście zdecydowania bardziej przemawiała kolorystyka z pierwszej sceny...
Napisano 7 Styczeń 20196 l tak jak wcześniej napisano, najwięcej pracy trzeba włożyć w naukę komunikacji wizualnej, by wyglądało to dobrze.
Napisano 7 Styczeń 20196 l Autor Olaf masz racje, jednak jak sie nie wie, co chce sie zrobic, to wychodza takie fikolki. Przede mna jeszcze duzo pracy.
Napisano 7 Styczeń 20196 l Niczym się nie martw. Masz opanowane narzędzie. Teraz kilka podejść, ucząc się od ludzi robiących top vizki i będzie znacznie lepiej. Powodzenia.